Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Einstein Factor: A Proven New Method for Increasing Your Intelligence, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
pechkov (2013)
Източник
novaset.net

Win Wenger and Richard Poe, 1996

THE EINSTEIN FACTOR: a proven new method for increasing your intelligence

Prima Publishing, USA

 

Корнелия Стефанова Величкова-Дарева, превод

Любомир Бориславов Пенов, художник

 

София, 2001

СИЕЛА — СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

ISBN: 954-649-365-1

 

Д-р Уин Уенджър

Ричард По

 

Факторът Айнщайн

 

Американска

Първо издание

 

Редактор: Анжела Кьосева

Предпечатна подготовка: Иво Петров

Технически редактор: Божидар Методиев

 

Формат 60/90/16; Печатни коли 24

 

СИЕЛА

СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ

1463 София, бул. Патриарх Евтимий № 80А

тел./факс: 54 10 30; 954 93 97; 951 63 76

www.ciela.net

 

$source: http://www.novaset.net

 

 

Издание:

Уин Уенджър, Ричард По. Факторът Айнщайн

ИК „Сиела“, София, 2001

ISBN: 954-649-365-1

История

  1. — Добавяне

Научете детето си да отприщва своя образен поток

Една от вероятно най-същностно образователните „игри“, на които можете да научите детето си, е техниката за отприщване на образния поток. Тя предоставя на децата възможност свободно да обикалят и да изследват чудните светове на собствената им мисловна образност, като същевременно допринася за развитието на тяхната интелигентност и ги учи как да използват тънките граници на ума си, за да мислят творчески и оригинално. За разлика от работата с пластилин или с бои, отприщването на образния поток е занимание чисто и спокойно. И нещо много по-важно — тази техника помага на детето да си изгради навик за здравословна дисциплинираност на ума, тоест да разпределя хармонично времето си между свободното образно мислене (мечтаенето) и внимателното изслушване на учителя.

Игра на образен поток

Дори новородените бебета притежават способността за образна мисловна дейност, което се доказва от движението на очните им ябълки по време на REM фазата на съня. Щом поотраснат дотолкова, че да могат да разбират най-простички указания, децата са готови да се научат да си играят „на образен поток“.

Започнете да учите детето си как да отприщва образния си поток, като първо му покажете нагледно какво да прави. Един удачен подход е да кажете примерно: „Знаеш ли, миличко, всички ние непрекъснато сънуваме нещо интересно, а не само когато спим. Достатъчно е само да си затворя очите и ето, вече виждам…“ И в този момент наистина си затворете очите и започнете да описвате всеки образ, който се появи в съзнанието ви. Покажете на детето точно какво се очаква от него, като самите вие описвате подробно, ярко и живо картините от образния си поток.

Бихте могли да кажете: „Виждам дънера на едно огромно дърво. Мисля, че е сребрист бор. Короната му блещука на слънцето, изглежда почти бяла. Дънерът му е много дебел, близо цял метър. Земята около него е покрита с дебел килим от борови иглички. Виждам, че този килим се простира и под другите дървета в далечината, като става все по-тъмен и по-тъмен, колкото по-навътре стига погледът ми в боровата гора. Зад мен има поток, всъщност малко поточе, толкова тясно, че с лекота можеш да го прескочиш. Вероятно поради това земята под дебелия килим от борови иглички изглежда влажна.“

Повече от сигурно е, че детето ви ще бъде безкрайно заинтригувано и развълнувано от вашата сякаш „вълшебна“ сила да сънувате и когато не спите. Сега е моментът да го попитате: „А ти какво виждаш като си затвориш очите?“.

Винаги, когато съм показвал на малки деца как да отприщват образния си поток, съм оставал удивен от лекотата, с която те се потапят в него и описват мисловните си картини. Това е така, защото малките деца още не са усвоили вредния навик да заглушават въображението си. Напълно освободени от ограниченията на плътните граници, които са присъщи на толкова много възрастни, децата имат инстинктивен усет за същината на метода за отприщване на мисловната образност и не само удивително бързо усвояват техниката, но и с огромно удоволствие се гмуркат в своя образен поток.

Първоначално още съвсем малките деца сигурно ще могат само да назовават предмета или човека, който виждат пред мисления си взор. Вероятно ще ви се наложи да измъквате от тях подробности и нюанси на описанието, като търпеливо и деликатно им задавате най-простички въпроси. Можете да помогнете на детето си да развие своите умения да описва, като му предложите да си поиграете „на описваница“. Например поред да посочвате някой предмет и да го описвате подробно. Или детето да описва някакъв предмет, но без да ви казва кой точно, а вие да трябва да го отгатнете по описанието. Децата направо обожават всякакви подобни игри.

За разлика от възрастните, на децата не са им нужни никакви оправдателни причини, за да се впуснат волно по вълните на въображението си. Няма да ви се налага да им разяснявате уникалните ефекти от прехвърлянето на мостове между мозъчните полюси, които ще им помогнат да станат отличници в училище. Веднъж открили магията и забавлението на „сънищата наяве“, те доброволно и с удоволствие ще се самовглъбяват в това спокойно и изключително благотворно за интелекта им занимание — така, както други деца „потъват“ във видеоигрите. Но за разлика от телевизията и от видео-игрите, при съвместната ви игра „на образен поток“ те изпитват и огромната и същностно необходима за хармоничното им емоционално развитие радост да са в центъра на вашето внимание. Ако през цялото му детство редовно играете с детето си „на образен поток“, ще намалите до минимум вероятността между вас да зейне пропастта на затрудненото общуване и на отчуждението, когато то навлезе в тревожната възраст на пубертета.

Всяко дете, което по време на дългогодишната ми професионална практика съм научил да отприщва образния си поток, е отбелязвало очебиен и бърз лавинообразен напредък в обогатяването на възприятията си и в способността си да разбира в дълбочина света край себе си. Няма по-голямо удоволствие и по-щастлива радост от това да видиш устремния скок в интелектуалното развитие на детето и да знаеш, че именно ти си спомогнал за него.