Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Hide and Seek, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2024 г.)

Издание:

Автор: Джеймс Патерсън

Заглавие: Криеница

Преводач: Петя Димитрова

Година на превод: 1999

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Издателска къща „Хермес“

Град на издателя: Пловдив

Година на издаване: 1999

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Пламен Тотев

Коректор: Недялка Георгиева

ISBN: 954-459-578-3

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/20185

История

  1. — Добавяне

8.

От самото начало Уил знаеше, че в него има големи заложби и това изобщо не му правеше впечатление. Но другите със сигурност бяха впечатлени.

Уил Шепърд бе най-младият играч в отбора на училището във Фулъм. Когато стана на единайсет, успя да убеди треньора да му позволи да тренира с отбора; веднага го избраха в единайсеторката и без да обръща внимание на подигравките на съотборниците си, които бяха по-големи от Уил с пет-шест години, стана централен нападател на отбора. Най-добрият им голмайстор!

Когато стана на дванайсет, Фулъм спечели училищния шампионат в Лондон и не изпусна купата, докато Уил не напусна училището. На четиринайсет години вкара девет гола в мач, който отборът му спечели с 12:0.

За възрастта си Уил бе тънък и дългокрак, но с изненадващо добра координация на движенията. Беше изключително бърз. Както треньорът му казваше, той бягаше „като стрела“. Тичаше като южнокалифорнийските защитници и полузащитници в американския футбол.

Уил тренираше всеки ден, всеки свободен час, докато топката сякаш се превърна в продължение на крака му или поне в сателит към тялото му, прикрепен с невидими жици. Понякога в събота или неделя тренираше по шестнайсет часа. Игрището се превърна в негов дом, а не онази смотана къща, в която живееха лелите му и Палмър.

Репортерите от местния вестник го превърнаха в легендата на Лондон. Винаги коментираха дръзкия му стил на игра — изключително самостоятелен и необичаен, което приписваха на американското в него.

Но не това бе причината. Никой от тях не разбираше, че Уил тайно работи и подобрява непрекъснато индивидуализма си. Той го носеше вътре в себе си. Реши, че по-важното бе да си различен, да те забележат, да изпъкнеш, отколкото да те смятат за самотник. Уил разбираше какво точно означава играта в живота му: футболът в английски стил означаваше да не си самотен и уплашен; този нов вид футбол означаваше никога вече да не си спомня за развратната си майка и за баща си.

Футболът бе единственото му оръжие. Той щеше да го спаси. Трябваше да го направи.