Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Мария Антоанета (4)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
La Comtesse de Charny, (Обществено достояние)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,4 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
dave (2009)

Издание:

Александър Дюма. Графиня Дьо Шарни (в две части)

Превод: Огнян Атанасов, Гергана Иванова, 2001, 2004 г.

ИК „Труд“, 2004

Художник: Виктор Паунов

ISBN 954-528-463-3 (I част)

История

  1. — Добавяне

4.
Предопределението

Жилбер последва своя водач, който вървеше на около двадесетина крачки разстояние напред, чак до средата на хълма. Там се озоваха срещу голяма и хубава къща. Този, който вървеше напред, извади от джоба си ключ и отвори малка вратичка, предназначена да пропуска господаря на тази къща, когато той искаше да влезе или излезе незабелязано от прислугата.

Той остави вратата открехната, а това ясно подсказваше, че кани придружителя си да го последва. Жилбер влезе и тихо затвори вратата. Никакъв шум от щракването на бравата не се чу.

Подобна ключалка би предизвикала възхищението на майстор Гамен.

След като влезе, Жилбер се озова в коридор с облицовани зидове, които бяха инкрустирани на височината на човешки ръст, така че погледът да не пропусне нито един от прекрасните детайли на бронзовите пана, като тези, с които Гиберти бе украсил вратата на стаичката за кръщаване във Флоренция.

Краката потъваха в мек турски килим.

Вляво имаше отворена врата.

Жилбер си рече, че тя е отворена заради него, и влезе в голяма стая, чиито стени бяха покрити с индийски сатен. Мебелите бяха в същия цвят като тапицерията. Една от тези фантастични птици, които рисуват и бродират китайците, покриваше тавана със златните си, лазурни криле и държеше в ноктите си полилея, който с изящно изработените свещници във формата на букет от водни лилии, осветяваше стаята.

Имаше само една картина в тази стая, която висеше до камината.

Беше „Мадона“ от Рафаел.

Докато Жилбер се възхищаваше на този шедьовър, той чу, или по-скоро отгатна, че зад него се отваря врата. Обърна се и разпозна Калиостро, който излизаше от нещо като стая за преобличане.

Само един миг му бе достатъчен, за да измие мръсотията от ръцете и лицето си, за да придаде на все още черните си коси аристократичен вид и за да се преоблече изцяло.

Това вече не беше работникът с черни ръце, сплескани коси, изцапани с кал обувки, груби велурени панталони и риза от небелено платно.

Това беше елегантният благородник, който вече два пъти сме представяли на нашите читатели — първо в „Жозеф Балзамо“ и после в „Колието на кралицата“.

Костюмът му, покрит му с бродерии, и отрупаните му с диаманти ръце контрастираха с черния костюм на Жилбер и обикновения златен пръстен, подарен му от Вашингтон.

Калиостро приближи, открит и засмян, и протегна ръце към Жилбер.

Жилбер се хвърли към него.

— Скъпи учителю! — извика той.

— О, един момент — засмя се Калиостро. — Откакто се разделихме, скъпи ми Жилбер, вие толкова много напреднахте, най-вече във философията, че днес вие сте учителят, а аз едва съм достоен да бъда ученик.

— Благодаря за комплимента — каза Жилбер. — Но дори да предположим, че съм напреднал толкова, вие откъде знаете? Не сме се виждали от осем години.

— Смятате ли, скъпи докторе, че вие сте от тези хора, които човек забравя, ако не ги вижда? Наистина не съм ви виждал от осем години, но бих могъл за тези осем години да ви кажа какво сте правили ден по ден.

— О, така ли!

— Съмнявате ли се в мен?

— Знаете, че аз съм математик.

— Тоест неверник… Чуйте сега: за пръв път дойдохте във Франция по семейни работи. Вашите семейни работи не ме интересуват и следователно…

— Защо не? — Жилбер си помисли, че затруднява Калиостро. — Разкажете ми, скъпи учителю.

— Добре, ще ви разкажа. Вие трябваше да се заемете с образованието на вашия син Себастиен, да го заведете в пансион в един малък град на осемнадесет или двадесет левги[1] от Париж и да си уредите нещата с вашия фермер — сериозен човек, когото вие задържате против волята му в Париж, а съпругата му има голяма нужда от него.

— Наистина, учителю, вие сте невероятен.

— О! Почакайте. Втория път дойдохте във Франция, воден от политически въпроси, като много други. После съставихте няколко книжки, които изпратихте на крал Луи XVI. И тъй като у вас все още се крие нещо от предишния човек, вие сте по-горд от одобрението на един крал, отколкото от това на Жан-Жак Русо. Ако още беше жив, той щеше да е нещо много по-добро от един крал. И така вие пожелахте да узнаете какво мисли за доктор Жилбер внукът на Луи XIV, на Анри IV и на Свети Луи. За нещастие не бяхте обърнали внимание на един стар въпрос, поради което ви намерих в един хубав ден целия облян в кръв, с пронизана от куршум гръд, в една пещера на Азорските острови, където моят кораб имаше престой по случайност. Този въпрос засягаше госпожица Андре дьо Таверне, която беше станала без задна умисъл графиня Дьо Шарни и която служеше на кралицата. Впрочем, тъй като кралицата не можеше да откаже нищо на жената, която се е омъжила за граф Дьо Шарни, тя поиска и получи за вас кралско писмо за изгнание. Вие бяхте задържан на пътя от Хавър към Париж и отведен в Бастилията. Още щяхте да сте там, скъпи докторе, ако един ден народът не я превзе с един замах. И какъвто сте добър роялист, вие се присъединихте към краля и по милост станахте негов лекар. Вчера, или по-скоро тази сутрин, вие страшно много допринесохте за спасяването на кралското семейство. Първо, когато изтичахте да събудите добрия Лафайет, който беше заспал дълбоко и непробудно, и преди малко, когато ме видяхте, вие помислихте, че кралицата, която, между нас казано, скъпи Жилбер, ви ненавижда, е заплашена, вие бяхте готов да послужите като жив щит на вашата кралица. Така ли беше? Да не съм забравил някоя малка подробност, като един магнетичен сеанс в присъствието на краля или пък отнемането на някаква касета от ръцете на някой си, който се беше сдобил с нея от министерството, от някой си, наречен Вълчата стъпка? Кажете сега дали съм допуснал някаква грешка, или съм забравил нещо. Готов съм да си призная.

Жилбер стоеше поразен пред този особен човек, който говореше така ефектно, че който го слушаше, бе склонен да си помисли, че притежава способността да познава нещата принципно и в подробности и да чете в сърцата на хората.

— Да, така е — каза Жилбер, — вие сте си все същият магьосник, вълшебник, чародеец, все същият Калиостро.

Калиостро се усмихна доволно. Беше горд от впечатлението, което бе направил на Жилбер и което въпреки волята му се бе изписало на лицето.

Жилбер продължи.

— А сега — каза той, — тъй като ви обичам толкова, колкото и вие мен, скъпи ми учителю, и тъй като желанието ми да узная какво се е случило с вас, след като се разделихме, е поне толкова голямо, колкото това, което ви е накарало да се осведомите какво се е случило с мен, ви моля, ако не е недискретно, да ми разкажете докъде достигна вашата гениалност и къде упражнявахте вашата сила?

Калиостро се усмихна.

— О, и аз като вас се срещах с крале, с много дори, но с друга цел. Вие сте до тях, за да ги подкрепяте, а аз, за да ги свалям от власт. Вие се опитвате да направите монарха конституционен, но няма да успеете. Аз пък се опитвам да направя от императорите, кралете и принцовете философи и успявам.

— Наистина ли? — попита недоверчиво Жилбер.

— Абсолютно! Вярно е, че те бяха много добре подготвени от новите, тези, които отричат Бога — Волтер, Д’Аламбер и Дидро, както и от примера на крал Фридрих, когото имахме нещастието да изгубим. Но вие знаете, че с изключение на тези, които не умират, като мен и граф Дьо Сен-Жермен, всички са смъртни. Има толкова много хубави кралици, които набират войници, за да се бият за тях, и крале, които сами подтикват към рухване на монархията повече, отколкото Бонифаций VIII[2] и Борджиите[3] са подтиквали към рухване на църквата. Ето например император Йозеф II, брата на нашата обичана кралица. Той унищожава три четвърти от манастирите и заграбва църковните блага, прогонва от килиите им дори кармелитите[4] и изпраща на сестра си Мария-Антоанета гравюри, изобразяващи разкалугерени монахини, които изпробват новата мода, и разкалугерени монаси, които се фризират[5]. А ето и краля на Дания.

Самият той стана палач на своя лекар Струензее и като преждевременно развил се философ казваше на седемнадесет години: „Господин Дьо Волтер ме направи човек и ме научи да мисля.“[6] Да видим и императрица Катерина, която има голям напредък във философията, разпокъса Полша, а Волтер й написа: „Дидро, Д’Аламбер и аз ви издигаме олтар.“[7] Същото се отнася и за кралицата на Швеция[8], както и за много други владетели.

— Остава ви само да посветите във вашата вяра и папата, скъпи учителю, и тъй като мисля, че за вас всичко е възможно, считам, че ще успеете.

— А, с него ще бъде трудно! Сега излизам от ноктите му. Преди шест месеца бях в замъка Сен Анжело, както преди три месеца вие бяхте в Бастилията[9].

— А успяха ли да превземат замъка Сен Анжело, както народът от предградието Сен Антоан превзе Бастилията?

— Не, скъпи ми докторе, римският народ още не е стигнал дотам. Но бъдете спокоен — и това ще стане някой ден. Папството също ще има своите пети и шести октомври и в това отношение Версай и Ватикана ще си подадат ръка.

— Но аз си мислех, че влезе ли веднъж някой в Сен Анжело не ще излезе никога…

— Хайде де! А Бенвенуто Челини[10]?

— Значи и вие като него сте си направили чифт криле и като един нов Икар полетяхте над Тибър?

— Това би било много трудно, като се има предвид, че от протестантска предпазливост бях затворен в една много дълбока и много тъмна килия.

— Но все пак сте излезли?

— Щом ме виждате пред вас.

— Подкупили сте със злато тъмничаря?

— За нещастие бях попаднал на неподкупен тъмничар.

— Неподкупен? Господи!

— Да, но за щастие не беше безсмъртен. Благодарение на случайността, или както би казал някой по-вярващ от мен, на Провидението, той умря на другия ден, когато за трети път отказа да ми отвори вратите на затвора.

— Умря внезапно?!

— Да. Трябваше да го заместят и доведоха един друг.

— И той ли беше неподкупен?

— На същия ден, в който постъпи на работа и ми донесе вечерята, той ми каза: „Нахранете се добре, съберете сили, защото имаме да извървим дълъг път тази нощ.“ Ей Богу, не лъжеше. Същата нощ сменихме по три коня и изминахме сто мили.

— И какво каза правителството, когато разбра за вашето бягство?

— Не каза нищо. Облякоха тялото на другия тъмничар, когото още не бяха погребали, с дрехите, които бях оставил. Изстреляха куршум точно в лицето му и оставиха пистолета до него. Обявиха, че незнайно как съм се снабдил с оръжие и съм се гръмнал. Констатираха смъртта ми и погребаха тъмничаря под моето име. Така че аз съм мъртъв, Жилбер, и напразно ще казвам, че съм жив, защото веднага ще докажат обратното със смъртния ми акт. Но това няма да се наложи. За момента ми е много удобно да изчезна от този свят. Така че скочих дълбоко в тъмните води, както казва знаменитият абат Дьолил, и изплувах под ново име.

— И как се казвате сега, ако мога да попитам?

— Казвам се барон Заноне и съм банкер от Генуа. Сконтирам ценните книжа на владетелите. Хубава работа, нали, като тази на господин кардинал Дьо Роан? За щастие не печеля само от лихвите върху заемите, които давам. Всъщност вие имате ли нужда от пари, скъпи Жилбер? Знаете, че сърцето и кесията ми винаги са на вашите услуги.

— Благодаря.

— Сигурно мислите, че ме затруднявате, тъй като ме срещнахте в беден работнически костюм? Не се тревожете, това е едно от превъплъщенията ми. Вие знаете моята представа за живота — карнавал, в който всеки е повече или по-малко маскиран. За всеки случай, скъпи Жилбер, ако някога имате нужда от пари, тук в този секретер[11] се намира личната ми каса. Големият сейф е в Париж, на улица „Сен Клод“, в Маре. Така че ако имате нужда от пари, без значение дали аз съм тук или не, можете да влезете. Ще ви покажа как да отваряте малката вратичка. Трябва да бутнете тази пружина — ето как, и тук ще намерите винаги около един милион.

Калиостро побутна пружината. Предната страна на бюрото се отвори от само себе си и се показаха куп златни монети и няколко купа ценни книжа.

— Наистина сте невероятен човек! — засмя се Жилбер. — Но вие знаете, че с моите двадесет хиляди франка рента съм по-богат от краля. А сега не се ли боите, че могат да ви обезпокоят в Париж?

— Мен, заради аферата с колието? Няма да посмеят! Сега както са развълнувани духовете, е достатъчно да кажа само една дума, за да предизвикам бунт. Забравяте, че съм приятел на всички известни личности — на Дьо Лафайет, на господин Некер, на граф Дьо Мирабо, на вас самия.

— А по каква работа сте в Париж?

— Кой знае? Може би, за да направя същото, заради което вие отидохте в Съединените американски щати — република.

Жилбер поклати глава.

— Франция изобщо няма републикански дух — каза той.

— Ще й създадем.

— Кралят ще се противопостави.

— Възможно е.

— Благородниците ще се вдигнат на оръжие.

— Вероятно да.

— Тогава какво ще направите вие?

— Няма да направим република, а революция.

Жилбер сведе глава.

— Ако стигнем дотам, Жозеф, ще бъде ужасно! — каза той.

— Ще бъде ужасно, ако срещнем по пътя си много мъже, силни колкото вас, Жилбер.

— Аз не съм силен, приятелю — каза Жилбер. — Аз съм почтен — това е всичко.

— Уви, толкова по-зле! Ето защо исках да ви убедя, Жилбер…

— Аз съм убеден.

— Че няма да ни позволите да изпълним нашето дело?

— Или поне ще ви попречим.

— Вие сте луд, Жилбер. Не разбирате мисията на Франция: Франция е мозъкът на света. Тя трябва да мисли, да мисли свободно, за да действа светът така, както мисли тя — свободно. Знаете ли кой превзе Бастилията, Жилбер?

— Народът.

— Вие не ме слушате, не ми следите мисълта. За петстотин години, приятелю, в Бастилията са затваряни графове, благородници, владетели и тя е устоявала. Един ден на един безумен крал му дойде идеята да затвори мисълта. Мисълта, която се нуждае от пространство, шир, безкрай! Мисълта взриви Бастилията и народът нахлу вътре.

— Така е — промълви Жилбер.

— Спомняте ли си какво беше написал Волтер на господин Дьо Шовлен на 2 март 1746 година, тоест преди около двадесет и шест години.

— Припомнете ми.

— Волтер написа: „Това, което виждам, хвърля семето на революцията, която наближава неизбежно и на която няма да имам удоволствието да бъда свидетел. Французите достигат късно до всичко, но все пак достигат. Светлината се разлива все по-наблизо и ще блесне в първия удобен случай и тогава ще се вдигне голям шум. Младите хора са щастливци, те ще станат свидетели на хубави неща!“ Какво ще кажете за шума от вчера и днес, а?

— Ужас!

— Какво ще кажете за това, което видяхте?

— Беше страшно!

— И това е само началото, Жилбер.

— Лош пророк сте!

— Вижте, преди три дни бях с един многоуважаван лекар, филантроп. Знаете ли с какво се занимава сега?

— Търси лекарство за някоя нелечима болест?

— Ами, да! Но не лекува от смъртта, а от живота.

— Какво искате да кажете?

— Искам да кажа, шегата настрана, че има чума, холера, жълта треска, дребна шарка, внезапни апоплектични удари, петстотин и няколко известни смъртоносни болести и други хиляда и двеста, които също могат да доведат до такъв край, ако не бъдат лекувани. От друга страна, има топове, пушки, саби, мечове, кинжали, вода, огън, блъскане от покриви, бесилка, колело за мъчения! Той смята, че още няма достатъчно средства, за да напуснем живота, но има едно, с помощта на което да навлезем в него. В момента той изобретява умело замислена машина, която ще донесе слава на нацията и която ще умъртвява петдесет, шестдесет, осемдесет души за по-малко от един час! Е, скъпи Жилбер, не смятате ли, че когато един толкова виден лекар, един филантроп, какъвто е доктор Гийотен, се заеме с подобна машина, трябва да признаем, че нуждата от подобна машина вече се е усетила? Аз познавах тази машина. Тя не е нова, а само неизвестна. Имам доказателство за това. Един ден, когато бях у барон Дьо Таверне, но вие, за Бога, трябва да си го спомняте, защото също бяхте там, но тогава имахте очи само за едно младо момиче, което се казваше Никол. Доказателството е, че на кралицата, която беше дошла случайно, аз показах тази машина в едно стъклено шише и това толкова я изплаши, че тя извика и изгуби съзнание. По това време тази машина беше все още една неясна идея. Ако искате да я видите как функционира, някой ден ще я изпробват. Аз ще ви известя и вие или ще сте сляп, или ще признаете, че пръст има Провидението. Кой ще помисли, че ще дойде момент, когато палачът ще има много работа, ако се задоволи с познатите средства, и ще се изобрети ново, за да може да се справя той.

— Графе, графе, говорихте много по-успокоително в Америка, отколкото сега.

— Така е, но тогава бях в общество, което се навдига, а сега съм в общество, което залязва. Всичко върви към гроба в този наш стар свят — благородниците и кралят, — и този гроб е една дълбока пропаст.

— Давам ви благородниците или по-скоро те сами се предадоха в прословутата нощ на 4 август. Но нека спасим краля, той е паладиумът[12] на нацията.

— О, какви силни думи, скъпи Жилбер. Дали опората спаси Троя? Да спасим кралската власт? Мислите ли, че това е лесна задача с крал като този?

— Но той е наследник на велик род.

— Да, на род орли, които се превърнаха в папагали. За да могат утописти като вас да спасят кралската власт, скъпи Жилбер, трябва тя самата да направи опит да се спаси. Кажете честно, вие сте виждали Луи XVI, виждате го често, а вие обичате да проучвате хората. Кажете честно, може ли кралската власт да просъществува с такъв крал? Това ли е опората? Мислите ли, че Шарл Велики, Свети Луи, Филип Август, Франсоа I, Анри IV и Луи XIV бяха толкова отпуснати, с такива увиснали устни, с толкова безжизнен поглед и неуверена походка? Не, те бяха мъже. Под кралската мантия имаше сила, кръв, живот. Още не се бяха изродили от предаването на една и съща кръв. Тези късогледи мъже нехаеха и за най-простото медицинско понятие. За да запази животинските и растителните видове в продължителна младост и постоянна сила, природата сама насочва към кръстосването на расите и смесването на семействата. Калемът за присаждане в растителното царство запазва добротата и красотата на видовете. А при хората браковете между много близки роднини са причина за упадъка на индивидите. Природата страда, губи се и дегенерира, когато няколко поколения се възпроизвеждат от една и съща кръв. А обратно, когато се влее плодовита и нова кръв, природата се съживява, обновява и подсилва. Вижте кои са героите, които основават великите родове, и слабите, които ги довършват: вижте Анри III, последния Валоа, вижте Гастон, последния Медичи, вижте кардинала на Йорк, последния Стюарт, или пък Шарл VI, последния от Хабсбургите. Тази първопричина за израждането на расите — браковете в семейството, е валидна за всички гореспоменати, но най-вече за Бурбоните. Така, като проследим какво се случва от Луи XV до Анри IV и до Мария Медичи, Анри IV се оказва трети прапрадядо на Луи XV, а Мария Медичи негова пета прапрабаба. Ако проследим Филип III Испански и Маргьорит Австрийска, той е трети прапрадядо на Луи XVI, а тя трета негова прапрабаба. Аз, който нямам друга работа, освен да броя, пресметнах, че от тридесет и двама прапрадядовци и прапрабаби на Луи XV има шест човека от рода на Бурбоните, петима от рода на Медичи, единадесет от рода на Австрийски-Хабсбург, трима от рода на Савой, трима от рода на Стюарт и една датска принцеса. Подложете и най-доброто куче или най-добрия кон на подобно изпитание и при четвъртото поколение ще се получат помияр и кранта. Как, по дяволите, искате да устоим ние хората? Какво ще кажете за моята сметка, докторе, тъй като вие сте математик?

— Ще кажа, мъдрецо — каза Жилбер, като стана и си взе шапката, — че вашата сметка ме плаши и ме кара колкото по-близо съм до краля, толкова повече да мисля.

Жилбер се отправи към вратата.

Калиостро го спря.

— Чуйте ме, Жилбер, вие знаете, че ви обичам и че за да ви спестя някоя болка, съм готов аз самият да се подложа на хиляди мъчения… Повярвайте ми… един съвет…

— Какъв?

— Нека кралят се спасява, нека напусне Франция, докато е време!… След три месеца, след една година, след шест месеца може би ще бъде твърде късно!

— Графе — отвърна Жилбер, — бихте ли посъветвали някой войник да напусне поста си, защото е опасно да остане на него?

— Ако войникът е попаднал в безизходица, затънал, притиснат, обезоръжен, че да не може да се защити, ако изложеният му на опасност живот застрашава живота на половин милион души… Да, ще му кажа да избяга. А вие, Жилбер, самият вие ще го кажете на краля… Кралят ще ви изслуша, но ще бъде твърде късно… Не чакайте утре, кажете му го днес! Не чакайте до довечера, кажете му го след един час!

— Графе, да става каквото ще! Доколкото мога да повлияя на краля, той ще остане във Франция, а аз ще остана близо до него. Сбогом, графе, ще се видим в битката и може би ще спим един до друг на бойното поле.

— Добре — промълви Калиостро, — казано е, че колкото и интелигентен да е човек, той не може да се спаси от съдбата си… Потърсих ви, за да ви кажа това, което ви казах току-що. Вие го чухте… Както и предсказанието на Касандра, и моето е безполезно… Сбогом!

— Кажете честно, графе — каза Жилбер, като се спря на прага на залата и погледна втренчено Калиостро, — тук, както и в Америка, все още ли искате да ме убедите, че разчитате бъдещето на човек по лицето му?

— Жилбер — каза Калиостро, — това е толкова сигурно, колкото че вие прочитате в небето пътя, който очертават звездите, докато другите си мислят, че те са неподвижни или се движат напосоки.

— Чуйте… Някой чука на вратата…

— Така е.

— Кажете ми каква е съдбата на този, който чука на вратата, който и да е той. Кажете ми от каква смърт ще умре и кога ще умре.

— Така да бъде — каза Калиостро. — Да отидем да му отворим.

Жилбер се запъти към края на коридора, за който споменахме, с разтуптяно сърце, което не можеше да успокои, въпреки че съвсем тихо си каза, че е абсурдно да приема насериозно подобно шарлатанство.

Вратата се отвори.

Един висок господин с благородна осанка и ясно изписана на лицето воля се показа на прага и хвърли на Жилбер бърз и неспокоен поглед.

— Добър ден, маркизе — каза Калиостро.

— Добър ден, бароне — отвърна му той.

После, като забеляза, че погледът на новодошлия е насочен към Жилбер, Калиостро каза:

— Маркизе, представям ви доктор Жилбер, един от моите приятели… Скъпи ми Жилбер, маркиз Дьо Фаврас, един от клиентите ми.

Двамата мъже се поздравиха.

После, като се обърна към новодошлия, Калиостро каза:

— Маркизе, благоволете да отидете в залата и да ме изчакате там за момент. След пет секунди съм на ваше разположение.

Маркизът повторно поздрави и като мина покрай двамата мъже, изчезна.

— Е, и? — попита Жилбер.

— Искате да знаете от каква смърт ще умре маркизът?

— Не обещахте ли да ми кажете?

Калиостро се усмихна някак особено. После, след като се увери, че никой не го подслушва, каза:

— Виждали ли сте някога да бесят благородник? — попита той.

— Не.

— Е, добре, тъй като това е любопитна гледка, елате на площад „Грев“ в деня, когато ще обесят маркиз Дьо Фаврас.

Той заведе Жилбер до вратата към улицата.

— Вижте сега — каза той, — когато искате да ме видите, без да звъните, без да ви види никой и без да видите никого другиго освен мен, натиснете това копче отдясно наляво и отдолу нагоре. Сбогом. Извинете ме, но не бива да караме да чакат тези, на които не им остава много време за живот.

И той влезе, като остави Жилбер. Увереността му го учуди, но не можа да победи недоверието му.

Бележки

[1] Около 80 км — бел.ред.

[2] Бонифаций VIII — глава на римокатолическата църква през 1294 г., повел борба срещу и претърпял поражение от френския крал Филип IV — бел.ред.

[3] Борджии — наричат се още с прозвището „черната легенда“; от династията са произлезли двама папи, а самата тя е въплъщавала силата, страстта и интригите на времето. От тях произлизат фамилиите Медичи и Сфорца — бел. ред.

[4] Католически монашески орден, създаден през XII в. в Палестина с резиденция на планината Кармел. Кармелитите давали обет да живеят в бедност — бел.прев.

[5] Вж. Мадам Кампан. „Спомени“, книга Втора, гл. III — бел.фр.изд.

[6] Писмото на Аламбер, 12 ноември 1768; цитирано в Баруел, „История на Якобинството“, гл. XII — бел.фр.изд.

[7] Писмо от 22 декември 1766, цитирано в Баруел, част Първа, гл. XII — бел.фр.изд.

[8] Улрика Бранденбургска, майка на Густав III (починала през 1782 г.) — бел.фр.изд.

[9] Балзамо, обвинен във франкмасонство от Инквизицията, е затворен през 1789 г. в замъка Сен-Леон (херцогство Урбино); по всяка вероятност е умрял там — бел.фр.изд.

[10] Италиански скулптор и златар от ренесансовата епоха (1500 — 1571). През 1527 отбранява Ангелската крепост, в която се укрива папа Климент VII, когато Карл V напада Рим. В същата крепост е затворен през 1538 г. от следващия папа по обвинение за присвояване на скъпоценности. Бяга по доста атрактивен начин, връщат го, в тъмната килия чете Библията, вярва, че е съзрял Бог, като не се отказва до последно от идеята за спасение — бел.ред.

[11] Секретер — бюро, което се затваря с дървена или метална ролетка, често имащо тайни чекмеджета и отделения — бел.прев.

[12] Свещена статуя на древногръцката богиня Атина Палада, в преносно значение — светиня — бел.прев.