Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

5

Сега да се опитаме да преценим кое е по-важно: да си заместник на Сталин в партията или първи заместник в правителството? Кое има по-голяма тежест: да си заместник в ГКО, първи заместник в НКО или заместник в СНК?

Отговорът на този въпрос се дава на 30 юни 1941 година. В този ден е учреден Държавният комитет на отбраната — ГКО. Това е „извънреден висш държавен орган на СССР, в който през Великата отечествена война е съсредоточена цялата власт. Постановленията на ГКО имат силата на военновременни закони“ („СВЭ“. Том 2, с. 622). „ГКО съсредоточава в себе си цялата власт в страната и ръководи преустройството на народното стопанство в съответствие с изискванията на войната, мобилизацията на силите и ресурсите на страната, изграждането на Въоръжените сили, усъвършенства структурата им, назначава ръководните кадри, определя общия характер на използването на Въоръжените сили във войната, осъществява ръководството на борбата на съветския народ в тила на врага“ (пак там, с. 516). Тоест през войната основният лост на диктатурата — отчетът и разпределянето на кадрите — се премества в ГКО. Макар че по принцип нищо не се променя: все същият другар Маленков под мъдрото ръководство на другаря Сталин претворява в живота стария ненарушим сталински принцип, според който кадрите решават всичко.

През цялата война всички държавни и военни структури и органи на Съветския съюз, като се почне от Щаба на върховния главнокомандващ, се подчиняват на решенията на ГКО.

При създаването на ГКО в състава му влизат: Сталин — председател, Молотов — заместник, Берия, Ворошилов и Маленков. През февруари 1942 година в състава на ГКО допълнително влизат Вознесенски, Каганович и Микоян. През ноември 1944 година — Булганин. От май 1944 година Берия става заместник-председател на ГКО. В този „извънреден висш държавен орган на СССР, в който през войната е съсредоточена цялата власт“, Сталин си има двама заместници — Молотов и Берия.

Маршалът на Съветския съюз Георгий Константинович Жуков не е заместник на Сталин в ГКО. Жуков не е допуснат в този извънреден държавен орган за ръководството на военните действия дори като редови член.