Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

2

Нека за няколко минутки повярваме, че неизброимите вариации на книгата „Спомени и размисли“ са продукт на труда на самия Жуков. Да огледаме възгледите на великия пълководец. Излиза, че той „тогава смятал“, т.е. преди войната, и „сега смята“, т.е. в момента, когато пише книгата, че от самото създаване на Червената армия Генералният щаб не е нейният мозък. Ами какво е тогава Генералният щаб, ще ме прощавате?

И ако Генералният щаб не е мозъкът на армията, на кого и защо е притрябвал? През януари 1941-а Жуков приема поста началник на Генералния щаб на Червената армия. Въпрос: защо? Ако функциите на Генералния щаб не са определени и не е ясно какво е значението му, защо Жуков отива в тази измислена структура, която не се занимава със сериозни неща? Щом е знаел, че откакто съществува Червената армия, мозъкът й е Централният комитет, трябвало да каже на Сталин: или ме остави в армията, или ме вземи в ЦК, най-обикновен писар ме направи, обаче там, където наистина се решават важните въпроси; в Генералния щаб няма да отида, там изобщо нищо не правят.

Къде е прехвалената принципност на Жуков? Защо не е казал всичко това на Сталин, защо не е настоял Генералният щаб, този тумор в тялото на армията, да се разпусне?

Не е ясно и друго: щом Генералният щаб не е мозъкът на армията, какво е правил в него самият Жуков от януари до юли 1941-а? Занимавал се е с пиянство и разврат? Или е преписвал документите, пращани от ЦК, на бланки на Генералния щаб?