Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

Глава XVI
Кой и как подготвя отбраната на Брест

Основният недостатък на окръжния и армейския план беше тяхната нереалност.

Генерал-полковник Л. М. Сандалов

„Первые дни войны“, М., Воениздат, 1989, с. 31

1

Туристическа обиколка на Брестката крепост: погледнете надясно, погледнете наляво, това е цитаделата, това е Граничният остров, а това е Болничният…

Всичко е ясно. Само че…

На Граничния остров, в Тирасполското укрепление на Брестката крепост на западния бряг на Западен Буг е бил разположен 132-ри отделен батальон на войските на НКВД. В музея на крепостта ще ви разкажат за спецификата на този батальон. Той е бил конвоен. Всеки справочник (например „Великая Отечественная Война. Энциклопедия“. М., Изд. Советская энциклопедия, 1985, с. 590) потвърждава тези сведения. Разстоянието от казармите на 132-ри отделен конвоен батальон на НКВД до държавната граница е било буквално десетина крачки.

Нищо не мога да разбера. Може ли някой да ми обясни защо затворнически конвой ще е по-близо до границата от самите граничари? Ако СССР се е готвел за внезапен съкрушителен удар срещу Германия, тогава всичко е ясно. В случай на нападение на Червената армия срещу Германия това място е щяло да стане приемен и разпределителен пункт за военнопленниците и класово чуждите елементи. Има си крепостни ровове и бастиони — съоръжения, по конструкция и по дух средни на тия на затворите. Крепостите открай време са служели и за затвори. Петропавловската крепост например, вдигната от Петър Велики, е била затвор още по негово време. И в биографията й няма никакви битки и подвизи.

Брестката крепост идеално става за затвор. Транспортирането на пленниците също не е проблем — Брест е вратата на Съветския съюз. Пътят до Москва е бърз и прав, а Москва е най-големият железопътен възел на света. Значи — от Брест в Москва, а после врагът в ешелоните като добитък, стотици хиляди хора, милиони ако щеш, и ги пращаш където си искаш. Двата кръга фортове около крепостта също вършат работа — и за лагери, и за разстрели. Е, враговете могат да се разстрелват и по-далечко от границата, в околностите има идеални природни условия за тази цел, например в Борки или Ведми Лиси на юг от Брест. Между другото, ако се тръгне право на изток, ще стигнем до най-прочутите (от известните) места за екзекуции в Съветския съюз: Куропати край Минск и Катин край Смоленск.

Но ако не се е подготвяло нападение срещу Германия, тогава самото присъствие там на 132-ри отделен конвоен батальон на НКВД, да не говорим за месторазположението му, си е чист идиотизъм, ако не и вредителство.