Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

4

От какви източници черпи сведенията си разузнаването на Ленинградския фронт?

От много източници.

Първо — от докладите от предната полоса. Всеки полк си има щаб. Във всеки щаб има началник на разузнаването на полка. Всеки ден този началник изисква от батальонните командири доклад за обстановката: къде се е разположила поредната минометна батарея, къде вече я няма, откъде стреля поредното противотанково оръдие, къде се окопава и маскира противникът и къде се окопава открито, къде се виждат проблясващи стъкла на оптика и къде се вижда пушек… И иска уточнения: пушекът от войнишки огън ли е, от комин на блиндаж или от полева кухня?

Полковото разузнаване гледа, слуша и обикаля из вражеския тил. Началникът на разузнаването на полка нарежда на командирите на батальоните да организират денонощно наблюдение и подслушване на противника. Заповядва в тила на противника да се изпратят разузнавателни групи и дозори. Освен това началникът на разузнаването на полка разполага със свой собствен разузнавателен взвод — че и с цяла рота печени момци. Които могат да му довлекат „език“ — войник, че дори и офицер. Това вече е сигурен източник на информация.

В артилерийските полкове пък разузнавачи има във всяка батарея и във всеки взвод за управление на огъня. И във всеки дивизион. Командирът на полка също има разузнавачи. Информацията от всички полкове се стича в щабовете на дивизиите. И се обработва.

В щаба на всяка дивизия също има разузнавач. С подчинени — цяла разузнавателна рота.

По това време стрелковите корпуси вече са разформировани. Затова пък са сформирани много бригади. Бригадата е по-голяма от полк, но е по-малка от дивизия. Съответно и средствата й за разузнаване са по-малки, отколкото на дивизия, но са по-големи, отколкото на полк. Над бригадите и дивизиите са щабовете на армиите. Щабовете си имат разузнавателни отдели. На отделите вече са подчинени мощни разузнавателни сили — и радиозасичане, и звукометрично разузнаване, и собствени диверсанти, информационна работа на съответното равнище и така нататък, чак до собствена агентура, както информационна, така и диверсионна.

Още по-нагоре е разузнавателният отдел на щаба на фронта. Той координира действията на всички нисшестоящи, обработва информацията и освен това разполага със собствени сили и провежда самостоятелно разузнаване в целия диапазон от вкарване на агентура и групи за дълбоко разузнаване до пеленгация и фотодешифровка.

И ето че идва моментът, когато на аналитиците-информатори им прави впечатление нещо странно: във всички доклади от полковете, бригадите, дивизиите и армиите вече не се споменават германски танкове. Танковете ги няма. Какво казва радиоразузнаването? Потвърждава, че радиомрежата на танковата дивизия е работила съвсем доскоро, но вече не се засича. На другата дивизия — също. Продължава да работи само радиомрежата на 3-та танкова дивизия. Но това си е очевидна измама — според всички признаци дивизията се е изнесла, а радистите временно са оставени за заблуда. Радиоразузнавачите обаче са опитни и безпогрешно разкриват такива измами. Какво казва авиацията ли? Потвърждава.

Началникът на разузнаването на фронта е във връзка с разбитите ни части, които се изтеглят от обкръжение. Те са видели заминаващите танкови колони. Агентурата също съобщава някои неща. Разузнавателният отдел на Ленинградския фронт поддържа връзка с партизаните. Нямало партизани в Ленинградска област тогава ли? Има. На 8 август 1941 година началникът на специалния отдел (диверсия и ликвидация) на Разузнавателното управление на Генералния щаб Мамсуров е изпратен в Ленинград като пълномощник за ръководството на партизанското движение (ЦАМО. Фонд 249. Опис 1554. Дело 1. Лист 32). Мамсуров контролира разузнавателните и диверсионните групи на Разузнавателния отдел на Ленинградския фронт, които вече са отвъд фронтовата линия и на които е заповядано да преминат към партизански действия, като привличат в състава си бойци и командири, озовали се в тила. Да не говорим, че заедно с Мамсуров пристигат диверсионни групи От Москва, които веднага се внедряват в тила на противника. Не бива да забравяме, че паралелно с партизанските групи на военното разузнаване другарите от НКВД развиват свои собствени партизански структури. Да, партизаните все още са малко. Но ги има. И докладват.

Накратко казано, към момента на пристигането на Жуков в Ленинград началникът на разузнаването на Ленинградския фронт комбриг Евстигнеев е наясно: 4-та танкова група се изнася от района на Ленинград. От това следва един-единствен извод: щурм няма да има. А пък от това на свой ред следва друг извод: ще има блокада. Точно затова всички резерви е трябвало да се хвърлят в района на гара Мга, за да се пробие току-що затворилото се обкръжение.

Жуков обаче, който, както ни убеждават, можел да чете мислите на хитлеристите, този път не успява да ги прочете. В Кремъл бил посочил на Сталин всевъзможните опасности на всички други фронтове, към които в този момент няма никакво отношение, но, кой знае защо, не посочва възможността за блокада на Ленинград. И не предлага нищо, което да може да предотврати блокадата. Чака щурм.

Разузнаването му докладва: не чакай щурм, щурм няма да има!

Геният обаче не вярва на разузнаването.

Защо?

Ами просто така — просто не му вярва.