Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

5

Дори от разузнаването да не са постъпвали никакви сведения, пак няма и не може да има прошка за Генералния щаб и за мъдрия му началник. Нима не са виждали какво става? Полша, Дания, Норвегия, Белгия, Холандия, Франция, Югославия, Гърция… И навсякъде по един и същ сценарий: нарушаване на всички договори, внезапен удар по летищата, стремително напредване на танковите дивизии към столицата. Нашите велики стратези е трябвало да се позамислят върху тези повтарящи се сценарии. И поне да не държат авиацията близо до границата.

Междувременно Голиков бие тревога.

Специално трябва да отбележим спецсъобщението на Голиков „За подготовката на Румъния за война“ от 5 юни 1941 година (ЦАМО РФ. Опис 7237. Дело 2. Листове 117–119). То започва с думите: „Румънската армия се привежда в бойна готовност“. А свършва така: „Офицерите от румънския генерален щаб твърдят, че според неофициално изявление на Антонеску Румъния скоро ще влезе във война със СССР“. Всичко в това съобщение е вярно. Пак няма за какво да се хване човек. И пак сред онези, на които е пратено, е Жуков. И пак Жуков забравя да спомене в „най-правдивата си книга“ за това и за други подобни съобщения. Няма какво да охули — и затова не ги помни.

Но Голиков не спира. Голиков продължава. Привеждам изцяло спецсъобщението „За военната подготовка на Румъния“ от 7 юни 1941 година:

Мобилизацията в Румъния се потвърждава от много източници. Мобилизира се контингентът от 19 до 42 години. Повиквателните са по телеграфа. Едновременно с това се мобилизират коне и обози.

В резултат на мобилизацията румънската армия ще достигне до един милион души и ще може да разгърне до 30 дивизии.

Железниците намаляват пътническите и обикновените товарни превози и превозват в Молдавия и Северна Добруджа германски войски от Югославия и България, а също така и въоръжение (артилерия, танкове, прожектори и т.н.) и снаряжение.

Колкото до самата Германия, там от 4 юни са подновени интензивните превози по железниците и автострадите през Кюстрин и Франкфурт (пунктове на р. Одер източно от Берлин) на изток.

Превозва се личен състав, танкове, тежка, зенитна и полева артилерия, автотранспортни машини, прожектори и т.н.

Районът на Познан буквално се е превърнал във военен лагер.

Едновременно с това се наблюдава по-нататъшно натрупване на германски войски на границата за сметка на изтеглянето на редица съединения оттатък Висла, напр. 168-а и 11-а п. дивизии от района на Кулци в направление Ярослав. В Холи пристигна 183-та п. дивизия, а от района на Холи непосредствено до границата се изнесе 62-ра п. дивизия.

Извод:

Като се има предвид съответната румънска мобилизация като средство за подсилване на германския десен фланг в Европа, ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ трябва да се обърне продължаващото засилване на германските войски на територията на Полша.

Началник на Разузнавателното управление на Генщаба на Червената армия генерал-лейтенант Голиков

Изпратено до: Сталин, Молотов, Ворошилов, Тимошенко, Жданов, Маленков, Жуков, Кузнецов, Берия

Въпиещ документ. Съветските ръководители са знаели, че мобилизация — това означава война. И че щом румънското правителство, е обявило мобилизация, това не може да се отмени. Значи — война. Но румънското правителство просто не е можело да вземе решение за самостоятелна война със Съветския съюз. Очевидно същото решение е било взето и в Германия.

Ще ми възразите: но Голиков не съобщава нищо за мобилизация в Германия!

И няма защо да съобщава. Германската армия отдавна е минала етапа на мобилизация и съветските ръководители го знаят и без Голиков да им го казва. Точно затова Голиков пише, че мобилизацията на румънската армия е само подсилване на десния фланг на германските войски. И с главни букви добавя: ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ — към прехвърлянето на германски войски в Полша.