Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

3

4-та армия на левия фланг на Западния фронт е разгромена на 22 юни 1941 година. Но това, както виждаме, не е краят на трагедията, а само началото й. От вратата на страната Брест — през Барановичи, Минск и Смоленск — към Москва води главната стратегическа железопътна магистрала. Всички гари и гарички по нея са натъпкани със съветски ешелони с гориво, боеприпаси и продоволствие. Гудериан настъпва точно покрай тази магистрала. И събира трофеи. В района на Барановичи, както вече казахме, го чака подарък — 480 гаубици-оръдия МЛ-20 със запас снаряди, но без разчети и без тяга. Тук пак трябва да си спомним за гениалните планове на стратега и воплите за „една винтовка на трима души“. Онези без винтовките, ако наистина ги е имало, е трябвало да се пратят при оръдията. Гениалният стратег обаче изобщо не помисля за това.

Но не това е най-важното. В района на Барановичи на гара Обуз Лесная се намира тайният команден пункт на Западния фронт. Гудериан превзема Барановичи на 27 юни. След това управлението на Западния фронт е разбито окончателно. Пътят към Минск е открит. В района на Минск се срещат 2-ра танкова група на Гудериан и 3-та танкова група на Гот, като отрязват всички пътища и за снабдяване, и за изтегляне. В обкръжение се оказва свръхмощната 10-а армия, заедно с остатъците от 3-та, 4-та и 13-а армия и няколко отделни корпуса и дивизии, с две думи — целият Западен фронт. Противникът взема в плен 324 000 съветски войници и офицери, 3332 танка и 1809 оръдия. Освен това неизчислими количества коли и камиони, влекачи, коне, резервни части, продоволствие, инженерно имущество, гориво, картечници, минохвъргачки, винтовки и автомати, боеприпаси, локомотиви, вагони, релси, телефонни кабели, милиони чифтове ботуши, стотици хиляди шинели и платнища, палатки, десетки болници с пълен комплект медицинско имущество и още много, много неща. И това — без да се броят унищожените самолети, танкове и оръдия, взривените и изгорени складове и хранилища, без да се броят загиналите и избягалите в горите.

Другарят Сталин е трябвало възможно най-бързо да определи виновниците за поражението и да ги накаже. За целта за Белорусия веднага отлита армейският комисар първи ранг Л. 3. Мехлис, който тогава е заместник-председател на Съвета на народните комисари, народен комисар на държавния контрол и заместник на народния комисар на отбраната. Започнал е кариерата си като личен секретар на Сталин за по-особени задачи. От Белорусия Мехлис на три листчета от бележник пише телеграма до Сталин. Освен него я подписват първият секретар на ЦК на КП(б) на Белорусия П. К. Пономаренко и народният комисар на отбраната на СССР маршалът на Съветския съюз С. Тимошенко, който също пристига в района на събитията.

Ето текста на телеграмата:

Москва, Кремъл, до Сталин

Военният съвет установи престъпната дейност на редица длъжностни лица, в резултат на което Западният фронт претърпя тежко поражение.

Военният съвет реши:

1) Да арестува бившия началник-щаб Климовских, бившия заместник-командващ ВВС на фронта Таюрски и началника на артилерията Клич.

2) Да предаде на съда на военния трибунал командващия 4-а армия Коробков, командира на 9-а авиодивизия Черних, командира на 42-ра сд Лазаренко, командира на танковия корпус Оборин.

3) Арестувани са началникът на свързочните войски на фронта Григориев, началникът на топографския отдел на фронта Дорофеев, началник-отделението на отдела за окомплектоване на фронта Кирсанов, инспекторът по бойна подготовка на щаба на ВВС Юров и началникът на Военторга Шейнкин.

4) Дават се под съд помощник-началникът на отделението АБТУ[1] Беркович, командирът на 8-и дисциплинарен батальон Дикман и заместникът му Крол, началникът на минския окръжен санитарен склад Белявски, началникът на окръжната военна ветеринарна лаборатория Овчинников, командирът на дивизиона на артилерийския полк Сбиранник.

Тимошенко

Мехлис

Пономаренко

6.7.41 г.

Другарят Сталин утвърждава решението на народния комисар на държавния контрол, а също и на народния комисар на отбраната и на първия секретар на ЦК на КП(б) на Белорусия още същия ден. Ето отговора му:

До Тимошенко, Мехлис, Пономаренко

Държавният комитет на отбраната одобрява мерките ви за арестуването на Климовских, Оборин, Таюрски и др. и приветства тези мерки като един от правилните начини да се въведе ред на фронта.

№7387

6 юли 41 г.

Й. Сталин

Бележки

[1] Автобронетанково управление. — Б.пр.