Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

4

Минават пет години и в първото издание на мемоарите тази сцена е доукрасена. Описана е различно. Освен това е добавено, че Сталин не бил ядосан на великия стратег. Щом го освободил от задълженията на началник на Генералния щаб, го поканил да пият чай… Но Жуков изобщо не искал да пие чай със Сталин.

Във второто издание фрагментът претърпява нови промени. Докато сваля Жуков например, Сталин му казва следните мили думи: „Вие имате голям опит в командването на войски в бойна обстановка“ („Воспоминания и размышления“. М, АЛН, 1975. Том 1, с. 358). Живият Жуков не споменава нищо за подобни комплименти. Мъртвият Жуков обаче се сеща и си добавя в мемоарите и похвала от Сталин.

Тази сцена (както и всички останали) претърпява по-нататъшни трансформации. В десетото „най-правдиво“ издание, докато сваля Жуков, ядосаният Сталин го обижда… Която обида звучи като най-голямата възможна похвала: „Без Ленин се справихме, и без вас ще се справим“. С други думи, за Сталин Ленин и Жуков са фигури от един и същ калибър. И интересното е, че Сталин не говори само от свое име, ами като че ли от името на всички: справихме се… Може да се разбира като: ние, ръководителите… А може и: ние, народът, ние — страната, успяхме да оцелеем някак и без Ленин.

Като се има предвид, че след една година Сталин прави Жуков свой заместник, тази фраза придобива и нов смисъл: без Ленин Съветският съюз е оцелял — обаче как без Жуков?…