Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

2

Често ми казват: добре, допускаме, че в „Ледоразбивачът“ всичко е правилно, но… но готова ли е била Червената армия за война? И веднага след това ме затапват със страшни свидетелства за неготовността на СССР. Ето ви един най-прост пример: към 21 юни 1941 година недостигът на танкове в Червената армия е 32 000 машини, включително 16 600 танка модерен тип.

Източникът на тези сведения е маршалът на Съветския съюз Г. К. Жуков („Воспоминания и размышления“. М., АПН, 1969, с. 205).

Втората световна война, ако се абстрахираме от войната по вода, е на първо място танкова война и никой на света няма толкова голям недостиг на бронетанкова техника. Нещо повече, във всички армии на света, взети заедно, няма толкова голям недостиг на това основно бойно оръжие. Тези цифри са наш национален позор. Тези цифри са влезли във всички западни монографии за войната, във всички учебници. Тези цифри се изучават във всички военни академии по света. Експертите са ги научили наизуст и вече много години безпощадно ми ги навират в очите.

Войната започва по следната причина. Хитлеристите успяват да внушат на целия свят, че германците са висша раса, а разните там славяни, семити и така нататък са низши раси. Сега вече за това не се говори открито, но пък се има предвид, особено когато стане дума за войната. Аз пък възразявам. Аз доказвам, че сме имали и танкове, и самолети, и те са отговаряли на световните стандарти и дори са ги превъзхождали, и артилерията ни е била най-добрата на света, и боеприпаси сме имали повече, отколкото всички страни на света, взети заедно, само че не сме се подготвяли за отбрана, а за нещо друго. И ни изненадват и войната не протича според нашия сценарий… Но че 1941 година не може да се обясни с нашата изостаналост и нашия идиотизъм…

И ме питат: ама ти не знаеш ли, че Сталин е бил страхливец? Това го казва самият Жуков! Не знаеш ли, че недостигът на въоръжението в Червената армия е бил наистина чудовищен, че само недостигът на танкове е 32 000, включително 16,6 хиляди модерни? И това го казва самият Жуков! Не знаеш ли, че самолетите са били остарели? Жуков го казва! Не знаеш ли, че нито една дивизия не е била изцяло комплектувана? Самият Жуков го казва!

Всички ние, жителите на бившия Съюз, в очите на Запада, че и в собствените си очи сме идиоти — и нищо не ни е наред. Козът на всичките ни врагове, на всички хитлеристи и расисти е Георгий Константинович Жуков. Тъкмо Жуков описва нашата „неподготвеност“ толкова ярко, че дава на всички врагове на Русия неизчерпаем запас аргументи.

В британската армия например излагането на въпроса за участието на Съветския съюз във Втората световна война започва с цифри: Червената армия нямала достатъчно бойна техника, дори само танковете са с 32 000 по-малко…

И всеки сам си прави изводите.

Но какви изводи може да си направи човек след такива невероятно огромни цифри? Всичко си е съвсем ясно: руснаците не са можели да воюват, те изобщо не са се готвили за война. Как да воюваш при такъв недостиг?

Можем и да не четем учебника по-нататък. И без него всичко е ясно: Сталин трепери от страх, руските глупаци пиянстват и чакат да ги нападнат, обзети от животински ужас, и хем знаят, че нападението е неизбежно, хем не правят нищо, за да се защитят. Ама вижте колко танкове не са им достигали, и ще разберете всичко!

Тези цифри се повтарят не само в британските, но и в американските лекции и учебници, и във френските, в испанските и алжирските. И навсякъде изводът е един и същ: през Втората световна война воюва Германия, воюва Гърция, Япония, Британия, Норвегия, Франция, Канада, Албания, САЩ, Люксембург, Австралия… Техните усилия решават войната. А неподготвеният за война Съветски съюз не допринася нищо. Ами да де — вижте само колко много танкове не са им достигали!

От тези цифри следва още един извод — Жуков е гений. Защото въпреки недостига на толкова много танкове успява, благодарение на пълководческите си дарби и на гения си, да превземе с руските идиоти Берлин!