Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сянката на победата (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Беру свои слова обратно, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Взимам си думите назад

Първо издание

Превод: Иван Тотоманов

Редактор: Георги Борисов

Художник: Михаил Танев

Коректор: Венедикта Милчева

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 33,5

Издателство Факел експрес, 2004 г.

ISBN: 954-9772-29-2

История

  1. — Добавяне

3

И така Жуков заповядва корабите да се изтеглят по-близо до града и те почват да стрелят с шестнайсетдюймовите си оръдия…

16 дюйма — това са 406 милиметра.

Преди да публикуват такива идиотщини, писателите-герои Симонов и Карпов е трябвало да проверят с какви оръдия са били въоръжени съветските кораби. Та значи, другари герои, на съветските кораби не е имало такива оръдия. Жуков говори за шестнайсетдюймови оръдия в множествено число. А това не е вярно. В Съветския съюз е имало такова оръдие — но в единствено число.

Оръдие №1 с калибър 406-мм наистина взима участие в отбраната на Ленинград. То е експериментално. Намира се на полигона в района на гара Ржовка. Стволът е дълъг 18,28 метра и тежи 109,4 тона. Снарядът тежи 1116,3 кг, зарядът — 347 кг. Това оръдие се разработва за новото поколение линейни кораби тип „Съветски съюз“ и бреговите батареи. Пълното водоизместване на такъв линеен кораб е 65 150 тона. Всеки линеен кораб от новия тип е трябвало да има по три триоръдейни кули главен калибър. Всяка кула е почти две хиляди тона. Ако такива кули са били поставени на старите линейни кораби тип „Севастопол“, те са щели да потънат още преди да им натоварят боекомплектите.

Разказите на великия стратег за шестнайсетдюймови оръдия и за четирийсет боекомплекта на кораб са изсмукани от пръстите измислици.