Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Journals of captain James Cook, –1775 (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
thefly (2017)

Издание:

Заглавие: Пътуванията на Джеймс Кук около света

Преводач: Стехан Хантов

Година на превод: 1969

Език, от който е преведено: немски

Издател: Държавно издателство — Варна

Град на издателя: Варна

Година на издаване: 1970

Печатница: ДПК „Странджата“, Варна

Излязла от печат: 25.I.1970 г.

Редактор: Петър Алипиев

Художествен редактор: Иван Кенаров

Технически редактор: Константин Пасков; Елена Върбанова

Художник: Иван Кьосев

Коректор: Паунка Камбурова; Светла Димитрова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/4908

История

  1. — Добавяне

Астрономически наблюдения

Приближаваше моментът, когато трябваше да направим нашите астрономически наблюдения. Между туземците, с които се бяхме запознали, имаше и жители на близкия остров Еймео (западно от Таити), които ни поканиха да ги посетим. Тъй като лорд Мортън ми беше препоръчал да наблюдавам от различни места, аз използувах познанството си с тези хора, за да обзаведа и една трета обсерватория. Втората бе вече направена на източния бряг на острова. На 1 юни господата Гоър, Мънкхауз и Споринг отплуваха към нея заедно с инструментите си. Господин Бенкс, Тубараи, Тамаиде, Томио и други туземци отидоха с тях. Нашите хора пътували от следобеда до другата сутрин. Показали им един отвор в кораловия пояс, какъвто не липсвал и на Еймео, и намерили една коралова скала, която предлагала всички желани удобства.

След като разгънали палатките и монтирали телескопа, господин Бенкс направил една разходка, за да опознае острова и да набави чрез размяна пресни продукти. Не дълго след това се появил кралят на острова Тарао заедно със сестра си Нуна. Цялата среща се състояла в размяна на подаръци. Кралят поднесъл едно куче, една свиня, няколко хлебни плода, кокосови орехи и подобни неща. За това той получил една брадва, една риза и стъклени дреболии и останал много доволен от тях. Роднините му от Таити му направили още по-скромни подаръци: един пирон, ако не се смята една риза за сестра му.

3 юни бе посветен на наблюдаването на преминаването на Венера пред слънчевия диск. На всичките три пункта времето беше извънредно благоприятно, защото на небето нямаше нито едно облаче. Но тъй като около планетата се образува мъгла, резултатите, които получихме относно нейното сближаване със слънцето, по-специално във вътрешната част, не съответствуваха един на друг така точно, както бяхме очаквали.