Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
A Paris Apartment, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2018)
Разпознаване, корекция и форматиране
VeGan (2021)

Издание:

Автор: Мишел Гейбъл

Заглавие: Парижкият апартамент

Преводач: Милена Радева

Година на превод: 2014

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: СофтПрес ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: роман

Националност: английска (не е указано)

Печатница: ФолиАрт ООД

Излязла от печат: 14.07.2014

Редактор: Виктория Иванова

Художник: Радослав Донев

Коректор: Правда Василева

ISBN: 978-619-151-166-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2702

История

  1. — Добавяне

Chapitre LXXVIII

ВЕЩИ ОТ КОЛЕКЦИЯТА
НА МАДАМ ДЬО ФЛОРИАН
Значими европейски мебели, изящно и декоративно изкуство

МАРТ ДЬО ФЛОРИАН: Експертна оценка

Апартаментът й е бил затворен през последните седемдесет години, от времето преди Втората световна война, и всъщност много преди организаторът на този търг и повечето от участниците в него да бъдат родени.

Миналата пролет, когато за първи път влязох в бившия апартамент на Март дьо Флориан, останах изумена от изключителното величие и красотата на вещите, които видях. Имаше образци от всички по-значителни периоди от Джордж II и Луи XVI насам, не бе пренебрегната нито една категория европейски мебели или изящно изкуство. Това беше и все още е най-голямата и най-ценна група предмети, принадлежали на едно семейство, която съм срещала.

Толкова месеци по-късно все още се питам дали наистина видях този апартамент и изящните предмети в него, които никога до този момент не са предлагани на пазара. Още от пръв поглед разбрах, че съм попаднала в позлатен и розов приказен свят, и колкото по-дълбоко навлизах в него, толкова по-пленителни ставаха вещите и техните истории. Екипът ни откри безкрайна поредица от съкровища, които оживяха пред очите ни благодарение на намерените дневници, снимки, от които ще откриете в каталога.

Името й може да не е познато на участващите в търга, но бившата обитателка на апартамента и автор на дневниците, мадам дьо Флориан, е парижка куртизанка, починала през 1935 година. В качеството си на една от най-известните demimondaines от бел епок тя е имала връзки с хора от ранга на политика Жорж Клемансо, граф Робер дьо Монтескьо и портретиста Джовани Болдини, чиято изключително важна творба е представена на този търг.

Мадам дьо Флориан завещава всички предмети в дома си на своята внучка Елизабет Катрмер. Когато Хитлер влиза в Париж през 1940 година, мадам Катрмер заключва апартамента, напуска града и не се връща никога повече, макар че през следващите седемдесет години продължава да плаща наема на жилището.

Мадам Катрмер почина преди няколко месеца в Сарла и жената, отгледана като нейна сестра, се свърза със „Сотбис“ за продажбата на колекцията на мадам дьо Флориан. За нас е изключителна чест да организираме този търг. Положих много усилия, за да уловя магията на всяка една вещ и се надявам, че мадам дьо Флориан би се гордяла.

Едни от най-ценните вещи са две изрисувани щраусови яйца, огледало с позлатена дървена рамка от времето на Наполеон III, взето от дворец в Кайро, два махагонови скрина от времето на Джордж III, които са в толкова добро състояние, че спокойно биха могли да бъдат приети за нови, стига да не бяха на повече от двеста години.

Макар че не би трябвало да си избирам фаворит, аз все пак имам и трябва да призная, че това е портретът на мадам дьо Флориан, нарисуван от Джовани Болдини. Всеки колекционер добре знае каква е стойността на една творба на Болдини, но това негово произведение е изключително по причини, излизащи извън безспорното му авторство. Този портрет не просто се появява на пазара за първи път, което само по себе си е уникално, но и за първи път ще бъде представен в средите на изкуството, които до този момент дори не подозираха за съществуването му.

Ще ви оставя за момент да осмислите този факт. Портрет на Джовани Болдини, на най-великия портретист на бел епок, произведение, неизвестно на света, неизвестно дори на тези, които получават солидни суми, за да знаят всичко по този въпрос.

Но дори и да оставим настрани портрета на Болдини, изключителното качество на колекцията не подлежи на описание, всеки предмет в нея примамва, всяка вещ е недокосната от времето преди Втората световна война. Подгответе се да бъдете очаровани и заслепени от дъба, позлатата и среброто, но преди всичко от Март дьо Флориан. И въпреки това не си позволявайте да останете прекалено дълго под въздействието на магията, защото конкуренцията ще бъде жестока. А не бихте искали да останете изненадани, когато чуете последния удар на чукчето в настоящия търг.

Ейприл Воут

Старши вицепрезидент

Френски и европейски мебели