Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
House Rules, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2014)
Разпознаване, корекция и форматиране
aisle (2016)

Издание:

Джоди Пико. Домашни правила

Американска. Първо издание

Редактор: Велислава Вълканова

Коректор: Снежана Бошнакова

Художник: Виктор Паунов

Предпечат: Митко Ганев

ИК Enthusiast, 2013

ISBN: 978–619–164–090–4

История

  1. — Добавяне

Случай 9: Игра на пижами

Рано сутринта на 17 февруари 1970 година офицерите във форт Браг, Северна Каролина, реагирали на обаждане от военния лекар Джефри Макдоналд. Когато пристигнали, открили бременната му съпруга Колет и двете му малки дъщери мъртви, с многобройни прободни рани. Колет била пронизана трийсет и седем пъти с нож и пикел и отгоре й било нагънато разкъсаното горнище на пижамата на Макдоналд. На лицевата дъска на леглото била написана с кръв думата ПРАСЕ. Самият Макдоналд бил открит с повърхностни рани до жена си. Казал, че бил ранен от трима мъже и жена с бяла шапка, които пеели „ЛСД е шик, убий прасетата.“ Когато мъжете го нападнали, Макдоналд дръпнал горнището на пижамата над главата си и го използвал, за да блокира ударите на пикела — така поне обяснил. Накрая го повалили в безсъзнание.

От армията не повярвали на Макдоналд. В дневната, например, нямало следи от борба, с изключение на една преобърната маса и прекатурено растение. Нишки от разкъсаното горнище на пижамата били открити не в стаята, където било разкъсано, а в стаите на дъщерите му. Стигнали до извода, че Макдоналд е убил жена си и дъщерите си и се е опитал да прикрие следите си с помощта на статии за семейство Мансън от списание, намерено в дневната. От армията изоставили случая поради лошото качество на техниките за изследване на доказателства и Макдоналд бил пенсиониран с почести.

През 1979 година Макдоналд бил съден в граждански съд. Криминалист заявил под клетва, че на горнището на пижамата на доктора, с което уж блокирал ударите на нападателите си, има четирийсет и осем чисти цилиндрични дупки — прекалено симетрични за яростно нападение. За да се получи дупка с такава форма, пижамата трябва да е стояла неподвижно — крайно необичайно, ако Макдоналд се е защитавал от човек, който се опитва да го промуши. Криминалистът, освен това показал как чрез сгъването на пижамата по определен начин тези четирийсет и осем дупки са можели да се получат само с двайсет и един удара — точно толкова пъти, колкото била прободена с пикел Колет Макдоналд. Дупките съответствали на раните й, което показвало, че горнището е било поставено отгоре й, преди да я промушат, и Макдоналд не го е използвал за самозащита. Получил доживотна присъда за три убийства и все още твърди, че е невинен.