Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
House Rules, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2014)
Разпознаване, корекция и форматиране
aisle (2016)

Издание:

Джоди Пико. Домашни правила

Американска. Първо издание

Редактор: Велислава Вълканова

Коректор: Снежана Бошнакова

Художник: Виктор Паунов

Предпечат: Митко Ганев

ИК Enthusiast, 2013

ISBN: 978–619–164–090–4

История

  1. — Добавяне

Случай 8: Едно на шест милиарда

През осемдесетте и деветдесетте години на XX век били убити над петдесет жени в областта Сиатъл-Такома-Вашингтон. По-голяма част от жертвите са проститутки или тийнейджърки, избягали от къщи, а повечето от телата били захвърлени в или близо до Зелената река. Наречен Убиецът от Зелената река, извършителят така и не бил открит, преди науката да успее да настигне престъплението.

В началото на осемдесетте години, докато извършвали аутопсия на жертвите, патолозите и медицинските технолози успели да възстановят малки количества ДНК от семенна течност, оставена от убиеца. Запазили ги като веществени доказателства, но тогавашните техники се оказали безполезни, защото нямало достатъчно материал за изследване.

Гари Риджуей, арестуван през 1982 година по обвинение в проституция, бил заподозрян в убийствата от Зелената река, но нямало достатъчно доказателства, които да го свържат категорично с престъпленията. През 1984 година успешно преминал през полиграфски тест. През 1987 година при претърсване на дома му от шерифството на Кинг Каунти взели проба от слюнка от Риджуей.

През март 2001 подобренията в технологията за обработка на АПК идентифицирала източника на семенна течност по телата на жертвите. През септември 2001 излезли лабораторните резултати: успели да установят съвпадение между ДНК в тази семенна течност и ДНК в слюнката на Риджуей. Била издадена заповед за арестуването му.

Резултатите от ДНК свързвали Риджуей с три от четирите жени, изброени като жертви в обвинителния акт срещу него. Проби от сперма, взети от тялото на една от тези жертви, Каръл Ан Кристенсен, показали категорично, че нито един човек на този свят, с изключение на еднояйчен близнак на извършителя, няма точно този профил на ДНК. Риджуей бил обвинен в още три убийства, след като изследвания под микроскоп на боя, открита близо до телата, показали съвпадение с боя на работното му място. В замяна на признанието в извършването на още убийства от Зелената река на Риджуей му се разминала смъртната присъда и в момента излежава четирийсет и осем доживотни присъди без възможност за предсрочно освобождаване.