Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Lovers & Players, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 15 гласа)

Информация

Сканиране
Strahotna (2016)
Разпознаване и корекция
egesihora (2016)

Издание:

Автор: Джаки Колинс

Заглавие: Секс и диаманти

Преводач: Павел Талев

Година на превод: 2005

Език, от който е преведено: английски

Издание: Първо

Издател: ИК „Прозорец“ ЕООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2005

Тип: роман

Националност: английска (не е указана)

Печатница: „Инвестпрес“ АД

Редактор: Калоян Игнатовски

Художник: Виктор Паунов

Коректор: Станка Митрополитска

ISBN: 954-733-445-X

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1801

История

  1. — Добавяне

Глава шейсет и седма

След разкритията на Ред и последвалия арест по някакъв начин Крис пое нещата в свои ръце. Макс беше съсипан, Джет — в шок, а Даян беше изпаднала в истерия. Тя се примоли на Крис да намери Либърти, преди вестниците да разкрият, че Ред Даймънд е имал незаконна дъщеря.

— Кажи ми къде е и ще я доведа тук — обеща й Крис.

Даян не беше сигурна. Знаеше само името на хотела в Лос Анджелис, в който беше отседнала Либърти.

С оскъдната информация, с която разполагаше, и снимката на Либърти, която му даде Даян, Крис се обади на Анди в Лос Анджелис, прати му снимката по имейла и нареди на помощника си да отиде в „Шатърс“, за да я намери.

Тъй като беше много изпълнителен, Анди веднага отиде в „Шатърс“, точно когато Либърти и Деймън се канеха да се качат в една лимузина на път за самолета на Деймън.

Анди успя да убеди Либърти, че майка й трябва да я види спешно. Либърти с неохота разбра, че вместо да лети за Кабо, ще летят директно за Ню Йорк.

— Нямам представа какво става — рече Деймън на Либърти, когато самолетът се приземи в Ню Йорк, — но каквото и да е, Ел Ел, трябва да знаеш, че съм зад теб.

Когато Даян разказа на Либърти истината, нейният свят се срути. Ред Даймънд бил баща й! Ред Даймънд, когото тя ненавиждаше. Мъжът, който я беше изгонил от къщата и беше принудил майка й да работи като слугиня.

— Той не ме е принудил — въздъхна Даян, без да споменава за Зипи. — Аз реших да отида да работя за него.

— А сега е арестуван за убийство, така ли? — каза ужасена Либърти.

— Съжалявам, Либи, знам, че трябваше да ти кажа за Ред по-рано. Аз… аз не знам защо не го сторих.

Либърти изтича право при Деймън. Той беше единственият човек, на когото чувстваше, че може да се довери.

— Заминаваш — каза той. — Ще напуснеш Ню Йорк. Ще се махнеш от тази сцена. Имам къща на остров Парадайз на Бахамите. Къща и звукозаписно студио с всичко необходимо. Вече говорих с Паркър и той ще замине там с теб. Двамата ще работите върху музиката ти.

— Защо правиш това за мен? — попита тя. — Не получаваш нищо в замяна.

— Напротив, получавам — каза той и я изгледа, — получавам една бъдеща звезда, така че не ме излагай.

* * *

Джет веднага се обади на Ейми и я помоли да се видят в апартамента на Сам. Тя така и направи и той й разказа всичко, преди да го научи от новините. Беше дошла при него, въпреки че беше сигурна, че майка й ще получи припадък, когато разбере.

— А какво стана с Макс? — попита тя. — Не трябва ли да бъдем с него?

— Да, ако ни иска — рече Джет.

Те обаче не можаха да се свържат с Макс. Той беше вече в колата си на път за Монтаук. Когато пристигна, дълго прегръща Лулу, а после отиде с нея в градината да си играят заедно. Вече беше загубила майка си. Макс беше решен да не губи и него.

* * *

Крис изчака, докато Ред бъде освободен срещу гаранция от десет милиона долара, и после взе самолета за Лос Анджелис, а оттам — за Вегас. Бърди Марвъл се беше скарала с годеника си, така че се наложи той да отмени сватбата и да си плати дълга. Погрижи се и за двете неща. Реши след няколко дни да се върне в Ню Йорк, главно за да види как са братята му. Моментът беше труден за всички и той искаше да бъде сигурен, че и двамата са добре.

Откога беше започнал да се чувства отговорен за семейството?

Той беше адвокат. Работата му беше да се грижи за хората.

* * *

Процесът срещу Ред Даймънд за убийството на Маришка Даймънд щеше да бъде страхотен. Това, че един милиардер беше пробол смъртоносно съпругата на сина си в изблик на ревност, когато беше открил, че тя има и други любовници, беше история, заради която щеше да се вдигне шум до небето. Но нещата не се развиха така. След като беше арестуван, а после освободен срещу гаранция от десет милиона долара, Ред Даймънд получи тежък инфаркт и две седмици след първоначалния му арест почина.

Детектив Родригес беше много нещастен, че не можеше да се яви тържествуващ в съда. В края на краищата именно той с много усилия беше разкрил цялата работа. Кой друг би заподозрял такъв влиятелен човек като Ред Даймънд?

Беше започнал да си задава въпроси за Ред още от самото начало на разследването, но милиардерът беше отказал да го приеме.

Съмнение № 1: Снаха му беше убита, а Ред Даймънд не пожела да отговаря на въпросите за жената на сина си. Защо?

Съмнение № 2: Той беше проучил всичко за Ред Даймънд в Интернет и беше открил много неща за него, включително и интереса му към саби и кинжали, от които явно имаше доста голяма колекция. Патологът беше стигнал до заключението, че Маришка е била прободена с някакъв много древен кинжал.

Съмнение № 3: Според портиера в сградата, в която тя беше живяла, и двама от служителите в подземния гараж Маришка беше забавлявала редовно трима мъже. Единият бил мрачен, възрастен мъж, който пристигал винаги увит в шал, с ниско спусната шапка и тъмни очила, независимо дали навън грее слънце или вали. Портиерът си беше спомнил, че го беше видял в неделя късно вечерта, приблизително по времето, когато Маришка вероятно е била убита. Мъжът обикновено пристигал с такси и винаги с различен шофьор.

Детектив Родригес беше изградил цялата си кариера благодарение на интуицията си. Той беше добър, много добър. Още от самото начало тя го беше насочила към Ред Даймънд. Не знаеше защо, но беше така. След това той беше проследил всички нишки. Върху тялото на Маришка имаше отпечатъци от пръсти, а докато разследваше Ред Даймънд, беше открил, че навремето той поискал да купи едно казино във Вегас. Трябвало му разрешително за хазарт и трябвало да даде пръстови отпечатъци в съвета по хазарта.

Отпечатъците съвпаднаха. Детектив Родригес не се съмняваше, че другите ДНК проби също ще съвпаднат — от сперма, коса и кожа. Всичко дойде на мястото си, а един от служителите в гаража успя да разпознае Ред.

Що се отнася до майката на Маришка — Ирена, за нея Родригес нямаше предчувствие. Но след като Ред беше арестуван, той насочи вниманието си към разкриването на нейното убийство. Не би трябвало да е много трудно.

Започна от бележника на Маришка с телефоните на руските й познати.