Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

„Св. Лаврентий извън стените“

Туристическа информация

Карта 17

пл. „Верано“ 3

тел. 491 511

Затв. 12:30 — 15:00 ч.

Автобуси: С2, СЗ, 71, 93, 492.

Трамваи: 3, 19

„Св. Лаврентий извън стените“ (San Lorenzo fuori le mura) е друга от седемте задължителни за поклонниците църкви. Тя е единствената църква в Рим, пострадала при бомбардировките по време на Втората световна война. Необичайно е също, че тя възниква от сливането на две по-ранни базилики.

183_sv_lavrentii_baldahin.jpgГлавният олтар е поставен над криптата с гроба на св. Лаврентий. Балдахинът над него датира от средата на XII в.

Св. Лаврентий е един от многобройните раннохристиянски мъченици, умрели от изключително страшна смърт — бил изпечен жив на тлееща скара през 258 г. сл.Хр. Като много други ранни християни той бил погребан извън града, в катакомбите покрай старинния Виа Тибуртина. Гробът на св. Лаврентий бързо станал предпочитано място за поклонниците и през 330 г. император Константин, вече приятел на християнството, построил църква в негова чест. През VI в. папа Пелагий преустроил Малката базилика непосредствено до мястото, където от V в. се извършвали поклонения пред Дева Мария. Няколко века по-късно, през 1216 г., друг папа — Хонорий III, съборил апсидите на двете сгради и ги съединил. Днес източната част на църквата, където свещеникът извършва службата, и десетте колони с великолепни коринтски капители около нея са от църквата на Пелагий. На лицето на вътрешната арка на източната част има мозайка от VI в. На нея се вижда папа Пелагий с макет на сградата в ръце. Прекрасният под в стил „козматеско“ от XII в. е възстановен след войната. Възхищение заслужават богато украсеният великденски свещник и великолепният амвон — и двата също в стил „козматеско“. Фреските показват сцени от живота на св. Лаврентий и св. Стефан. Техните мощи заедно с мощите на св. Юстин се намират в криптата на църквата. През сакристията (помещението, в което се съхраняват предметите, необходими при богослужението) в десния кораб се стига до очарователен манастир от XII в. Камбанарията е от същото столетие.