Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Други места, които да посетите

Музеят „Барако“

Туристическа информация

Карта 9

бул. „Виторио Емануеле II“ 168

тел. 06 6880 6848 или 06 687 5657

Автобуси: СЗ, 40, 46, 63, 64, 70, 81,

87,116,492, 628.

Хората наричат този немного известен, но приятен музей „Малката фарнезина“, въпреки че той няма никаква връзка с двореца „фарнезе“. Объркването е породено от това, че неговите собственици в миналото — френското благородническо семейство Льо Рой, са имали право да използват в герба си кралската лилия. Издигнат е през 1523 г. вероятно от Антонио Сангало Млади върху останките на сграда от късно имперския период. Дворецът е реконструиран няколко пъти, а днес е собственост на Римската община и в него е разположена колекцията от древно изкуство на Джовани Брако. Това е предимно скулптура (египетска, гръцка, асирийска, етруска и римска), подарена на града през 1902 г.

Дворецът на канцеларията

Туристическа информация

Карта 9

„Св. Лаврентий на Дамас“ пл. „Канчелерия“ 1

тел. 06 6889 1661

Затв. — 12:00 — 16:30 ч.

Автобуси: СЗ, 40, 46, 63, 64, 70, 81,87, 116, 492, 628

Този дворец се смята за една от най-красивите ренесансови сгради в Рим. Построен е от Рафаеле Риарио, племенник на папа Сикст IV, с 60-те хиляди скуди, които спечелва на хазарт от Франческето Чибо, племенник на папа Инокентий VIII. Каменните рози на фасадата и по стените и пода на вътрешния двор са хералдически символ на семейство Риарио. Сградата е завършена през 1517 г., а историята й е тясно свързана с историята на римската аристокрация. Известно време е бил използван за канцелария, оттук идва и името му. По сградата е работил Браманте — негов е великолепният вътрешен двор с впечатляващата си двойна двуетажна лоджия.

В „Залата на 100-те дни“ на втория етаж понякога се провеждат концерти. Фреските тук са дело на Джорджо Вазари и изобразяват сцени от живота на папа Павел III (от рода Фарнезе). Залата е наречена така заради мълвата, според която Вазари веднъж заявил, че е завършил фреските в нея само за 100 дни. „То си личи“, отговорил му Микеланджело. Става дума за същия Вазари, който в крайна сметка се прочул с написването на биографиите на големите художници от своето време („Животописи на най-известните живописци, ваятели и архитекти“). В дясната страна на двореца е вградена църквата „Св. Лаврентий на Дамас“ (San Lorenzo in Damaso). Обърнете внимание на колоните във вътрешния двор — някои от тях са взети от съществувалата на това място църква от IV в.

„Св. Андрей от долината“

Туристическа информация

Карта 9

пл. „Бидони“ 6

тел. 06 686 1339

Затв. — 12:00 — 16:30 ч.

Автобуси: СЗ, 40, 46, 63, 64, 70,

81, 87, 116,492,628.

„Св. Андрей от долината“ е проектирана от Джакомо дела Порта и е близка по стил с йезуитската църква „Исус“, фасадата и куполът (най-големият в Рим след този на „Св. Петър“) са дело основно на Карло Мадерно, а травертиновата фасада е добавена в средата на XVII в. от Карло Райналди. Ще забележите и самотния ангел, който краси горната й част. Градска легенда е как трябвало да има два ангела, ала скулпторът, раздразнен от критиките, казал на преподобния си покровител, че ако иска втори, ще трябва да си го направи сам.

Вътрешната украса е пищна. Фреската „Славата на Рая“ е дело на Ланфранко, а най-големият му съперник Доменикино рисува пандантивите, за сметка на това блестящо. Доменикино рисува и сцените от живота на св. Андрей в горната част на апсидата. Тук са погребани двама папи от семейство Пиколомини. Очарователният параклис „Строци“ е в стил Микеланджело. Параклисът „Барберини“, първият вляво, е избран от Пучини като място на действието в първата част на операта „Тоска“. Тук Тоска обвинява любовника си Каварадоси в измяна, защото нарисуваната от него Мария Магдалина прилича на друга жена.