Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Други места, които да посетите

Некатолическото гробище

Туристическа информация

Карта 15

ул."Кайо Честио" 6

тел. 06 574 1900

Затв. — неделя.

Автобуси: 3, 23, 30, 60, 75, 95, 175, 280.

Трамвай: 3.

Метро: Линия В (Piramide)

Гробището за некатолици (Cimitero Acattolico) е създадено през 1738 г. като последен дом за чужденците, починали в Рим. Сред тях има и известни — Кийтс и Шели, и обикновени хора — 16-годишната Роуз Батхърст, която паднала от коня през 1824 г. и се удавила в Тибър, или Деверю Плантадженет Кокбърн, на 21 години, който починал в Италия, след като напразно обиколил Европа в търсене на лековит климат.

175_ostiense.jpgПрез V век император Хонорий удвоява височината на кулите в Рим, включително и тези на „Остиенсе“.

Гробището опира в част от Аврелиановата стена и вече е пълно почти до краен предел. То е зелено и спокойно убежище за едни от най-красивите котки в града. Тук цъфтят цветя и пеят птици. Дръпнете връвта на звънеца и кажете на пазача кой гроб желаете да посетите. Истинските скърбящи не плащат нищо, а от туристите се иска да направят малко дарение (едно или две евро). Ако нямате много време, можете да видите гроба на Кийтс и отвън, през прозорчето в гробищната стена в началото на улица „Кайо Честио“. Интересно, че тази улица е кръстена на първия известен некатолик, погребан в района, Гай Цестий. Той бил римски магистрат, починал през 12 г. пр.Хр., но преди това си построил гробница пирамида — Пирамидата на Гай Цестий (Piramide di Caio Cestio). През III в. сл.Хр. заедно с други стари паметници тя била вградена в стената, издигната да защити града от варварските нападения. Вероятно това е причината да оцелее през вековете.

Музеят „Монтемартини“

Туристическа информация

Карта 15

ул. „Остиенсе“ 106

тел. 06 8205 9127

Затв. — пон.

Обиколки на английски при заявка: $$$$$

Автобуси: 23.

Бившата електроцентрала на улица „Остиенсе“ е превърната в малък музей, клон на Капитолийския музей. Модерното съвременно съоръжение е подходящо място за класическата красота на повече от 400-те мраморни произведения от Капитолия.

Очарователен е контрастът между античните скулптури и тъмната метална машинария от началото на XX в. Сред работилите някога машини са подредени скулптури от фронтони, фризове от храмове и от Театъра на Помпей, статуи от огромните градини на античните резиденции, мозайки, бюстове от епохата на Републиката. Тук старото е съчетано с новото, нещо, което не се среща често в Рим, а при това е съчетано добре.

Музеят на Римската цивилизация

Туристическа информация

Карта 15

пл. „Дж. Аниели“ 10

тел. 06 5926 135

Затв. — пон.

Метро: Линия В.

Тази малко известна съкровищница се намира в района EUR (Esposizione Universale di Roma) — комплекса, създаден за несъстоялото се Световно изложение през 1942. Тук са показани копия на произведения и инструменти, реконструкции на архитектурни обекти (арки, акведукти, мостове, бани и т.н.) от римската цивилизация. Не пропускайте гипсовите отливки от Траяновата колона в мазето и гипсовия модел на капител с размерите на стая, така както е изглеждал по времето на Константин в началото на IV в.