Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Термите на Каракала

Туристическа информация

Карта 15

ул. „Терми ди Каракала“ 52

(на кръстовището с улица „Антония“)

тел. 06 3996 7700

$$. Аудио екскурзовод: $

Отв. — всеки ден.

Затв. — пон. след 14:00 ч.

Автобуси: 60, 75, 118, 628, 673.

Трамвай: 3.

Метро: Линия В (Circo Massimo)

174_termi_karakala.jpgНа строежа на термите на Каракала всеки ден в продължение на пет години са работили по около 9000 души.

Септимий Север взима властта през 193 г. сл.Хр. и като всеки нов император веднага се заема да укрепи позициите на своя род. Вече било добре известно, че обществените строежи носят одобрението на гражданите. Затова Септимий и синът му Каракала решават да подражават на Веспасиан (Колизеят) и на Траян (Улпиевата базилика) и да построят огромна баня. Според историците комплексът заемал 100 000 кв. м. и можел да побере до 10 000 души. Строежът бил започнат през 206 г. сл.Хр. и завършен през 217 от Каракала. Баните минават отвъд обикновения стремеж към хигиена. Гражданите идвали тук не само за да поплуват и да поседят в сауната, но и да убият един празен следобед, да наваксат с четенето, да си създадат познанства и да сключат една-две сделки. С една дума — както във всеки елитен клуб.

Термите на Каракала са излезли от употреба още през VI в., когато настъпващите готи съборили акведуктите и прекъснали водоснабдяването. Величествените руини се мержелеят в сянката на второто било на хълма Авентин и дават само бегла представа за невероятните размери на Термите. Освен къпалните в сградата имало библиотеки (гръцка и латинска), художествени галерии, зали за срещи и стадион.

Около сградите била оформена сенчеста алея с фонтани, игрища и покрита колонада. Както се вижда от мозайките, например тази с атлетите (сега във Ватиканските музеи), материалите за украсата не са пестени. Ако се съди по огромните гранитни вани, вградени във фонтаните „Фарнезиевият бик“ и „Херкулес на Фарнезе“ на площад „Фарнезе“, скулптурите също били огромни.

От величавото великолепие на банята обаче не е останало почти нищо. През вековете тя много пъти е била ограбвана и както на други места, свързани с Древния Рим, ще трябва да използвате своето въображение. В главните къпални можели едновременно да се поберат 1600 души. Тези помещения оформяли оста на централната четиристранна сграда. Второстепенните къпални били подредени около съблекалнята — откритите помещения за гимнастика, калидария, тепидария и фригидария. Другите помещения, включително и библиотеките, остават извън този периметър.

Посещението започва в едно от двете помещения за тренировки (палестри). Тук, както и в палестрата в другия край на комплекса, има фрагменти от черно-бяла мозаечна украса и парчета разноцветна подова мозайка. Изходът води към съблекалня с черно-бял под, преддверие и басейн няколко стъпала по-надолу.

Друга врата води в следващо преддверие (атрий), а оттам във фригидарий (басейн със студена вода). Ако минете през тях и през преходното помещение, ще стигнете до другата палестра с многото мозаечни панели. От огромния кръгъл калидарий с неговите седем бани за гмуркане са останали само две тухлени пиластри. Говори се, че отдавна изчезналият купол е бил голям, колкото купола на Пантеона.