Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Разходка: Вкусът на „Трастевере“

Туристическа информация

карта 13, 14

„Богородица в Трастевере“

2,5 км — 2 ч.

Вила „Фарнезина“

Не пропускайте

„Богородица в Трастевере“

„Св. Хризогон“

„Св. Цецилия в Трастевере“

„Св. Франциск в Рипа Гранде“

Вила „Фарнесина“

151_karta_14.jpgКарта 14.
152_stari_sgradi.jpgСтарите сгради на „Трастевере“ образуват едно от най-живописните кътчета на града.

Тази разходка из двете части на „Трастевере“ ще ви покаже огромното разнообразие от гледки и звуци в квартала. Тук се събират местни занаятчии, домакини, италиански юпита, американски колежани и чуждестранни преселници, за да усетят атмосферата в едно от малкото останали кътчета на „истинския Рим“.

Началото е на площад „Богородица в Трастевере“. Тук можете да изпиете едно кафе в предпочитаното „Кафе де Марцио“ (Cafe de Marzio) и да погледате още малко великолепната фасада на базиликата „Богородица“. После закачете чантата или фотоапарата си на вратата отпред, а най-добре — изобщо не носете чанта, защото римските джебчии забелязват туриста от километър. Излезте от площада покрай сергията за вестници и тръгнете по улица „Лунгарета“ към улица „Трастевере“. Отдясно ще видите „Св. Хризогон“ (1) (San Crisogono). Настилката й в стил „козматеско“ е наистина изключителна. Не я пропускайте.

Пресечете внимателно оживения булевард и продължете по улица „Лунгарета“. Тя ще ви поведе през възхитителен стар район към очарователния площад „Пишинула“, където семейство Матеи някога имали дворец. Преди да излезете на площада, завийте по „Арко дей Толомеи“, която ще ви доведе до прекрасен средновековен сводест проход. Завийте наляво по следващата улица — „Салуми“, и тръгнете по нея. Завийте надясно по улица „Вашелари“, която скоро ще прелее 6 улица „Санта Цецилия“ и ще ви отведе на едноименния площад при едноименната Църква „Св. Цецилия“ в Трастевере (2) (Santa Cecilia in Trastevere). Нея също трябва задължително да посетите. След църквата се отбийте на очарователния Площад „Мерканти“ („На търговците“) между площад „Санта Цецилия“ и реката. Не сядайте в ресторантите тук, те са само за туристи. Продължете по улица „Санта Цецилия“ към улица „Санта Мария дел’Орто“ и обърнете внимание на дългата сграда вляво. Това е Комплексът „Св. Михаил в Рипа Гранде“ (Complesso di San Michele а Ripa Grande) — приют от XVII в. за бедни, а сега — правителствени канцеларии. „Богородица от градината“ е в края на Улица „Богородица дел’Орто“ (3). Някога тук е било седалището на еснафите на по-скромните занаяти като продавачите на плодове и гледачите на пилета. Ако е вторник или четвъртък следобед между 14:00 и 16:00 ч., отклонете се вдясно по улица „Анича“ и позвънете на звънец №12. Пазачът ще ви въведе във великолепния вътрешен двор от XV век на „Св. Йоан на генуезците“ (4). (San Giovanni dei Genovesi). Върнете се по същия път, продължете по улица „Анича“ до площад „Св. Франциск от Асизи“ (Piazza San Francesco d’Assisi) и църквата „Св. Франциск в Рипа Гранде“ (5) (San Francesco а Ripa Grande). Там е изложен един от трите „Екстаза“ на Бернини. Улица „Св. Франциск в Рипа Гранде“, която минава пред църквата, ще ви върне обратно на улица „Трастевере“. Пресечете и на кръстовището погледнете в прекрасния покрит с мъх фонтан. Той се пада точно срещу ската на хълма Яникул. Продължете по улица „Св. Франциск при блатото“ и ще стигнете до площад „Св. Калист“ (San Calisto), а след това и на „Богородица“, откъдето тръгнахте.

Втората част на разходката е по-къса. Тя започва от улица „Паля“ (Via della Paglia) срещу сергията с вестници и ще ви отведе на площад „Св. Егидий“ (6) (Piazza di Sant’Egidio). Тук има музей на фолклорното изкуство, Музей на Рим в „Трастевере“, както и социалната служба на църквата „Дружеството на св. Егидий“. Сега имате избор. Ако тръгнете вляво по улица „Скала“ (Via della Scala), ще стигнете go площад „Скала“, където се намира църквата „Богородица със стълбата“ (Santa Maria della Scala). В нея има творби на някои от учениците на Караваджо. Аптеката отвън също е много стара. В края на улица „Скала“ при старата каменна порта на Септимий започва улица „Аунгара“, която води към Ботаническата градина, двореца „Корсини“ вила „Фарнезина“ (7). Ако тръгнете надясно от площад „Св. Егидий“ по улица „Чинкуе“ (Vicolo del Cinque, „Пет“), ще стигнете до площад „Трилуса“ и великолепния фонтан срещу моста „Сикст“ (пешеходен мост над Тибър). Сега тръгнете по улица „Св. Доротея“ (Santa Dorotea) срещу фонтана и вървете по нея до Портата на Септимий. Сградата вдясно от арката е Къщата на дъщерята на хлебаря, днес ресторант. Говори се, че в нея е живяла любовницата на Рафаело. Неин портрет е окачен в двореца „Барберини“.