Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Полезна информация

Подготовка на пътуването

194_polizai.jpgПътен полицай.

За туристите Рим е много благодатен. И много гостоприемен. Но някои страни на тукашния живот са трудноразбираеми за хора, свикнали да правят нещата по-организирано. Разбира се, приказките за мудността на италианците са преувеличени, но ритъмът на живот тук без съмнение е по-бавен. Процедурите, през които ще ви се наложи да преминете, вероятно ще ви отнемат много повече време и ще са много по-сложни, отколкото очаквате.

Кога да отидете?

Пикът на туристическия сезон в Рим е май — юни и септември — октомври. През тези месеци температурите са най-подходящи за разходки из забележителностите. По Великден също има много хора — за Страстната седмица в града се стичат множество поклонници. По Коледа обаче е по-спокойно. През януари и февруари определено има най-малко туристи.

През лятото (след май) социалният живот на Рим протича на открито. Ресторантите и баровете изнасят масите си по улиците и площадите. Навсякъде е пълно с летни кинопрожекции и фестивали на изкуствата. През август много магазини и ресторанти са затворени. Но самите римляни започват да разбират, че в града може да е приятно и през август. Задръствания почти няма, а температурите са малко по-ниски, отколкото през юли. През последните години цените на хотелите значително се увеличиха, но през лятото и през януари и февруари в някои случаи можете да получите намаление.

Климат

Зимите в Рим са меки и влажни. Температурите рядко падат под 0° C, снегът също е рядкост. През пролетта и есента е топло и дъждовно. Лятото е горещо и сухо, като се изключат случайните драматични гръмотевични бури. Най-дъждовните месеци са октомври, ноември и в по-малка степен декември. Разбира се, може да завали по всяко време на годината (средногодишното количество валежи е около 80 см/ кв. м), но независимо от сезона поредните дъждовни дни са не повече от два или три.

Какво да вземете?

Като изключим банковите и политическите среди, хората в Рим обикновено се обличат ежедневно, така че и вие можете да се обличате, както искате. Ако обаче предвиждате посещение на църкви, не слагайте къси панталони или прекалено къси поли и си намятайте нещо на раменете — ръцете ви трябва да са скрити поне до лакътя. В противен случай има вероятност да не ви пуснат да влезете. Хубаво е да си вземете елегантен тоалет за вечерно излизане. През пролетта и есента е подходящо да сте облечени „на катове“ — макар през деня времето да е топло и меко, вечер температурите рязко падат. През зимата задължително си вземете по-плътни дрехи.

Носете си удобни обувки — по калдъръмените улици се ходи по-трудно. Добре е да носите със себе си и чадър, независимо от сезона. Зимното слънце в Рим може да бъде заслепяващо, затова е желателно слънчевите очила да са ви под ръка. Бинокълът пък ще ви бъде полезен при панорамните гледки и когато разглеждате разкошно украсените интериори. Други важни неща, без които няма как да минете, са: паспортът ви, шофьорската книжка, документите за застраховката и пътническите чекове, ако ги ползвате. В Италия трябва винаги да носите документ за самоличност със себе си, макар че най-вероятно изобщо няма да ви се наложи да го показвате.

Застраховки

Направете си достатъчно голяма застраховка за пътуването, за да можете да покриете евентуална спешна медицинска помощ, спешно връщане у дома (репатриране), както и загуба или кражба на пари и вещи.