Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Други места, които да посетите

Комплексът „Св. Михаил в Рипа Гранде“

Туристическа информация

Карта 13

ул. „Сан Микеле“ 25

06 5843 4437

Отв. — различно време, в зависимост от изложбата.

Днес в комплекса „Св. Михаил в Рипа Гранде“ са разположени държавни учреждения, сред които и клон на Централния институт по реставрация. В него от време на време се уреждат изложби и огромната сграда, дълга 335 м., е отворена за посещения. В края на XVII в. тя е построена на мястото на пристанището „Рипа Гранде“, за да приютява и понякога да учи на занаят отхвърлените от обществото сираци, престъпници и скитници. Затова историята на комплекса е свързана с историята на римското занаятчийство. Например през XVIII в. тук била разположена известна работилница за тъкани гоблени. Тук намирали убежище възрастни хора и несемейни, неслучайно един от вътрешните дворове е наречен „На старите моми“. Горният край на"Св. Михаил" гледа към Порта Портезе — един от входовете към неделния битак.

„Св. Хризогон“

Туристическа информация

 

Карта 13

Пл. „Сонино“ 44 (ул."Трастевере")

тел. 06 581 8225

Горната църква:

затв. — пон. — съб. 11:30 — 16:15 ч.,

неделя 13:15 — 16:15 ч.

Подземната църква:

затв. — пон. — съб. 10:0 — 16:30 ч.,

неделя 13:00 — 16:30 ч.

Автобуси: Н, 23, 125, 280, 780.

Трамвай: 8

Туристите често подминават тази голяма църква, разположена на оживената улица „Трастевере“, но това е грешка. Тя е построена в стил класическа римска базилика, а подът й в стил „козматеско“ е може би един от най-красивите в Рим. И тук бароковата фасада и вътрешната украса почти не издават средновековния произход на сградата. Единствено дясното крило и камбанарията в романски стил (една от малкото камбанарии с триъгълен връх в града) намекват, че църквата е построена през XIII в. Двете порфирни колони, поддържащи триумфалната арка, са най-големите в Рим. Таванът в златно и синьо е върхово постижение, но фреската на тавана — „Тържеството на св. Хризогон“ от Гуерчино, е копие от XVII в. Оригиналът е в „Стафорд Хаус“ в Лондон. Средновековният олтар завършва с геометрични орнаменти в стил „козматеско“, а обрамчената мозайка в апсидата — „Богородица между двама светци“ от края на XIII в., се приписва на Пиетро Кавалини. Подземните останки от първоначалната раннохристиянска църква от V в. са отворени за посещение, но за големи групи трябва да се направи предварителна резервация. По време на „Нашия си фестивал“ през юли църквата се превръща в светилище на Дева Мария. Иконата „Девата от хълма Кармел“ се изнася, минава с процесия по улиците и за осем дни се излага за поклонение в църквата.

„Св. Франциск в Рипа Гранде“

Туристическа информация

Карта 13

пл."Сан Франческо в Рипа" 88

тел. 06 581 9020

Църквата: затв. 12:00 — 16:00 ч.,

нед. 13:00 — 16:30 ч.

Килията на св. Франциск:

затв. 12:00 — 16:00 ч.

и четв. нед. сутрин

Автобуси: Н, 23, 115, 125, 280, 780.

Трамваи: 3, 8.

 

Св. Франциск бил дал обет за бедност и логично църквата, построена през XIII в. на мястото на приюта, била наречена на него. През XVII в. тя била реконструирана в стил висок барок и днес украсата й е възхитително драматична с разкошни стенописи, позлата и гипсови орнаменти. Параклисът „Палавичини“ в края на десния кораб близо до олтара е тържество на разноцветния мрамор. Вградените в стената гробници са окичени с ослепителни крилати скелети. В параклиса „Алтиери“, от другата страна на кораба, се намира един от царствените „Екстази“ на Бернини — величествено драматичната скулптура „Блажената Лудовика Албертони“ (1674). Не обръщайте внимание на гипсовите глави на херувимчетата, които гледат полегналата в мистичен екстаз Лудовика, те са добавени по-късно. Бернини предпочитал скритото естествено осветление, но ако светлината от страничния прозорец ви е малко, помолете клисаря да включи за малко електрическото осветление. Той ще ви отведе и до килията на св. Франциск с каменната възглавница.