Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

„Св. Лудовик Френски“

Туристическа информация

Карта 9

пл. „Сан Луиджи дей Франчези“ 5

тел. 06 688271

Затв. 12:30 — 15:30 ч. и в четвъртък

цял следобед.

Автобуси: СЗ, 30, 46, 62, 64, 70, 81,

87, 116, 280, 492, 628

Църквата е завършена през 1589 г. ренесансовата й фасада се приписва на Джакомо дела Порта, но скулптурите й я датират от XVIII в. Посветена е на френския крал Луи IX, канонизиран след смъртта му. Църквата е френска — в украсата на първия етаж ще видите хералдическата лилия.

Вътре е малко потискащо — претрупано е с мраморна украса и паметници. Най-интересен е параклисът „Контарели“ с трите си картини от Караваджо. И трите показват сцени от живота на св. Матей и са шедьоври на драматичната композиция, светлосянката и реализма. В „Призоваването на св. Матей“ Христос сочи светеца. Драматичното съдържание на картината, непрякото осветление отдясно и невярващият израз на лицето на св. Матей са достатъчни, за да поставят Караваджо сред най-големите художници в света. Във втория параклис вдясно ще видите „Сцени от живота на св. Цецилия“ от Доменикино.

120_sv_matei.jpg"Мъченичеството на св. Матей" добре се разкриват драматичният реализъм и играта на светлосенките, характерни за Караваджо.
Караваджо

Истинското му име е Микеланджело Меризи. Родил се през септември 1573 г. и надали някой в малкото северно градче Караваджо подозирал до какви висоти ще се издигне момчето.

Караваджо учи в Милано, далеч от центровете на класическото ренесансово изкуство Флоренция, Рим и Венеция, но внася в картините си изключителна смес от реализъм и драматично осветление. Той пристига в Рим едва 17-годишен и ежедневието му скоро се изпълва с разврат, пиянство и разюзданост. Пороците го водят надолу — търкания със закона, убийство, макар и неумишлено, бедност, болест и смърт само на 37 години. Не всички обичат художника. Свещениците от „Св. Лудовик“ отхвърлят първия вариант на „Св. Матей и ангелът“ заради „неуважителния“ според тях краен реализъм. Работата на Караваджо е наистина революционна за времето си. Той е сред първите, които използват максимално въздействието на светлосенките, и майсторски овладява този драматичен похват, за да изобразява човешкото с всичките му недостатъци и цялата му греховност даже когато сюжетът е евангелски. Творби на Караваджо могат да се видят в „Св. Августин“, в „Богородица на народа“ и в повечето по-големи музеи в Рим.