Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Дворецът „Алтемпс“

Туристическа информация

Карта 9

пл. „Сант’Аполинаре“ 44

тел. 06 3996 7700

Затв. — пон.

Аудио екскурзовод:$

Обиколка с екскурзовод на италиански —

в неделя; на английски — при поискване: $$$$$

Автобуси: СЗ, 30, 70, 81, 87, 116, 280, 492, 628

119_altemps.jpgКардинал Марко Ситико Алтемпс наема Мартино Лонги Стари да обнови неговия дворец и архитектът създава този елегантен вътрешен двор.

След дълъг период на упадък и запустение дворецът, „Алтемпс“, през XVI u XVII в. резиденция на благородници и кардинали, е великолепно реставриран от италианското правителство. Днес той е част от Националния музей на Рим и не трябва да го пропускате. Сградата и нейната украса се състезават за вниманието на посетителя с многобройните безценни образци на класическата скулптура. Смята се, че типичната за Рим кула (altana), от която се открива красива гледка, е първата по рода си и впоследствие се е превърнала в задължителен елемент за всеки благороднически дворец. Застанете на отсрещната страна на улицата и погледнете нагоре. Ще видите четири обелиска и хералдическия символ на семейството — козирог.

Дворецът, както много сгради от същата епоха, е принадлежал на поредица италиански благороднически семейства. Построен е през 1477 г. от член на семейство Риарио, а през 1568 г. е купен от кардинал Марко Ситико Алтемпс, който събира в него огромна библиотека и богата колекция от антични скулптури. Днес тези съкровища са пръснати из големите музеи по света. Тук са върнати само 16 екземпляра от оригиналната колекция. По-късно семейството продава двореца на Светия престол, който го превръща в духовна семинария.

Италианското правителство купува двореца през 1982 г., когато той е в окаяно състояние.

Сбирката днес включва произведения на изкуството от няколко големи римски колекции. Сред тях е и сбирката „Бонкомпани Лудовизи“, години наред достъпна само за учените. Сега обаче всеки може да види изложените в музея световноизвестни произведения като величествения Трон Лудовизи с нарисуваното на него раждане на Афродита, спиращия дъха саркофаг с изображения на жестоките битки между римските и варварските войници, затрогващия жест в „Самоубийството на гала“ и вдъхновяващия благороден „Арес“, възстановен от Бернини. През XVI и XVII в. реставрацията означавала да се допълнят липсващите части. Музеят „Алтемпс“ е един от малкото, които обясняват това. На табелите отстрани на скулптурите са защриховани добавените части, има и подробни обяснения на английски.

В изписаната лоджия на първия етаж (над партера) са подредени бюстовете на цезарите от колекцията на Лудовизи. В малката богато украсена в стил зрял барок църква „Св. Аникет“, осветена през 1617 г., ще видите изумителни инкрустации с мрамор и седеф. Между другото, това е може би единствената частна църква, в която се пазят мощи на светец — св. Аникет, мъченик, един от първите християнски папи. Фреските разказват за смъртта му чрез обезглавяване. Историята на св. Аникет всъщност е променена от семейството, за да съвпадне с историята на Роберто Алтемпс, осъден от папа Сикст V на смърт чрез обезглавяване (за прелюбодейство).

Самият дворец „Алтемпс“ е също толкова интересен, колкото и показаните в него експонати (както е и в случая с „Вила Боргезе“). Първоначалната украса по стените и таваните е възстановена в предишния си блясък и показва постепенния преход от ренесанс към барок, характерен за благородническите дворци. Вътрешният двор наистина спира дъха. Четири от статуите тук са от оригиналната колекция на Алтемпс, има и нимфей — извит стенен фонтан, украсен с мозайки, миди и разноцветни камъчета, каквито често се срещат в древноримските вили. Не пропускайте и стаята с поразителната камина на кардинал Алтемпс („Стаята с камината“), „Стаята на рисуваните гледки“ и „Стаята с бюфета“. През XV в. той е бил приемна и фреските в него показват сватбените подаръци и поздравителните картички, изпратени на първите обитатели на двореца — Джироламо Риарио и Катерина Сфорца.