Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Яникул

Туристическа информация

Карта 13

Автобуси: 115, 870

157_janikul.jpgРимляните обичат да се изкачват на хълма Яникул, за да се насладят на панорамния изглед към града.

Хълмът Яникул, или Джаниколо, както звучи на италиански, се намира между „Трастевере“ и Ватикана и е почти успореден на Тибър. Той няма особено значение за древноримската история, но е тясно свързан с движението за обединение по време на италианското Национално възраждане през XIX в. При Портата „Св. Панкратий“ на върха на хълма се разразяват най-големите битки между французите, защитаващи папата, и римските и италиански борци за свобода под командването на Джузепе Гарибалди. През 1890 г. целият район е превърнат в обществен парк.

Разходката по Яникул минава по чудесна, обградена с дървета алея. От двете й страни сред дърветата са поставени конната статуя на Гарибалди, паметник на съпругата му — бразилката Анита, и бюстове на най-важните италиански патриоти. Главният вход към алеята е зад „Големия фонтан“ вдясно.

Хълмът е любимо място за неделна разходка на много семейства. Тук има продавачи на сувенири, понита за езда, куклени представления, а вечер идват влюбените двойки. Но най-ценна е несравнимата гледка към Рим. От тази превъзходна наблюдателна точка се виждат всички по-големи забележителности на града и неговите величествени куполи. В ясни дни се виждат чак Албанските възвишения. От 1904 г. насам точно по пладне топовен изстрел отбелязва часа. Великолепна е и гледката от Фара зад парка „Вила Ланте“, подарен на града през 1911 г. от италиански емигранти в Аржентина.

От „Дъба на Торкуато Тасо“ не е останало почти нищо. Поетът от XVI в. обичал да седи под това дърво. Той починал през 1595 г. в близкия манастир „Св. Онуфрий“. В малката еднокорабна църква на манастира, построена през 1419 г., има прекрасна фреска в две части на Благовещението, изписана от Антониацо Романо. Красиви са и фреските със сцени от живота на св. Онуфрий във вътрешния двор, също от XV в.

Седемте хълма на Рим

Много хора мислят, че Яникул е един от прочутите седем хълма, на които е възникнал Рим. Но това не е така. Всичките седем са от другата страна на Тибър. Най-ранните селища, а по-късно и разкошните резиденции на императорите са на Палатин, близо до реката. На Капитолия са най-важните храмове на древния град, а между двата хълма израства Римският форум.

Останалите хълмове са Целий, Есквилин, Авентин, Виминал и Квиринал (на него сега се намира резиденцията на италианския президент).