Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

„Квиринал“

Туристическа информация

Карта 5

пл. „Куиринале“

тел. 06 46991

Отв. (освен ако няма официален прием) —

септември — юни, нед. — 8:30 — 12:00 ч.

Смяна на караула: 15:15 ч.

от понеделник до събота, 16:00 ч.

в неделя, проверявайте за часа на смяната

през лятото.

Автобуси: 40, 60, 64, 70, 170

77_obelisk_avgust.jpgТози обелиск някога е красял входа на мавзолея на Август заедно със своя близнак, поставен днес зад „Богородица Велика“ (Santa Maria Maggiore).

Друга забележителна гледка, която не трябва да пропускате, е хълмът Квиринал (Monte Quirinale) — най-високият от седемте хълма на Рим. Той е точно над фонтана „Треви“ и от него се открива великолепна гледка към града чак до „Св. Петър“. Хълмът вероятно е наречен на древния храм на Квириний, който се е издигал тук. Император Константин високо ценял това място и го избрал за строителство на своите терми. Може би точно за тях били направени огромните статуи на полубоговете Кастор и Полукс и техните коне. Те от векове красят местния площад (обелискът и фонтанът са добавени по-късно). През Средновековието хълмът се е наричал „Монте Кавало“ („Конският хълм“).

Хълмът е елегантен жилищен район още през I в. пр.Хр. Тук е живял писателят Марциал, както и приятелят на Цицерон — Помпоний Атик. В края на XVI в. папа Григорий XIII решава да построи на хълма лятна резиденция, защото там е по-хладно. През годините по двореца работят много известни художници като Понцио, Фонтана, Бернини, Мадерно, Фуга. Сградата е с ренесансова фасада. В крилото откъм улица „Куиринале“ (Via del Quirinale) има второстепенен вход, известен като „дългия ръкав“. На площада са разположени и други важни дворци. Дворецът на съвета (Palazzo della Consulta) е построен от папа Климент XII като сграда на папския държавен съвет. Днес тук се намира Конституционният съд на Италия. Непосредствено до него е Дворецът „Палавичини-Роспильози“ (Palazzo Pallavicini-Rospigliosi), построен през 1603 г. за семейство Боргезе, а отсреща са обновените „Конюшни на Квиринал“ (Scuderie del Quirinale), които сега се използват за временни изложби. След обединението на Италия през 1870 г. кралете от Савойската династия се преместват да живеят на Квиринал, а от 1947 г. насам тук се намира и резиденцията на президента на Италия.