Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Практически съвети

Пощенски станции

Италианските пощи имат: клонове във всеки квартал. През последните години те бяха реорганизирани и сега работят много по-добре отпреди. Централната пощенска станция на площад „Сан Силвестро“ 19 е изцяло подновена. Отворена е от понеделник до събота от 8:30 до 18:30 ч. и предлага отлично обслужване. В бюро „Информация“ ще получите нужните сведения на избран от вас език. Туристите обикновено питат как да изпратят колет. За целта трябват кутии и подплатени пликове, затова идете направо на опашката за пощенски продукти (Prodotti postali). Не заставайте на гишето „финансови продукти“ (Prodotti finanziari). На него се плащат сметки, получават се пенсии и други подобни. Повечето малки пощенски клонове работят от понеделник до петък от 8:30 до 14:00 ч., а в събота от 8:30 до 13:00 ч. Те имат система за автоматично управление на опашките. Уверете се, че сте си взели номер за правилното гише. Ако не изпращате колет, най-добре е да си купите марки (francobolli) от будка за цигари. Писмата и пощенските картички можете да пуснете в една от червените кутии отстрани на будката за цигари или на пощенската станция. Купете марки за приоритетна пратка (posta prioritaria). Те не ви гарантират по-бърза доставка на писмото извън Италия, но то ще се придвижва с предимство. Повечето пощенски кутии имат по два отвора, един за града (per la citta) и един за всички останали направления (altre destinazioni). Можете да получавате поща във всеки пощенски клон. На пратката трябва да пише „До поискване“ (Fermo Posta), след това вашето име, името на пощенския клон и неговият адрес.

Пощата на Ватикана

Ватиканът си има собствена пощенска система с два пощенски клона на площад „Сан Пиетро“, по един от всяка страна на базиликата. Марките струват малко повече, отколкото в италианската система. На пощенските клонове, както и в представителството на Ватикана на площад „Сан Калисто“ в „Трастевере“, има пощенски кутии.

 

Туристическа информация

Площад „Сан Пиетро“ 00193

Автобуси: 19, 23, 34, 40, 62, 64, 492, 982.

Метро: Ottaviano.

Отв. — пон. — пет., 8:30 — 19:00 ч.,

а в съб. от 8:30 до 18:00 ч.

Телефони

За да се обадите в Италия от чужбина, набирате международния код (00), после кода на Италия (39), следван от кода на района (включително и 0 отпред) и номера. Кодът на Рим е 06, на Флоренция — 055, на Милано — 02, на Неапол — 081, на Венеция — 041, и трябва да се набира и за обажданията в града. Италианските телефонни номера имат от четири цифри за някои правителствени служби и посолства до осем цифри, без да броите тези на кода. За номера с 800 и 848 не се плаща такса, а при номерата със 199 тя е по-висока. За да проведете международен разговор от Италия, наберете международния код на съответната държава (001 за САЩ и Канада, 0044 за Обединеното кралство) и след него телефонния номер. За справки наберете 1254 или посетете www.info412.it. За да се обадите за сметка на абоната, наберете 170. Повечето обществени телефони вече работят с телефонни карти, които можете да купите от будките за цигари, баровете и пощенските клонове. На повечето карти има ясни указания на английски. За да се обадите по телефона, вдигнете слушалката, след това поставете картата в отвора, но първо отчупете перфорирания ъгъл. На дисплея ще появи сумата, налична във вашата карта. Наберете номера. Екранът ще ви покаже и как намалява лимитът ви. Точно преди лимитът ви да свърши, ще чуете пронизителен звук. За да продължите разговора, поставете друга карта.

 

 

Интернет кафета

Те не са на всеки ъгъл, но ако ви потрябват, лесно можете да ги намерите. „Изи интернет кафе“ (Easy Internet Cafe) на ул. „Барберини“ 2 (метро Barberini, автобуси: 52, 53 80, 116, 117, 630) е най-голямото и най-модерното, с повече от 250 места. Отворено е от 8:00 до 01:00 ч. Има бар с напитки и леки храни, както и устройства за разпечатване и копиране върху диск.

„Ил Мастело“ (II MastelLo) в „Трастевере“ на ул. „Сан Франческо а Рипа“ 62 (Автобус: Н, Трамвай: 8 от „Арджентина“) ви дава възможност да се включите в интернет, докато чакате прането ви да излезе от пералнята или да проведете евтин междуградски или международен разговор от телефонния център. Отворено е от 7:00 до 22:30 ч.

„Пантеон интернет“ на ул. „Санта Катерина да Сиена“ 48; (тел. 06 692 0051) предлага достъп до интернет, разпечатване, сканиране и копиране от цифров фотоапарат на CD. Отворено е: от понеделник до събота от 10:00 до 20:30 ч.

„Навона кибер кафе“ (Navona Cyber Cafe) на ул. „Фико“ 17 предлага достъп до интернет, разпечатване, сканиране и кафе.

 

 

Престъпност

Рим е много по-сигурен отпреди, но за крадците и джебчиите туристите са изкушаваща плячка. Затова си заслужава да вземете няколко прости предпазни мерки, за да не станете тяхна жертва. На места, където има много хора, носете фотоапаратите, камерите и чантите си през рамо и дръжте ръката си върху тях. Отстранете се, ако в автобуса някой започне да ви задава въпроси или да се бута и се озове твърде близо.

Но най-много се пазете от групите мърляви деца — докато едни размахват картонена кутия или вестник в лицето ви, други ще пребъркат джобовете и чантата ви. Не оставяйте нищо на маси, столове или други места, откъдето то би могло да бъде грабнато от минувач. Оставяйте ценностите, парите, документите и кредитните карти, които не ви трябват в момента, в хотелския сейф. Когато плащате нещо на обществено място, се старайте да не вадите съблазнително големи пачки.

Ако все пак ви оберат, идете в най-близкото полицейско управление и подайте жалба (denuncia). Вероятността да видите изгубеното отново не е голяма, но поне можете да използвате жалбата за застрахователния иск.

 

 

Електричество

Почти цялата електрическа мрежа в Италия е на 220 волта. За американските щепсели ще ви трябва адаптор, а уредите, които работят на 110 волта — и трансформатор. Можете да си ги купите в магазин за железария (ferramenta) или преди да тръгнете от вкъщи.

 

 

Местни обичаи

Когато влизате в магазини, ресторанти и заведения, преди обед казвайте buon giorno (добро утро и добър ден), а следобед — buona sera (добър вечер). Когато излизате, казвайте arrivederci (довиждане). Никой не очаква от вас да говорите италиански, но опитът да кажете няколко думи, дори най-обикновените, ще бъде оценен много високо. Италианците използват per favore (моля) и grazie (благодаря) по-рядко, затова не се обиждайте, ако хората ви се сторят безцеремонни. Ако подарявате цветя, избягвайте хризантемите, в Италия те се поставят само на гроб.

 

 

Средства за масово осведомяване

 

 

Вестници

В повечето улични будки (edicola) в центъра на града се предлагат вестници и списания на английски. Почти навсякъде можете да намерите „Интернешънъл Хералд Трибюн“. Най-големите италиански ежедневници са „Кориере дела Сера“ (Corriere della Sera), който се издава в Милано, „Ла Република“ (La Repubblica), който се издава в Рим, и „Ил Соле 24 Оре“ (II Sole 24 Ore) — деловият ежедневник.

 

 

Телевизия

Най-големите национални канали са държавните РАИ (RAI) 1, 2 и 3. „Италия уно“ (Italia Uno), „Рете куатро“ (Rete Quattro) и „Канале 5“ са на фирма „Медиасет“ „7“ е частен канал. Всички програми са на италиански. Англоезичните програми са дублирани. Ако във вашия хотел или апартамент има кабелна телевизия или сателитна връзка, ще можете да хванете канали като CNN, BBC, TV5 и CNBC.

 

 

Радио

Радио „Ватикана“ (93.3 FM) излъчва новини и други програми на много езици, включително и английски. За класическа музика 24 часа без прекъсване, опитайте „Аудиториум“ (100.3 FM). Радио „Чентро Суоно“ танцова музика, реге, рага, афро-карибски ритми и други. Държавните радиостанции РАИ-1 (Radio-1) на 89.7 FM, РАИ-2 (Radio-2) на 91.7 FM и РАИ-З (Radio-3) на 93.7 FM излъчват смесица от новини, интервюта с известни личности и лека класическа и популярна музика.

 

 

Книги

Ако ви интересува Древният Рим, прочетете „Дванадесетте цезари“ от Севтоний, „История на Рим“ от Ливий и „Истории от Тацит“. Прегледайте също „Аз, Клавдий“ и „Божественият Клавдий“ от Робърт Грейвс, както и „Мемоарите на Адриан“ от Маргьорит Юрсенар. Можете да прелистите творбите на Алън Маси „Август“, „Цезар“ и „Тиберий“. Те са фантастика, но дават добра представа какъв е бил животът. Сред литературните произведения, в които действието се развива в по-ново време, са „Римска треска“ от Едит Уортън, „Посещение в Рим“ от Елизабет Боуен, „Историята“ от Елза Моранте, „Мраморният фавн“ от Натаниел Хоуторн, както и творбите на римския писател Алберто Моравия.

 

 

Пари

Банка „Интеза“ (Вапса Intesa) ул. „Корсо“ 226, тел. 06 67121

„Американ експрес“ (American Express), Испанския площад 38, тел. 06 67641

„Томас Кук“ (Thomas Cook), площад „Барберини“ 21/А, тел. 06 4202 0150

„Банка Национале дел Лаворо“ (Вапса Nazionale del Lavoro, BNL) ул. „Бисолати“ 2 (площад „Барберини“), тел. 06 47031.

В полунощ на 1 януари 2002 г. еврото стана единственото законно платежно средство в Италия и в още единадесет други европейски страни. Едно евро се равнява на 100 цента. Банкнотите са с номинал 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро, а монетите — 1, 2, 5, 10, 20 и 50 цента.

За обмяна на валута идете във финансовите бюра, посочени по-горе, в по-големите банки или в обменните бюра в магазините (търсете знак cambio, обикновено на витрината). Най-добре е обаче да използвате дебитната или кредитната си карта в някой от стотиците банкомати в града. На тях можете да изберете и работен език. В много магазини и хотели все още се приемат пътнически чекове (Travelers checks), но постепенно отпадат от употреба. В Централната поща също можете да обмените щатски долари, британски лири, швейцарски франкове и японски йени в евро.

 

 

Национални празници

1 януари; 6 януари; Великден; 25 април; 1 май; 2 юни; 29 юни (само в Рим); 15 август; 1 ноември; 8 декември; 25 декември; 26 декември.

 

 

Работно време

Работното Време в Рим на различните места е различно, което затруднява посещението на забележителностите и пазаруването. Много от магазините в центъра на Рим вече са отворени цял ден, макар да не са задължени. Музеите и магазините в другите райони като „Трастевере“ и „Тестачо“ все още затварят на обяд, обикновено от 13:00 ч. или 13:30 ч. до 15:30 ч. или 16:0 ч., затова за по-сигурно първо се обадете по телефона. Повечето банки сутрин отварят в 8:30 ч. или 8:45 ч.

Обедната им почивка е от 13:30 до 14:45 ч. и работят до 16:15 ч. от понеделник до петък. Някои са отворени и в събота сутрин. Много магазини за дрехи в понеделник сутрин са затворени, фризьорските салони — също. Супермаркетите, както и някои от другите магазини, в неделя са отворени. Но тъй като това не е задължително, повечето бакали предпочитат да почиват.

Баровете отварят рано сутрин, някои от тях затварят в 20:00 ч., но много, особено в центъра, са отворени до 2:00 ч. Традиционните ресторанти като цяло сервират от 12:30 до 15:00 ч. и от 20:00 до 23:00 ч. Ала в някои централни райони на Рим като „Трастевере“ много ресторанти сервират на туристи от 12:00 ч. нататък. Много фирми излизат в отпуск и затварят през август.

 

 

Часова разлика

В последната неделя на март Европа преминава към лятното (енергоспестяващо) часово време. Това е една седмица преди САЩ. Но и САЩ, и Европа се връщат към астрономическото време в последната неделя на октомври. Добре е да знаете, че Рим е с един час преди София.

 

 

Бакшиши

Ако обслужването не е включено в сметката (то фигурира като отделна графа servizio), добавете около 10 на сто от сумата в зависимост доколко сте доволни. Ако плащате с кредитна карта, добавката трябва да е в брой. Но даже когато бакшишът е включен, а обслужването е било добро, е нормално да оставите малка сума.

 

 

Тоалетни

Обществените тоалетни в Рим не са много, но ако помолите, можете да използвате тоалетните на баровете и кафенетата. Често една и съща тоалетна обслужва и мъже, и жени, затова не се учудвайте, ако насреща Ви се появи представител на другия пол. Добре е да си носите салфетки — няма гаранция, че ще намерите тоалетна хартия.

 

 

Туристи с увреждания

За хората с увреждания в Рим не е никак лесно. Повечето музеи вече имат асансьори и тоалетни за инвалидни колички. Но пред входовете и изходите на много музеи, магазини, ресторанти и хотели все още не са поставени рампи. Забележително изключение е Ватиканският музей, който предлага 10 инвалидни колички на гардероба. Много от тротоарите в Рим не са скосени, а съществуващите скосявания често са прекалено стръмни. Във всички метростанции по линия В, освен Circo Massimo, Colosseo и Cavour, има асансьори, а по линия А има асансьори само на станциите Cipro (Vaticano) и Valle Aurelia. Когато е необходимо да се пренесе по стълбите човек с увреждания, римляните помагат.

„Фауста транспорти“ е сигурен, но скъп превоз с микробус, тел. 06 503 6040. Неправителствената организация CO. IN предлага безплатни обиколки с екскурзовод за хора с увреждания както англоговорещи, така и италианци, но трябва да се запишете отрано, тел. 06 570 6036.

 

 

Спешни случаи

Посолства и консулски служби

Посолство на Р. България в Рим (Ambasciata della Republica di Bulgaria) Via Pietro Paolo Rubens, 21, 00197 Roma Italia Тел.: 0039 06 322 46 40 и 0039 06 322 4643, Факс: 0039 06 322 61 22 [email protected].

Телефони и адреси при спешни случаи

Полиция, тел. 113

Карабиниери, тел. 112

Пожарна, тел. 115

Спешна медицинска помощ, тел. 118

Италиански Червен кръст, тел. 06 5510

Денонощни аптеки:

„Пиран“, ул. „Национале“ 228, тел. 06 488 0754

„Фармация Интернационал“, пл. „Барберини“ 49, тел. 487 119

Аптеката на Ватикана, влиза се във Ватикана през порта „Св. Ана“, тел. 06 686 4146, отв. — пон. — пет., 8:30 — 18:00 ч. и в събота 7:30 — 13:00 ч. Автобуси: 23, 49, 51. Предлага широка гама от неиталиански фармацевтични продукти, а персоналът говори английски.

 

 

Изгубени вещи

Изгубени вещи (Oggetti Rinvenuti), ул. „Николо Бетони“ 1 (жп. гара „ТрастеВере“), тел. 06 581 6040 или 06 581 0583, автобуси: Н, 780; трамвай 3, 8. Отв. — пон. — пет., 8:30 — 13:00 ч., а също и Втор. 15:00 — 17:00 ч. и четв. 13:00 — 17:00 ч.

На гара „Термини, коловоз“ 24, тел. 06 4782 5543. Отв. — 7:00 — 24:00 ч.

 

 

Загубени кредитни карти

American Express — тел. 06 72 900 347

Diners Club — тел. 800 864 064

MasterCard — тел. 800 870 866

Visa — тел. 800 819 014