Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Авентин

Туристическа информация

Авентин

Карта 15

„Св Сабина“

Карта 15

пл. „Пиетро д’Илирия“ 1

тел. 06 57 941

Затв. 12:30 — 15:30 ч.

Автобуси: СЗ, 23, 81, 95,170,

175, 280, 628, 715, 716

173_aventin_hulm.jpgКазват, че преди около 1000 години императорът на Свещената римска империя Отон III гледал от хълма Авентин как работниците строят църквата на Острова в Тибър.

Най-живописният път нагоре по хълма Авентин до „Св. Сабина“ (Santa Sabina) е по калдъръмената улица „Кливо ди Рока Савела“. Тя започва на около 100 метра от „Богородица Козмедин“ (Santa Maria in Cosmedin. „Богородица Хубавата“) по улица „Богородица Козмедин“, продължение на улица „Петросели“.

Портата в средновековната стена е част от крепостта на могъщото семейство Савели и води към парка „Савел“, наричан още „Портокаловата градина“. Портокаловите дървета били донесени тук през XIII в. от св. Доминик — основателя на Доминиканския орден. Авентин е едно от най-хубавите места в Рим, оазис на тишината и спокойствието, с невероятна панорамна гледка към града.

Във величествената задна фасада на доминиканската базилика „Св. Сабина“ ясно се виждат останките на църква от V в. На излизане от парка (този път минавате през главния му вход) обърнете внимание на великолепната маска на стената вдясно. През XVI в. Джакомо дела Порта я използва в един фонтан. Когато е строена тази църква, християнството вече е излязло от катакомбите и е станало основна религия. Както се вижда от 24-те коринтски колони с канелюри, останките от мозаечна украса на входната врата и красивите инкрустирани романски мраморни орнаменти над и между арките, църквата е била строена, за да възхищава окото. Особено интересна е мозайката над входа. Двете женски фигури представляват двете основни съставни части на ранното християнство — някогашните езичници (Ecclesia ех gentibus) и „бившите обрязани“ (Ecclesia ех circumcisione).

Удивителни са златните букви върху тъмносин фон. Не подминавайте и кипарисовата врата в левия край на преддверието. На нея има 18 раннохристиянски панела от V в. със сцени от Новия и Стария завет, включително и едно от най-ранните запазени изображения на разпването на Христос. На около 200 метра по-нататък, по улица „Св. Сабина“ се намира чудноватият площад „Кавалиери ди Малта“ („Площад на Малтийските рицари“), проектиран през XVIII в. от графика Джовани Батиста Пиранези. По стените около него са наредени обелиски.

Тук е огромният вход към резиденцията на Великия майстор на малтийските рицари — „Домът на Ордена на малтийските рицари“ (Villa del’Ordine dei Cavalieri di Malta), също проектиран от Пиранези. Художникът е автор и на църквата „Богородица от приората“ вътре в сградата.

Самият той е погребан в тази църква. Не можете да влезете, но надзърнете през ключалката, за да видите известния от пощенските картички изглед към „Св. Петър“.