Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Колизеят

Туристическа информация

Карта 2

пл. „Колосео“

тел. 06 3996 7700 или 06 700 5469

$$ (валиден и за Палатин)

Аудио екскурзовод: $

Екскурзии на английски ежедневно: $

Автобуси: СЗ, 60, 75, 81, 85, 87, 175, 628

Трамвай: 3

Метро: Линия В (Colosseo)

40_kolizei_otvori.jpgВ повечето отвори в Колизея — най-големия римски амфитеатър — били втъкнати железни сглобки, които през Средновековието били свалени и използвани.

Колизеят (Coloseo) е строен от трима императори от флавиевата династия и отначало е известен именно като Флавиевия амфитеатър. Изграждането му е част от новата кампания на императорското семейство да наложи положителен обществен образ за себе си. Веспасиан (69–79 г. сл.Хр.), родоначалникът на династията, не е от благородническо потекло. Той става император една година след самоубийството на Нерон, влизайки във властта след трима императори, живели кратко и управлявали неуспешно. Никой не оплаква Нерон — отчуждаването на много земя и разточителството му са ядосали по-голямата част от хората. Затова почти никой не възразява, когато Веспасиан решава да изпразни изкуственото езеро край Златния дом и да го превърне в място за обществени развлечения.

Амфитеатърът е открит през 80 г. сл.Хр., когато на престола вече се е възкачил синът на Веспасиан — Тит. Част от съоръжението вероятно е построена с материалите, откраднати от Храма в Йерусалим в края на т.нар. Еврейска кампания, проведена от Тит през 70 г. сл.Хр. Освен това от кариерите близо до Тиволи по специално направен път в Рим са докарани 100 000 кубически метра бигор. Най-големият амфитеатър в римския свят представлява каменен овал с размери: 189 м дължина, 156 м ширина и 48 м височина.

Смята се, че за сглобките, които държат камъните един за друг, са използвани около 300 т. желязо.

Според общото мнение името Колизей (от colossus, лат. — великан, колос) е прието заради огромните размери на постройката. Но много историци смятат, че то идва от гигантската бронзова статуя, която се е намирала наблизо. Тя била на Нерон, но политическата справедливост на епохата изисквала промяна, затова флавиевци много практично поставили слънчеви лъчи на главата на статуята, променили надписа и образът вече бил на Бога на слънцето. Статуята останала на мястото си до ранното Средновековие, когато била свалена и вероятно претопена. Днес постаментът й все още се вижда между арената и Храма на Венера и Рома (Tempio di Venere е Roma) под петте дървета, засадени върху нея.

41_vastanovka_kolizei.jpgВъзстановка Колизея.

Отвън Колизеят е изграден от три Аркади, а над тях има и четвърти етаж. Колоните са разположени на три нива, както повеляват класическите канони — от долу на горе дорийски, йонийски и коринтски. Под корниза на четвъртия етаж има 240 малки издатини с отвори, в които били поставяни дървените пръти, държащи велария — платнището, което моряците от имперския флот вдигали, за да защитят зрителите от летните горещини, дъжда или зимния студ. Колизеят побирал от 50 000 до 90 000 души. Седалките били три реда: ima (най-долния), media (средния) и suma (горния), а над тях — балкон за правостоящи, за маловажните членове на обществото — жени, роби и бедни. Мястото на другите нива също зависело от социалното положение и професията. За членовете на императорското семейство и девиците весталки имало специални ложи. Сенаторите в поръбените си с червени кантове бели тоги седели на същия ред, след тях идвало съсловието на конниците (средната класа), следвани от плебеите (обикновените граждани). Били отделени специални места за определени професии — войници, писари, ученици със своите наставници, чуждестранни сановници. Зрителите влизали в стадиона през 80 сводести входа на първия етаж, а излизали през 160 изхода, наричани вомитории, разпределени между седалките на различните нива и позволяващи бързо изтичане на шумните и често неуправляеми тълпи. Според някои Колизеят се изпразвал за 10 минути.

Арената имала дървен под, покрит с пясък, който да поема кръвта и зловонието на гладиаторските битки (мунера). Днес подът е частично реконструиран. В непокритата му част се виждат коридорите, през които на стадиона влизали важните особи, за да избегнат тълпата, животните и гладиаторите. Вертикални колони поддържали клетките на животните. По време на празненствата, продължаващи при специални случаи по три-четири месеца, клетките с животните били изкачвани до нивото на арената по рампи или чрез система от макари. Тук имало не само лъвове и тигри, но и хиени, слонове, хипопотами, диви коне, лосове, жирафи и зебри. Програмата била разделена на няколко части. Сутрин — лов на животни (venationes), по обяд — публични екзекуции, следобед — гладиаторски боеве.

42_mozaika_borgeze.jpgАнтична мозайка, галерия „Боргезе“.

Имало и тунел, свързващ пространството под сцената с Лудус Магнус — казармите, и местата за тренировки на гладиаторите, разположени между Колизея и „Св. Климент“. Гладиаторите били избирани сред осъдените престъпници, робите и военнопленниците и били разделени на различни категории. Някои се сражавали тежковъоръжени — с щит и меч, други по-лековъоръжени — с дълга кама и малък кръгъл щит, а трети — само с мрежа и тризъбец, както е изобразено по мозайките на пода в „Галерия Боргезе“ (Galleria Borghese). „Здравей, Императоре, обречените на смърт те поздравяват“ (Ave, Imperator, morituri te salutant) — извиквали участниците в гладиаторските борби по време на парада преди започване на спектакъла. Те всички, разбира се, се надявали да останат живи и да се радват на трофеите, които им се полагали в случай на победа.

Освен някои редки случаи обаче оцеляването (или знакът с палеца нагоре) означавало само, че ще се бият отново. Много малко щастливци са били награждавани с лавров венец и с разрешението да се пенсионират. Но когато влиянието на християнството в Рим започнало да нараства, важността на Колизея започнала да намалява. Според документите последните гладиаторски боеве били проведени в началото на V в., а боевете с животни продължили още около сто години.

43_snimki_gladiatori.jpgДнес общината регулира преоблечените съвременни гладиатори. Преди те бяха често обвинявани, че „скубят“ туристите, които искат да се снимат с тях.

След западането на Рим Колизеят служел за най-различни цели. През Средновековието го използвало семейство Франджипани. По време на голямото земетресение през 1349 г. южната му част паднала. Но времето и природните бедствия не били единствените му врагове. Отговорност за разрухата на съоръжението носят и гражданите на Рим. Около 400 години — от средата на XIV в. до XVIII в., те го използвали като източник на мрамор и бигор за други строежи в града, например двореца „Венеция“ (Palazzo Venezia) и даже новата базилика „Св. Петър“ (San Pietro). Тази практика била прекратена, когато папа Бенедикт XIV (1740–1758 г.) обявил Колизея за свещено място заради пролятата там кръв на християнски мъченици. (Всъщност историците не са единодушни по този въпрос.) От XIX в. насам всяка година вечерта на Разпети петък преди Великден тук се провежда церемонията Кръстния път с личното участие на папата.