Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

„Св. Петър с оковите“

Туристическа информация

 

Карта 2

пл. „Сан Пиетро ин Винколи“.

тел. 06 488 2865

Затворена 12:30 — 15:30 ч.

Автобуси: 75, 84

Метро: Линия В (Cavour)

45_moisei.jpgКазват, че Микеланджело хвърлил един от инструментите си по скулптурата и така направил дълбоката цепнатина на коляното на Мойсей.

Опитайте се да организирате програмата си така, че посещението в базиликата „Св. Петър с оковите“, известна още като „Базилика Еудоксиана“, да бъде сутринта, за да изпреварите тълпите туристи, които идват тук да видят „Мойсей“ на Микеланджело. Скулптурата е разположена в десния трансепт (напречен кораб, пресичащ надлъжния под прав ъгъл) на църквата и е част от недовършената гробница на папа Юлий II (1503–1513 г.), построил Сикстинската капела.

Първоначалният проект на Микеланджело е бил за самостоятелна постройка с около 40 скулптури, която да бъде изградена в „Св. Петър“, но той така и не се е осъществил. Въпреки това статуята на Мойсей има изключително силно въздействие. Старецът е изобразен с десетте Божи заповеди под мишница, след като се е завърнал от Синайската планина. Той се мръщи очевидно ядосан от идолопоклонството на събратята си, играещи със златния телец. Поразителните скулптури на двете съпруги на Яков — Лия и Рахил, символи на дейния и на съзерцателния живот вероятно са били завършени от Рафаеле да Монтелупо, един от учениците на Микеланджело. Християните могат да видят тук и една скъпоценна реликва — оковите на св. Петър от престоя му в затвора — в Йерусалим и в Рим. Казват, че когато ги сложили едни до други, те се съединили по чудотворен начин. Църквата е построена от императрица Евдоксия именно като място за веригите, днес изложени под олтара. Освен това, ако не обръщате внимание на бароковия таван, ще усетите как е въздействала базиликата върху римляните. Нейната изчистена простота е възприета от много по-късни християнски църкви. Въпреки големия брой поправки, ако погледнете тухлената зидария над прозорците отвътре, ще успеете да различите контурите на петте арки над оригиналните входове от V в. Отляво на главния вход има възхитителен стенопис от XV в., изобразяващ процесията за Божието застъпничество срещу чумата през 1476 г.