Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Други места в района, които да посетите

Площад „Сант’Иняцио“

Туристическа информация

Карта 7

Автобуси: СЗ, 62, 63, 81,85, 95,

116,119,175, 492, 628.

Този площад (1727–1728) е нещо наистина специално. Той е проектиран от архитект Филипо Рагуцини и наподобява театрална сцена, особено ако го погледнете откъм главния вход на църквата „Св. Игнатий“ (тел.06 679 4560; затв. 12:15 — 15:00 ч.). Църквата е построена в чест на св. Игнатий Лойола, основател на Ордена на йезуитите, и исторически е официалното място за молитви на близкия йезуитски Римски колеж. Завършена била през 1650 г., обаче без купол, защото свършили парите. Тогава изобретателните художници нарисували платно, широко 17 м, което великолепно имитирало вътрешността на купол.

Църквата има форма на латински кръст. Вътрешната й украса е претрупана с гипсови орнаменти, позлата и разноцветен мрамор. Най-забележителното произведение е фреската на тавана, изобразяваща влизането на св. Игнатий в Рая, нарисувана от отец Андреа Поцо. По стените също има негови работи. Те отразяват мисионерската дейност на ордена из целия свят. Всички фрески се виждат най-добре от кръга, очертан с жълт мрамор в средата на централния неф. Обърнете внимание на четирите големи женски фигури, символизиращи континентите, където йезуитите са работили най-активно.

„Св. евангелист Марк“ на Капитолия

Туристическа информация

Карта 7

пл. „Сан Марко“ 48

тел.06 679 5205

Затв. 13:00 — 16:00 ч.

Автобуси: Н, СЗ, 40, 46, 60, 62, 63,

64, 70, 81,84, 85, 87, 95, 119, 170,

175, 628, 716, 780.

Базиликата „Св. Марк“ е една от 25-те римски църкви без енория, основани през епохата на ранното християнство. Основана е от папа св. Марк през 336 г. сл.Хр. и е посветена на неговия съименник св. Марк, който според някои легенди е написал своето евангелие именно тук. Престроявана и реставрирана многократно, тя е с подчертано бароков интериор. Мозайката в апсидата обаче е от IX в. На нея е изобразен Христос Благославящ. Обърнете внимание, че пръстите му са събрани по гръцки маниер — палецът пресича вдигнатите показалец и среден пръст. Нарисуваният вляво папа Григорий IV държи модел на църквата.

Фасадата със своята двуетажна колонада е прекрасен пример на ренесансовата църковна архитектура. Предполага се, че е дело на Леон Батиста Алберти, въпреки че историците все още спорят.

Непосредствено до църквата е дворецът „Венеция“. От него можете да надникнете във вътрешния двор с очарователен фонтан от XVIII в. и красива, макар и незавършена покрита двуетажна ренесансова лоджия.

Семейни и папски емблеми

Мечки, волове, замъци, пчели, лилии, гълъби и дракони. Те са навсякъде в Рим — красят фасади, фонтани, понякога подове, често тавани, особено в църквите. Ако се чудите какво означават тези вездесъщи символи, това са хералдическите знаци на римските благороднически семейства. Гербовете са изрязани в дърво или в мрамор, отлети са от бронз и даже (в църквата „Богородица Арачели“, „Богородица от небесния олтар“) са оформени във вид на витраж.

Ако над символа има папска тиара идва кръстосани ключа, значи някъде в родословното дърво има папа. Широката шапка с периферия и ресни означава кардинал. Като владетели на града през вековете папите са оставили най-много следи. При някои като Урбан VIII Барберини градът преживява истински строителен бум. Всъщност пчелите на Барберини се срещат може би по-често от звездата на Киджи, лилиите на Фарнезе, гълъбите на Памфили и дракона и орела на Боргезе.