Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Златният дом

Туристическа информация

Карта 2

ул. „Домус Ауреа“ (в парка)

тел. 06 3996 7700

Автобуси: СЗ, 60, 75, 85, 87, 175

Трамвай: 3

Метро: Линия В (Colosseo)

46_osmougalna_staja.jpgОсмоъгълната стая (стая 128) е в средата на източния комплекс на къщата. Светлината влиза през кръгъл отвор в средата на куполния таван. В апсидата на задната стена има водопад. Всички стаи са били облицовани с мрамор.

Недостъпно от 1983 г. насам, това бижу на императорското безумие, както биха го нарекли мнозина, вече е отворено за посещения, макар че разкопките и реставрацията все още продължават. Златният дом е разположен в долната част на хълма Опий (Colie Oppio) и е наречен така заради широката употреба на позлата в украсата.

Нерон построява Златния дом (Domus Aurea) като голям дворец за забавления. Той представлява комплекс от приемни и банкетни зали, вътрешни дворове, колонади, градини и басейни.

Разположена е зад изкуствено езеро, създадено отново по нареждане на Нерон в долината като свръзка с по-старите императорски резиденции на Палатин. През 69 г. сл.Хр., когато на престола се възкачва Веспасиан (първият император от флавиевата династия), част от обширното имение е разрушена и на мястото на езерото е построен Колизеят.

Половин век по-късно император Траян довършва започнатото, като методично премахва всички благородни материали, включително и мрамора от стените. Свалени са и скулптурите. Сред тях вероятно са били „Умиращият гал“ и „Лаокоон“. Траян построява масивни подпорни стени и запълва пространствата с чакъл, за да издигне отгоре своята императорска баня.

Звучи парадоксално, но опитите му да изтрие всички следи от Нерон се обръщат срещу него — той, без да иска създава условията Златният дом да се запази през вековете. За съществуването му се знае отдавна. За него пишат римските писатели Тацит, Плиний и Светоний. Но преоткриването му става едва през Ренесанса, когато се срутва част от сградата на банята отгоре.

Микеланджело и Пинтурикио са сред тези, които слизат в приличащото на поредица пещери съоръжение, за да изучат необичайната украса по високите тавани и даже оставят своите подписи. Украсата е подобна на използваната по стените и таваните на много от сградите в Помпей.

Ренесансовите художници копират фантастичните мотиви (дракони, плетеници от цветя и листа) — дело вероятно на известния римски художник Фабул, и създават „нова“ форма в изкуството. Тези „гротески“ се използват в украсата на много нови постройки, включително и на Ватиканските лоджии и вила „фарнезина“ (Villa Farnesina). Художници посещават развалините през XVIII в. и прерисуват гравюрите, толкова важни днес за разбирането на имперското изкуство от V в. (Тогава погрешно се е смятало, че останките са от Термите на Тит.)

Доста по-късно учените свързват подземното съоръжение с известното имение на Нерон. Досега италианските археолози са разкрили почти 150 подземни помещения, но за посещения са отворени само 30. През лятото си носете пуловер, защото вътре температурата е доста ниска.

Днес, разбира се, Златният дом е само сянка на някогашното изобилие от мрамор, гипсови украси и позлата. Траян прави и друга голяма промяна — затваря всички тераси по широката южна страна на двореца. Но, както ще видите по време на 45-минутната обиколка, сградата все още е изумителна. (За обиколката можете да избирате между разходка с италиански археолог и разходка „с аудио гид“ на английски.)

В двореца се влиза през една от масивните галерии на Траян, а обиколката започва от зала 35 и върви на изток. Акцентите включват зали 44 и 45, където ще видите нимфеума — място, украсено така, че да напомня пещера, с останки от фонтан и мозайка, изобразяваща Полифем (циклопа) и Одисей.

47_terpsihora.jpgЗалата на Терпсихора (Зала 42) е посветена на музата на танца.

Важно: Поради наводняване от силните дъждове в края на 2005 и началото на 2006 г. Златният дом бе затворен. Възстановителните работи приключиха, но за да сте сигурни, че може да го посетите, обадете се предварително.

В зали 70 и 79 има многоцветна стенна украса; в тях се намират някои от ренесансовите подписи. По времето на Нерон посетителите на зала 80 (залата с позлатения свод) можели да виждат петостенния вътрешен двор с изглед към долината извън имението и изкуственото езеро, пресушено по-късно, за да бъде построен Колизеят.

Не забравяйте, че макар днес тези зали да са под земята, по времето на Нерон са били пълни със слънце и са имали великолепна гледка. Зала 128 вероятно е била прочутата въртяща се трапезария, спомената от Светоний.