Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Хотели и ресторанти

Рим не е особено известен с местата си за настаняване. Но ако знаете къде да търсите, и тук можете да намерите луксозни и очарователни хотели. В Рим е много трудно човек да се нахрани зле. Дори най-скромното меню в най-малката кръчмичка обикновено е приготвено с любов и е вкусно.

 

 

Хотели

Местата в римските хотели обикновено не достигат и са скъпи. Затова трябва да си направите резервация, колкото се може по-отрано. Вероятно ще ви помолят да потвърдите с факс и да капарирате или да съобщите номера на кредитната си карта. В много римски хотели и ресторанти American Express и Diners Club не се приемат. Проверете как ще ви се наложи да платите окончателната си сметка.

В централната част на града, особено в „Трастевере“ и района около пл. „Навона“ и „Кампо дей Фиори“, е шумно докъм 2:00 — 3:00 ч. през нощта. Ако ще се настаняване на тези места, поискайте по-тиха стая и си вземете тапи за уши. Помнете също, че в повечето ремонтирани стари хотели стаите са доста малки.

Само няколко хотела предлагат стаи, адаптирани за хора с увреждания, но много други биха направили всичко възможно, за да задоволят специалните нужди, особено ако ги предупредите предварително.

В историческия център паркирането на улицата е изключително трудно, но повечето хотели ще ви помогнат и ще ви уредят гараж, за който ще плащате допълнителна такса на ден. Ако знаете, че ще ви се наложи да паркирате, е добре предварително да попитате какви са възможностите за това.

 

 

Категоризация на хотелите

Държавното туристическо бюро оценява хотелите в Италия по категории от една до пет звезди според броя на стаите със собствен санитарен възел, стаи с телевизор и т.н., а не толкова според стила и удобството. Броят на звезди не обаче невинаги е меродавен, защото, за да пестят от данъци, много хотели предпочитат да останат в ниска категория. Ако не е специално отбелязано, всички хотели, посочени тук, предлагат стаи със собствен санитарен възел. По-високите категории имат вана и душ, а по-ниските — само душ. Персоналът говори английски. Нивото на владеене на езика обаче е различно. Някъде стига само за регистрация и за най-често задаваните въпроси от страна на гостите. ДДС е включен в цената, освен ако не е посочено друго. Цената на нощувките е ориентировъчна и не отчита сезонните промени.

 

 

Други възможности за настаняване

Много от римските манастири предлага удобни стаи на приемливи цени, но някои имат вечерен час. През март 2005 г. църквата „Св. Сузана“ направи списък, можете да го видите www.santasusanna.org/comingToRome/convents.htmli#R-vatican. За краткотраен наем на апартаменти проверете на: www.VRBO.com; www.Vacationrentals.com; www.romaclick.com/Roma.htm.

 

 

Ресторанти

Италианците се отнасят сериозно към храненето и когато излизат на ресторант, ядат по много. Традиционното хранене включва предястия (antipasti), после идва първото блюдо (primo piatto), обикновено спагети, супа или ризото, следва основното ястие (secondo) от месо или риба с гарнитура (contorni) от зеленчуци или салата. Обядът или вечерята завършват с десерт или плодове, последвани от еспресо. Капучино след ядене пият само чужденците. Днес обаче повечето ресторанти вече са свикнали хората да поръчват само по едно или две блюда.

 

 

Часове за хранене

Обядът обикновено е от 12:30 до 14:30 ч., вечерята рядко започва да се сервира преди 20:00 ч. и продължава да се сервира до около 22:30 ч., някъде и до по-късно. За традиционните ресторанти е препоръчително да си направите предварителна резервация. Днес, от друга страна, в райони като „Трастевере“ и около „Кампо дей фиори“ има все повече ресторанти, ориентирани към туристите. Те са отворени цял ден и винаги ще ви сервират. Менюто често е написано отвън и се приготвя по поръчка. В някои ресторанти има т.нар. меню за дегустация (menu de degistazione), което ви позволява да опитате по малко от различните специалитети.

 

 

Кръчмички

Това са относително обикновени ресторанти, често притежавани и обслужвани от едно семейство. Първоначално са предлагали хубава храна тип домашна на местните хора. С годините обаче клиентелата им се увеличава — хората пътуват с километри, за да хапнат в добра кръчма (trattoria). Ала цените им в повечето случаи са се запазили на старите достъпни нива.

 

 

Пушене

От 1 януари 2005 г. Италия се присъединява към нарастващия брой европейски държави, където на обществени места и в магазини пушенето е забранено. Позволено е само в много малко барове и ресторанти с мощни климатици, както се изисква от закона. В ресторантите и кафенетата на открито обаче няма никакви спънки за пушачите.

 

 

Бакшиши

Някои заведения добавят към сметката такса обслужване, други — не. Ако не е добавено, оставете около 10 на сто от сметката. Независимо дали е добавена такса или не, няколко монети, оставени на масата, ще покажат, че храната и обслужването са ви харесали. Този жест ще бъде оценен високо.

Един от анахронизмите в италианските заведения за хранене е таксата „хляб и покривка“ (pane е coperto). Тя присъства в сметките на почти всички ресторанти и обикновено е едно-две евро на човек.

Може да ви се стори излишно да плащате за използването на приборите и покривката, но това е обичайна практика, а не услуга по желание.

 

 

Списък

Хотелите и ресторантите, включени в списъка по-долу, са подредени първо по регион, а после по азбучен ред и цени. Препоръчително е хората с увреждания да проверят предварително дали има условия за тях.

Използваните съкращения са: „О“ за „обяд“ и „В“ за „вечеря“.

„AE“ за Американ Експрес, „D“ за Дайнърс Клъб, „МС“ за Мастъркард и „V“ за Виза.

Полезна информация[1]

 

 

Информацията за хотела съдържа:

Регион

Име на града

Име на хотела и ценова категория ($ и ★)

Адрес, телефон и номер на факса, имейл

Кратко описание на хотела

Брой на стаите, услуги, предлагани от хотела,

и приемани кредитни карти

Транспорт

 

 

Хотели — цени

Цената на двойна стая е обозначена със знак $.

$$$$$ — над $450

$$$$ — $350-$450

$$$ — $250-$350

$$ — $120-$250

$ под $120

* * *

Информацията за ресторанта съдържа:

Име на ресторанта и ценова категория ($)

Адрес и телефон

Кратко описание на ресторанта

Места, неработни дни и приемани кредитни карти

Транспорт

 

 

Ресторанти — цени

Цената на вечеря от три блюда без напитките е посочена със знак $.

$$$$$ — над $80

$$$$ — $55-$80

$$$ — $40-$55

$$ — $25-$40

$ — под $25

Древния Рим

Допреди няколко години район „Монти“ в долния край на ул. „Кавур“ денем беше много оживен, вечер беше относително спокоен. Сега е различно, „Монти“ е нощна дестинация — пълен е с барове, кръчми и ресторанти. Късно в петък вечер и в събота ул. „Кавур“ често се задръства. Автобуси: 60, 75, 84, 85, 87. Метро: Линия В (Colosseo or Cavour).

Хотели

FORUM

$$$$ ★★★★

VIA TOR DE’ CONTI 25, 00184

тел. 06 679 2446 Факс 06 678 6479

www.hotelforumrome.com

Независимо че е скътан на относително спокойно място между Императорските форуми, с оформлението и атмосферата си този грандхотел прилича на клуб за английски джентълмени. Стаите са с различна големина, но всички са добре обзаведени, а на покрива има чудесен ресторант-градина.

Брой на стаите — 80, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

NERVA

$$ ★★★

VIA TOR DE’ CONTI 3, 00184

тел. 06 679 3764 факс 06 6992 2204

Този приятен хотел е разположен само на няколко крачки от Римския форум. Наскоро го ремонтираха. Общите помещения са приятно украсени, а стаите са удобни и звукоизолирани.

Брой на стаите — 18, паркинг, асансьор, климатик, валидни карти за плащане — V, DC.

 

 

RICHMOND

$$ ★★★

LARGO С. RICCI 36, 00184

тел. 06 6994 1256

факс 06 6994 1454

www.hotelrichmondroma.com

Малък семеен хотел, разположен удобно за разглеждане на забележителностите. Стаите са прости, но добре оборудвани. През лятото закуската се сервира на прекрасна тераса с великолепен изглед към Императорските форуми.

Брой на стаите — 18, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Ресторанти

CAVOUR 313

$$

VIA CAVOUR 313

тел. 06 678 5496

Този вино бар с дървена ламперия предлага повече от хиляда различни вина от целия свят с мезе от интересна гама сирена, колбаси и пресни салати.

Места — 60, затв. — нед. от юни до септември, валидни всички основни карти за плащане.

От Колизея до „Св. Климент“

Улиците около Колизея, най-вече ул. „Капо ди Африка“, преживяват истинско възраждане. Отварят се нови хотели, ресторантите сервират нови ястия, баровете остават отворени до малките часове на нощта.

Автобуси: СЗ, 60, 75, 81, 85, 87, 175, 673.

Трамвай: 3.

Метро: Линия В (Colosseo)

Хотели

HOTEL DEI GLADIATORI

$$$$ ★★★

VIA LABICANA 125, 00184

тел. 06 7759 1380

факс 06 700 5638

www.hoteldeigladiatori.com

Елегантен хотел, разположен до древната площадка за тренировки на гладиатори, с изглед към Колизея. Стаите са подредени с вкус. Терасата на покрива предлага забележителна гледка, особено по залез и вечер, когато паметниците са осветени.

Брой на стаите — 17, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

CAPO D’AFRICA

$$$★★★

VIA САРО D’AFRICA 54, 00184

тел. 06 772 801

ФАКС 06 772 80801

www.hotelcapodafrica.com

Този четиризвезден хотел, разположен в сянката на Колизея, е смесица от съвременен и класически стил. Стаите са обзаведени с много внимание и отношение към детайла. От терасата има чудесен изглед към Колизея. Закуската не е включена в цената на стаята.

Брой на стаите — 64, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

CELIO

$$$★★★

VIA DEI SANTI QUATTRO 35/C, 00184

тел. 06 7049 5333

факс 06 709 6377

www.hotelcelio.com

Този семеен хотел, разположен на тиха уличка близо до Колизея, е един от най-приятните в Рим. Стаите са украсени с фрески, възпроизвеждащи произведения на ренесансови и барокови художници.

Брой на стаите — 19, паркинг, асансьор, климатик, фитнес зала, валидни всички основни карти за плащане.

Ресторанти

CRAB

$$$$

VIA САРО D’AFRICA 2

тел. 06 7720 3636

Ресторантът е разположен в помещенията на бивш склад. Ако сте страстен почитател на раците и ракообразните, трябва да дойдете тук. Освен тях ще ви поднесат вкусни предястия и прясна риба. Добре е да си направите предварителна резервация.

Места — 60. затв. — нед., пон. по обяд и през август, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

PAPAGIO’

$$$

VIA САРО D’AFRICA 26

тел. 06 700 9800

Смесицата от традиционна и модерна кухня заедно с добро обслужване превръщат този ресторант в предпочитано място. Специалитетът е риба. Масите са на открито.

Места — 55, климатик, затв. — неделя и 2 седмици през август, валидни всички основни карти за плащане.

От Латерано до Диоклециановите терми

Районът непосредствено около централната жп гара „Термини“ е най-избягваният през нощта, но отдалечите ли се малко от гарата, атмосферата бързо се променя — ще намерите и хотели, и ресторанти — от най-обикновените до най-луксозните. За транспорт погледнете описанията на всеки от хотелите и ресторантите.

Хотели

GRAND ST. REGIS

$$$$$ ★★★★★

VIA V.E. ORLANDO 3, 00185

тел. 06 47 091

ФАКС 06 474 7307

www.stregis.com

Традиционен луксозен хотел. Общите му помещения са богато украсени с мраморни колони и източни килими. Просторните и удобни стаи са обзаведени със скъпи антики. Баните също са оборудвани добре. Добро обслужване. Закуската не е включена в цената на стаята.

Брой на стаите — 161, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 60, 61,62, 84, 175, 492, 590, 910

Метро: Линия A (Repubblica)

 

 

RADISSON SAS

$$$$$ ★★★★

VIA FILIPPO TURATI 171,00185

тел. 06 444 841

ФАКС 06 4434 1396

www.radisson.com/romeit

Макар да не е в най-хубавата част на града, този хотел е удобно разположен близо до централната жп гара. Стаите за гости на седемте етажа са оформени различно. Има два ресторанта и тераса с плувен басейн на покрива. Закуската не е включена в цената на стаята.

Брой на стаите — 262, паркинг, асансьор, климатик, открит плувен басейн, фитнес, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 70, 71

Метро: Линия А (Vittorio Emanuele)

Ресторанти

AGATA Е ROMEO

$$$$$

VIA CARLO ALBERTO 45

тел. 06 446 6115

Този семеен ресторант е един от едва шестте ресторанта в Рим, спечелили звезда на „Мишлен“. Менюто предлага подбрани изискани варианти на традиционни блюда като спагети ал’аматричана, паста с броколи и говеждо филе в балсамов оцет, както и меню за дегустации (menu di degustazione) с вина, подходящи за съответното блюдо. Не се сервира вечеря навън.

Места — 40, климатик, затв. — съб., нед. и през август, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 70, 71

Метро: Линия A (Vittorio Emanuele)

 

 

F.I.S.H.

$$$$

VIA DEI SERPENTI 16

тел. 06 4782 4962

Името на ресторанта (F.I.S.H. — Риба) е акроним от Fine International Seafood House (Къща за хубави международни ястия от морски дарове) и съвсем точно описва ястията. Модерният интериор е разделен на суши-бар и ресторант, от който се вижда кухнята. Менюто тръгва от италиански средиземноморски и стига до паназиатски ястия. Опитайте супата от миди с джинджифил.

Места — 42, климатик, затв. — пон. и през август, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: Н, 40, 60, 64, 70, 75, 84, 170

 

 

TRATTORIA MONTI

$$

VIA DI S. VITO 13/A

тел. 06 446 6573

В тази елегантна и уютна семейна кръчма топлият прием е гарантиран. Тук се предлагат традиционни ястия от областта Марке, според сезона — агнешко с артишок, гъби и трюфели или гъсти зимни супи.

Места — 45, затв. — нед. вечер, пон. и през август, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 71, 590, 649

Метро: Линия A (Vittorio Emanuele)

 

 

VALENTINO

$$

VIA DEL BOSCHETTO 37

тел. 06 488 0643

Тази уютна семейна кръчма, бивша бирария на пивоварна „Перони“, не е обозначена с никаква табела. Специалитетът е скаморца (вид кашкавал на скара), сервира се и хубава месна скара, списъкът с вината също е добър.

Места — 55, климатик, затв. — нед. и през август, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: Н, 40, 60, 64, 70, 170

 

 

EST! EST! EST!

$

VIA GENOVA 32

тел. 06 488 1107

Обичаната пицария работи тук от 1905 г. и може да ви се наложи да чакате на опашка, за да влезете. Предлага се както тънката римска пица, така и неаполитанската с дебела основа, заедно с обичайния избор от пържени суплѝ (оризови топчета с плънка), филе от риба треска и цветове от тиквички.

Места — 120, непушачи, затв. — пон. и през август, валидни карти за плащане — V, MC.

Автобуси: Н, 40, 60, 64, 70, 170

От Фонтана „Треви“ до улица „Венето“

Много от луксозните хотели в Рим се намират на ул. „Венето“, станала известна от филма на Фелини „Сладък живот“. Блясъкът на 50-те години вече го няма, но съществуват планове за оживяване на района.

Автобуси: 52, 60, 61,62, 63, 80, 95, 116, 175, 492, 590

Метро: Линия A (Barberini)

Хотели

ALEPH

$$$$$ ★★★★★

VIA SAN BASILIO 15, 00187

тел. 06 422 901

Факс 06 4229 0000

www.aleph.boscolohotels.com

Този луксозен хотел от веригата „Босколо“ е създаден от израелския архитект Адам Тихани. В общите помещения темата е „От Рая до Чистилището“, а стаите за гости са украсени в елегантен съвременен стил. Терасата „На седмото небе“ е идеална за почивка след тежък ден на пазаруване или разглеждане на забележителности. Спа центърът „Рай“ също е отворен. Закуската се плаща допълнително.

Брой на стаите — 96, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

EDEN

$$$$$ ★★★★★

VIA LUDOVISI 49,00187

тел. 06 478 121

Факт 06 482 1584

www.hotel-eden.it

Този луксозен хотел е предпочитан от международните знаменитости. Помислено е за всяка подробност, от антикварните мебели до фантастичните кошници за добре дошли, когато пристигате. Прочутата тераса на покрива предлага изумителни гледки. Закуската се плаща допълнително.

Брой на стаите — 121 + апартаменти, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

EXCELSIOR

$$$$$ ★★★★★

VIA VITTORIO VENETO 125, 00187

тел. 06 47 081

факс 06 482 620

Един грандхотел богато украсен с драперии от скъпи платове и антикварни мебели или умели репродукции. Стаите са луксозни, горе-долу еднакво подредени, а апартаментите изглеждат като театрална сцена с декори. Закуската не е включена в цената на стаята.

Брой на стаите — 316 + апартаменти, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

FONTANA

$$$★★★

PIAZZA Dl TREVI 96, 00187

тел. 06 678 6113

факс 06 679 0024

www.hotelfontane-trevi.com

Този чудноват малък хотел предлага зашеметяваща гледка към фонтана „Треви“. Макар че през лятото тя може да ви струва съня — шумът не стихва по цели нощи. Стаите са във всички форми и размери.

Брой на стаите — 25, асансьор, климатик, валидни карти за плащане — AE, V, MC.

 

 

LA RESIDENZA

$$ ★★★★

VIA EMILIA 22–24, 00187

тел. 06 488 0789

факс 06 485 721

www.hotel-la-residenza.com

Превърнатата в хотел градска къща е разположена в удобна близост до ул."Венето". Стаите са удобни, персоналът внимателен. Но чарът на хотела е в бара, терасата и уютно подредените фоайета.

Брой на стаите — 29 + младежки апартаменти, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Ресторанти

GIRARROSTO FIORENTINO

$$$

VIA SICILIA 46

тел. 06 4288 0660

Този класически римски ресторант ощастливява своите клиенти вече 50 години. Известен е с говеждото си, приготвено на скара на открит огън, но предлага и чудесни предястия (в голямо количество), разнообразни рибни и месни ястия и богат избор от хубави вина.

Места — 75, затв. 24 — 26 декември, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

TRATTORIA TRITONE

$$$

VIA DEI MARONITI 1

тел. 06 679 8181

Тук ще се насладите не само на отлична римска кухня, но и на любезно, внимателно обслужване на английски и на топло посрещане. Неиталианските навици в храненето се удовлетворяват най-любезно. Под елегантното разширение има грижливо запазени древни руини. „Тритон“ е сред любимите ресторанти на местните ценители например на журналистите от близката редакция на вестник „Месаджеро“.

Места — 180, климатик, затв. 25 — 26 декември, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

TULLIO

$$$

VIA SAN NICOLA DA TOLENTINO 26

тел. 06 474 5560

Тоскански ресторант, особено известен с флорентинския си бифтек (bistecca fiorentina) и други видове месо на скара. Предлага и богат избор на тоскански вина.

Места — 80, климатик, затв. нед. и през август, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

PICCOLO ARANCIO

$$

VICOLO SCANDERBEG 112

тел. 06 678 6139

Известен и затова винаги пълен малък ресторант, разположен в няколко стаи на малка стръмна уличка, близо до фонтана „Треви“. Храната е добра, но не е изключителна.

Места — 50, климатик, затв. — пон. и 3 седмици през август, валидни всички основни карти за плащане.

От испанския площад до „вила Боргезе“

Главната търговска зона на Рим е пълна с множество интересни и оригинални хотели и ресторанти.

Автобуси: 81, 117, 119, 628, 590, 926

Метро: Линия A (Spagna)

Хотели

ART BY THE SPANISH STEPS

$$$$$★★★★

VIA MARGUTTA 56, 00187

тел. 06 328 711

факс 06 3600 399

www.hotelart.it

Забележителното в този хотел е цветът. Сградата е част от бивше скъпо частно училище. Стаите за гости са приемливо големи и стилно обзаведени.

Брой на стаите — 44, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Нещо специално

DE RUSSIE

Този изключително луксозен хотел е разположен в самото сърце на града — между Испанския площад и площад „Пополо“. Стаите за гости са просторни и прекрасно обзаведени и украсени, а обширните терасовидни градини — изумителни, истински оазис на спокойствието сред шумната суматоха в центъра на Рим. Чудесно място да спрете за едно питие или за обяд (вечеря) в първокласния ресторант на хотела. Закуската се плаща допълнително.

$$$$$ ★★★★★

VIA BABUINO 9, 00187

тел. 06 328 881

факс 06 3288 8888

www.hotelderussie.it

Брой на стаите — 94, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Нещо специално

HASSLER VILLA MEDICI

Завидното разположение на хотела в горния край на Стълбището на Испанския площад отговаря на изискания вътрешен дизайн — мраморни колони и красива тапицерия на столовете и диваните, както и на изключително доброто обслужване. Стаите са обзаведени удобно и пазят спомени за повече от 100-годишната история на хотела. Закуската не е включена в цената на стаята.

$$$$$ ★★★★★

PIAZZA TRINITA DEI MONTI 6,

00187

тел. 06 699 340

факс 06 678 9991

www.hotelhasslerroma.com

Брой на стаите — 100 и апартаменти, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

LORD BYRON

$$$$$ ★★★★★

VIA GIUSEPPE DE NOTARIS 5, 00197

тел. 06 322 4541

факс 06 322 0405

www.lordbyronhotel.com

Този добре поддържан хотел, разположен в елегантен жилищен район по ул. „Венето“ срещу „Вила Боргезе“, притежава предимството да е спокоен. Красиво подредените стаи са достатъчно големи и са снабдени с всичко, което можете да очаквате от петзвезден хотел.

Брой на стаите — 36 и 9 апартамента, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 3, 19, 52, 926

 

 

D’INGHILTERRA

$$$$ ★★★★

VIA BOCCA Dl LEONE 14, 00187

тел. 06 69981

факс 06 6992 2243

www.royaldemeure.com

Славата му на един от най-добрите хотели в Рим се носи вече повече от век. Сред важните гости на „Отел Д’Ингилтера“ е бил и самият Оскар Уайлд. Антикварните мебели са малко мрачни, но създават подходяща историческа атмосфера. Хотелът е разположен в близост до най-посещаваните търговски улици. Закуската не е включена в цената на стаята.

Брой на стаите — 98, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

INN AT THE SPANISH STEPS

$$$$ ★★★★★

VIA DEI CONDOTTI 85

тел. 06 6992 5657

факс 06 678 6470

www.atspanishsteps.com

Този малък нов семеен хотел е луксозна резиденция, разположена на прочутата римска търговска улица „Кондоти“. Качество и стил в дискретна изискана атмосфера и прекрасна тераса на покрива за закуска и аперитив.

Брой на стаите — 24, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

LOCARNO

$$$ ★★★

VIA DELLA PENNA 22, 00186

тел. 06 361 0841

факс 06 321 5249

www.hotellocarno.com

Този интригуващ хотел в стил артдеко е точно до площад „Пополо“. Лобито и стаите са украсени с вкус. На покрива има чудесна градина, а през зимата в бара гори жив огън.

Брой на стаите — 63, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

FORTE

$$ ★★★

VIA MARGUTTA 61, 00187

тел 06 320 0408

факс 06 6799 5433

www.hotelforte.com

Разположен на една от най-очарователните улици на Рим, този наскоро обновен хотел предлага стилно обзаведени стаи.

Брой на стаите — 19, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

MARGUTTA

$$★★

VIA LAURINA 34, 00187

тел. 06 322 3674

факс 06 320 0395

www.hotelmargutta.it

Отлична цена в скъпата част на града. Стаите са обзаведени просто, според местната традиция, с дървени мебели и легла с железни рамки. Баните са малки, но подходящи.

Брой на стаите — 24, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

PARLAMENTO

$$★★

VIA DELLE CONVERTITE 5, 00187

тел/факс 06 6992 1000

www.hotelparlamento.it

Обикновен, добре поддържан, много чист пансион.

Не всички стаи имат климатик. Двойните стъкла намаляват шума отвън. През лятото закуската се сервира в малката градина на покрива.

Брой на стаите — 23, паркинг, асансьор, климатик — плаща се допълнително, валидни всички основни карти за плащане.

Ресторанти
Нещо специално

BABY DELL’ ALDROVANDI PALACE

Пътеводителят „Мишлен“ заслужено е дал звезда на „Бейби“ и на неговия известен готвач Алфонсо Якарино. Елегантният съвременен ресторант гледа към парка на „Вила Боргезе“ и към басейна на хотел „Алдрованди палас“ Сервира се и навън.

$$$$$

VIA ULISSE ALDOVANDI 15

тел. 06 322 3993

Места — 60, климатик, само вечеря, затв. — пон., валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 52, 926

 

 

DAL BOLOGNESE

$$$$

PIAZZA DEL POPOLO 1/2

тел. 06 361 1426

В този елегантен ресторант човек може да се наслади на прочутата болонска кухня. Опитайте bolito — варено месо със зеленчуци. Сервира се и навън.

Места — 160, климатик, затв. — пон., валидни всички основни карти за плащане.

 

 

CAFFE DELLE ARTE

$$$

VIA A. GRAMSCI 73

тел. 06 3265 1236

Този ресторант се намира срещу „Вила Боргезе“, от другата страна на ул. „Венето“. Храната е добра, особено що се отнася до рибните ястия, поднасяни с маслини, анасоново семе и букет от други подходящи подправки. Препоръчително е да си направите предварителна резервация.

Места — 130, паркинг, затв. — пон. вечер, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 3, 19

 

 

MARGUTTA VEGETARIANO

$$$

VIA MARGUTTA 118

тел. 06 3265 0577

Това е най-елегантният от вегетарианските ресторанти в Рим. Ястията са разнообразни и изкусителни. По стените на голямата зала са окачени произведения на съвременното изкуство.

Места — 150, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

NINO

$$$

VIA BORGOGNONA 11

тел. 06 678 6752

Класически ресторант с чудесна тосканска кухня. Уютният старомоден интериор е любим на политици, журналисти и филмови звезди.

Места — 95, климатик, затв. — пон. и през август, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

ANGELINA

$$

VIA MARGUTTA 1

тел. 06 321 1559

Тази кръчмичка е истинска находка. Вечер е пицария и ресторант, през деня — място за евтин обяд, следобед — чайна. Високи тавани, раздалечени маси, доброжелателно обслужване и големи порции — всичко това ще ви убеди, че си заслужава да се отбиете. Намира се на една пряка от пл. „Пополо“ и гледа към очарователната аркада „Маргута“. През лятото се сервира и навън.

Места — 100, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Нещо специално

INTERNATIONAL WINE

ACADEMY TERRACE

Ако искате да получите специално обслужване в слънчев ден, пийте един аперитив на терасата на покрива на Международната академия за вино с изглед към Испанския площад. Зрелищно положение, превъзходни вина.

$

VICOLO DEL BOTTINO 8

тел. 06 699 34 1000

Места — 22, само обяд, затв. нед. — пон.

От Пантеона до площад „Венеция“

Това е истинското сърце на Рим. Тук са сградите на Парламента и Сената, както и някои от най-старите паметници в града. В лабиринта от тесни улички и алеи се намират едни от най-известните и доказали се ресторанти и хотели.

Автобуси: 40, 46, 62, 63, 64, 70, 81, 87, 116, 119, 492, 628

Хотели

GRAND HOTEL DE LA MINERVE

$$$$$ ★★★★★

PIAZZA DELLA MINERVA 69, 00186

тел. 06 695 201

факс 06 679 4165

www.grandhoteldelaminerva.it

Сградата е построена през XVII в., обновена е от постмодерния архитект Паоло Портогези и днес предлага всички удобства на луксозен хотел, включително и красива градина на покрива с великолепен изглед към Вечния град (през зимата градината е затворена.) Стаите са различни по размер, обзаведени са елегантно. Закуската не е включена в цената.

Брой на стаите — 134, паркинг, асансьор, климатик, фитнес, валидни всички основни карти за плащане.

Ресторанти

LA ROSETTA

$$$$$

VIA DELLA ROSETTA 8

тел. 06 686 1002

Това е едно от най-добрите заведения за морски дарове в Рим. Неслучайно е получило звезда на „Мишлен“. Пресните морски дарове, доставяни ежедневно от Сицилия, се приготвят просто. Вината са добре подбрани, а обслужването е чудесно. Има малка открита градина за вечеря през пролетта и лятото.

Места — 50, климатик, затв. — нед. и през август, валидни всички основни карти за плащане.

Нещо специално

CASA BLEVE

Изискан, елегантен вино бар с витражи, гипсова украса по тавана и мраморни колони. Предлага изключителна колекция от вина, отличен избор на студени блюда и експедитивно обслужване.

$$$

VIA DEL TEATRO VALLE 48/49

тел. 06 686 5970

Места — 40, климатик, затв. нед. — пон. и на обяд в сряда — пет., като и през август, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

SANT’EUSTACHIO

$$$

PIAZZA DEI CAPRETTARI 63

тел. 06 686 1616

Приятно място за вечеря на открито през лятото. В менюто са включени римски и „по-специални“ ястия като телешко с шунка (saltim-bocca), пържен артишок, карпачо от сьомга и достатъчно добри приготвени на място сладкиши с плодове за десерт.

Места — 100, затв. — нед. и 2 седмици през август, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

TRATTORIA

$$$

VIA DEL POZZO DELLE CORNACHIE 2

тел. 06 6830 1427

Кръчмата е на две нива, отдолу — бар, отгоре — ресторант. Кухнята се вижда и можете да наблюдавате как работи главният готвач Филипо Ла Мантия. Той приготвя традиционни сицилиански ястия по присъщ само на него начин.

Места — 80, климатик,        само за вечеря, затв. — август, валидни всички основни карти за плащане.

 

OBIKA

$$

VIA DEI PREFETTI 26 А

тел. 06 683 2630

Ако обичате моцарела, не пропускайте това място. Тук ще ви предложат различни видове прясна и пушена моцарела с голямо разнообразие от вкусни салати. Добро предложение за обяд. Сервира се и навън.

Места — 140, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

ENOTECA CORSI

$

VIA DEL GESU 87

тел. 06 679 0821

Тази кръчма е успяла да запази старинната атмосфера на продавница за вино и зехтин. Тук можете да поръчате обикновени вкусни римски ястия. Поръчайте и от домашното вино или изберете от богатата колекция бутилирани вина.

Места — 100, само за обяд, затв. — нед. и през август, валидни всички основни карти за плащане.

Марсово поле

Този очарователен и много типичен за Рим район в централната градска част е сред най-оживените както денем, така и нощем и предлага разнообразни хотели и ресторанти за всеки джоб. За обществен транспорт погледнете отделните описания.

 

 

Хотели

 

 

ED RAPHAEL

$$$$ ★★★★

LARGO FEB0 2, 00186

тел. 06 682 831

факс 06 687 8993

www.raphaelhotel.com

Този хотел, само на крачка от площад „Навона“, е известен с тихия си луксозен чар и страхотна тераса с бар и ресторант (затворена през зимата).

Брой на стаите — 58, паркинг, асансьор, климатик, фитнес, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 70, 81, 87, 116, 280, 492, 628

 

DUE TORRI

$$$ ★★★

VICOLO DEL LEONETTO 23, 00186

тел. 06 687 6983

факс 06 686 5442

www.guetorriroma.com

Елегантното обзавеждане и топлият прием са съчетани с романтична атмосфера и превръщат „Дуе Тори“ в един от най-привлекателните хотели в тази ценова категория. Сградата е построена през XIX в. на тиха уличка, недалеч от пл. „Навона“. Преди да стане хотел тя е била дом на епископи и кардинали.

Брой на стаите — 26, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 70, 81,87, 116, 280, 492, 628

 

 

RESIDENZA IN FARNESE

$$ ★★★★

VIA DEL MASCHERONE 59, 00186

тел. 06 6889 1388

факс 06 6821 0980

www.residenzafarneserome.com

Този тих удобен хотел близо до „Кампо дей фиори“ е разположен в преустроен манастир от XIV в. Стаите са приятни, в някои от тях таваните са изписани. Изгледът е или към двореца „Фарнезе“, или към двореца „Спада“.

Брой на стаите — 31, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 23, 116, 280

 

 

TEATRO Dl POMPEO

$$ ★★★

LARGO DEL PALLARO 8, 00186

тел. 06 6830 0170

факс 06 6880 5531

www.hotelteatrodipompeo.it

Този малък хотел е построен върху останките от римски театър. Част от тях още се виждат. Стаите не са големи, но са подредени с вкус. Шумът от улицата обаче може да се окаже неприятен.

Брой на стаите — 13, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобус: 116

 

 

TEATROPACE33

$$ ★★★

VIA DEL TEATRO PACE 33, 00186

тел. 06 687 9075

факс 06 6819 2364

www.hotelteatropace.com

Бившата резиденция на кардинал, строена през XVII в., започва да работи като хотел през 2004 г. Спалните са подредени с вкус и са снабдени с всички модерни удобства. Разположението на хотела също е чудесно — само на 20 м от площад „Навона“.

Брой на стаите — 23, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 70, 81,87, 116, 492, 628

 

 

Манастирите могат да са добра ценова алтернатива на хотелите. Те предлагат семпли чисти стаи. Повечето обаче имат вечерен час, но обикновено той е достатъчно късен, за да бъде неудобен. На централно място са разположени „Домът на св. Франциска Римска“ (Casa di Santa Francesca Romana) $, ул. „Вашелари“ 61, „Трастевере“, 00153, тел./факс 06 581 2125. Вечерен час 02:00 ч.; „Св. Йосиф“ (San Giuseppe) $, ул. „Морони“ 22, „Трастевере“, 00153, тел. 06 5833 3490, www.sangiuseppe.it; Манастирът „Братски дом“ (Convent Fraterna Domus), ул. „Монте Брианцо“ 62, пл. „Испания“ 00186, тел. 06 6880 2727, факс 06 683 2691. Вечерен час 23:00 ч.

 

 

Ресторанти

Нещо специално

L’ALTRO MASTAI

Този елегантен ресторант близо до пл. „Навона“ е отворен през 2003 г. Бързо става известен и печели звезда на „Мишлен“. Интериорът съчетава класически елементи с богати цветове и абстрактно изкуство. Ястията са вдъхновени от средиземноморската традиция, с допълнителна грижа към подробностите. Предлагат се и повече от 1200 вина.

$$$$$

VIA G. GIRAUD 53

тел. 06 6830 1296

Места — 50, само вечеря, затв. нед. — пон. и през август, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 40, 46, 62, 64

Нещо специално

ILCONVIVIO TROIANI

Трима братя управляват един от най-добрите и най-приятните ресторанти в Рим. Храната е божествена. Италианска, но с творческо отношение от страна на главния готвач, един от братята. Всяко блюдо е красиво поднесено произведение на изкуството, а десертите са истински шедьоври. Вечеря не се сервира навън.

VICOLO DEI SOLDATI 31

тел. 06 686 9432

Само вечеря, затв. — нед., климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 30, 70, 87, 186, 492 (Corso del Rinascimento)

 

 

HOSTERIA DEL PESCE

$$$$$

VIA MONSERRATO 32

тел. 06 686 5617

Като поздрав за посетителите, пред главния вход красиво е подредена прясна риба. Това е и главният специалитет на заведението. Простичко приготвените морски дарове са с най-високо качество. Вътре е неофициално и шумно. Препоръчително е да си направите предварителна резервация.

Места — 60, само вечеря, затв. — нед. и през август, климатик

Автобуси: 23, 116, 280

 

 

PIERLUIGI

$$$

PIAZZA DE’RICCI 144

тел. 06 686 8717

Заведението е Мека за посветените посетители. Цените се вдигнаха, но то продължава да е пълно. Подходящо е за първа среща с истински италиански ресторант — тук са свикнали да посрещат неиталианците. Тук можете да опитате пресни ястия като спагети с цветове от тиквички, риба, приготвена по различен начин, и вкусни десерти.

Места — 120, затв. — пон., климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 23, 40, 62, 64, 116, 280

 

 

DITIRAMBO

$$

PIAZZA DELLA CANCELLERIA 74

тел. 06 687 1626

Очарователният персонал и привлекателното оформление допринасят за приятно оживената атмосфера, допълнена от винаги различно меню. Предлаганите нови варианти на ястия от различните региони на Италия включват супа от картофи и бакла, патладжанени крокети, агнешко с леща, домашно приготвени хляб и спагети. Добро предложение за такава цена. Предварителните резервации са задължителни.

Места — 55, затв. — пон. на обяд и през август, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 40, 46, 62, 64, 116

 

 

LA CAMPANA

$$

VICOLO DELLA CAMPANA 18/20

тел. 06 686 7820

Тази кръчма е една от най-старите в града и е прочута с традиционната си римска кухня. Менюто предлага богат избор, но не пропускайте spaghetti alia carbonara.

Места — 130, затв. пон. и през август, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 70, 81,87, 116, 492, 628

 

 

CUL DE SAC

$$

PIAZZA PASQUINO 73

тел. 06 6880 1094

Оживен вино бар с добро име, що се отнася до храната. „Кул де Сак“ предлага разнообразие от леки ястия и богат избор от вина. Сервира се и навън.

Места — 60, климатик, валидни карти за плащане — V, MC.

Автобуси: 46, 62, 64, 70, 81, 87, 116, 492, 628

 

 

L’ORSO 80

$$

VIA DEL ORSO 33

тел. 06 686 4904

Тук гвоздеят на програмата са платата със студени предястия (antipasti misti). Те се състоят от безкрайно количество ястия, някои от които са биволско сирене моцарела, тиквички, копър. Отлични цени и добър избор от риби.

Места — 180, Затв. — пон. и през август, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 70, 81,87, 116, 280, 492, 628

 

 

TRATTORIA DA LUIGI

$$

PIAZZA SFORZA CESARINI 24

тел. 06 686 5946

Тази голяма приветлива кръчма предлага огромно меню, което включва най-доброто от италианската кухня и други блюда. Тъмният облицован с дърво интериор е приятен, но в „Тратория да Луиджи“ е най-хубаво да се вечеря под дърветата на площада, който прилича повече на Париж, отколкото на Рим.

Места — 240, затв. — пон. и на 25 — 26 декември, климатик — само на горния етаж, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 40, 46, 62, 64,116

 

 

IL BAFFETTO

$

VIA DEL GOVERNO VECCHIO 114

тел. 06 686 1617

Една от най-добрите и най-известните пицарии в Рим. Тук не може да седите, колкото искате. Обикновено се налага да се чака за маса, освен ако не дойдете много рано или много късно, а когато седнете някъде, в повечето случаи не сте сами на масата.

Места — 100, затв. — по обед и през август, плащане само в брой.

Автобуси: 40, 46, 62, 64, 116

 

 

L’INSALATA RICCA

$ (за салата и десерт)

LARGO DEI CHIAVARI 85/86

тел. 06 6880 3656

Едно от 11-те заведения на веригата. Чудесно място за обяд или вечеря с нещо леко, като салата. Името „Л’Инсалата Рика“ означава „богата салата“. В менюто са включени повече от 50 различни салати. Те са винаги пресни, а порциите — големи. Сервират се също паста и месни ястия, най-известното, от които е „телешко по аржентински“. Сервира се и навън.

Места вътре — 85, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 40, 46, 62, 64, 116

Ватиканът

Повечето сгради в уважавания жилищен район около Ватикана са строени в края на XIX и началото на XX в.

Тук се намират няколко ненатрапчиви, но добри хотела. С малки изключения повечето заведения, където биха могли да се нахранят туристите, е за предпочитане да се избягват. За обществения транспорт вижте отделните описания.

 

 

Хотели

 

 

COLUMBUS

$$$ ★★★★

VIA DELLA CONCILIAZIONE 33, 00193

тел. 06 686 5435 факас 06 686 4874

www.hotelcolumbus.net

Този аристократично строг хотел е разположен в сграда от XV в., точно срещу църквата „Св. Петър“. Стаите и баните са функционални, фоайетата обаче са натруфени със стенописи и резба върху камък.

Брой на стаите — 92, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 23, 34, 40, 62, 982

 

 

FARNESE

$$$ ★★★★

VIA A. FARNESE 30, 00193

тел. 06 321 2553

факс 06 321 5129

www.hotelfarnese.com

Очарователно предложение в жилищния квартал „Прати“, близо до „Св. Петър“, връзка с центъра е метрото. Цената отговаря на качеството. Атмосферата е спокойна, вътрешният дизайн е в стил XVII в. Стаите са удобни.

Брой на стаите — 23, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 70, 224, 280, 590.

Метро: Линия A (Lepanto)

 

 

ANNA

$$$ ★★★

BORGO PIO 133/134, 00193

тел. 06 6880 1602

факс 06 6830 8717

www.hotelsantanna.com

Този малък семеен хотел, разположен в сянката на „Св. Петър“, предлага удобни, подредени с вкус стаи и грижливо обслужване. През летните месеци закуската се сервира в приятна вътрешна градина.

Брой на стаите — 20, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 23, 34, 40, 62, 280, 982

 

 

Ресторанти

 

 

DA BENITO Е GILBERTO

$$$

VIA DEL FALCO 19

тел. 06 686 7769

Морските дарове на тази малка винаги пълна кръчма заслужават доброто си име. Препоръчително е да си направите предварителна резервация.

Места — 30, само вечеря, затв. нед. — пон. и през август, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 23, 34, 40, 62, 982

 

 

TAVERNA ANGELICA

$$$

PIAZZA A. CAPPONI 6

тел. 06 687 4514

Препоръчително е да си направите предварителна резервация, за да попаднете в това малко романтично ресторантче. Тук се предлага изискана, ароматна и обновена италианска кухня като талятеле (tagliatelle) с коприва и къри, патешки гърди в балсамов оцет и палачинки с шоколад. Всички ястия се съпровождат от грижливо подбрани вина.

Места — 45, само вечер, затв. — нед., пон. вечер и през август, валидни карти за плащане — AE, V, MC.

Автобуси: 19, 23, 40, 62

 

 

DA ROMOLO ALLA MOLE ADRIANA

$$

VIA FOSSE Dl CASTELLO 19

тел. 06 686 1603

Приветливо обслужване и меню, съставено главно от типични за Рим ястия, като се започне от пица и се стигне до голямо разнообразие от паста и месо. „Ромоло“ спазва традицията всеки ден да има различен специалитет, например в четвъртък ньоки (варени топчета тесто от брашно и картофи в сос), в петък шкембе и т.н. Има маси и навън.

Места — 100 вътре, има и маси навън, затв. — пон. и през по-голямата част от август, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 23, 34, 40, 62, 982

 

 

DAL TOSCANO

$$

VIA GERMANICO 58

тел. 06 3972 5717

Този добре уреден ресторант е разположен в удобна близост до Ватиканските музеи. Предлага традиционна тосканска кухня. Сервира се и навън.

Места — 120, климатик, затв. — пон. и през август, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 32, 81,590, 982

 

IL MOZZICONE

$$

VIA BORGO РЮ 180

тел. 06 686 1500

Простичка кръчма в домашен стил. Казват, че тук се приготвят най-добрите спагети по въглищарски с пушени гърди и яйце (spaghetti alia carbonara) в града. При хубаво време можете да обядвате или да вечеряте навън и да си починете от часовете, прекарани във Ватиканските музеи и „Св. Петър“.

Места — 40, затв. — нед. и през август, плащане само в брой.

Автобуси: 23, 34, 40, 62, 982

От „Трастевере“ до Яникул

И туристи, и местни жители идват в този приятен парк „от другата страна на Тибър“ (Trastevere) в търсене на една приятна вечер. Тук винаги е било пълно с барове и ресторанти, а скоро бяха отворени и няколко привлекателни хотела.

Автобуси: Н, 23, 75, 115, 125, 280, 780

Трамваи: 3, 8

 

 

Хотели

 

 

HOTEL SANTA MARIA

$$$ ★★★

VICOLO DEL PIEDE 2, 00153

06 589 4626 FAX 06 589 4815

www.htlsantamaria.com

Очарователен едноетажен хотел, разположен в тихата градина на вътрешен двор от XVI в. Намира се само на няколко минути от пл. „Богородица в Трастевере“.

Брой на стаите — 18, паркинг, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

SAN FRANCESCO

$$ ★★★

VIA JACOPADE SETTESOLI 7, 00153

тел. 06 5830 0051 FAX 06 5833 3413

www.hotelsanfrancesco.net

Наскоро откритият хотел предлага приятни стаи за гости. Залата за закуска е обърната към манастир от XV в., а терасата предлага панорамна гледка към Рим на 360°.

Брой на стаите — 24, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

DOMUS TIBERINA

$$ ★★

VIA IN PISCINULA 37, 00153

тел. 06 580 3033

www.ggromehotels.it

Този хотел е разположен в сърцето на „Трастевере“, недалеч както от „Санта Цецилия“, така и от Острова в Тибър. Стаите са приятно обзаведени и удобни.

Брой на стаите — 10, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

VILLA DELLA FONTE

$$

VIA DELLA FONTE D’OLIO 8, 00153

тел. 06 580 3797 FAX 06 580 3796

www.villafonte.com

Малък приветлив хотел на няколко метра от площад „Богородица в Трастевере“. Стаите за гости са добре оборудвани и са удобни. Хубавата тераса предлага на гостите приятна почивка след натоварен ден. Закуската се заплаща допълнително.

Брой на стаите — 5, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

ORSA MAGGIORE WOMEN’S HOSTEL

$

VIA DELLA LUNGARA 19, 00153

тел. 06 6840 1724

факс 06 6840 1725

www.casainternazionaledelledonne.org/foresteria.htm

„Орса Маджоре“ е разположена в бивш манастир от XVI в. в „Трастевере“ и предлага настаняване само за жени. Сградата е напълно обновена, но старинният й стил е запазен. Стаите са простички и гледат към спокоен вътрешен двор. Има стаи с едно и с повече легла. Ресторантът е в сградата.

Брой на стаите — 10, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: Н, 23, 75, 115, 125, 271, 280, 780

 

 

Ресторанти

 

 

ENOTECA FERRARA

$$$$

VIA DEL MORO 1

тел. 06 5833 3920

Две сестри управляват този много добър ресторант и известна винарна с впечатляващ избор от вина и напитки за след вечеря, които се предлагат с непрекъснато променящото се меню. Особено ви препоръчваме супите. Интериорът е приятно оригинален с допълнителни щрихи като стъклени панели на пода, които позволяват да се надникне в най-важната част — избата.

Места — 100, валидни карти за плащане — DC, MC, V.

 

PARIS

$$$$

PIAZZA SAN CALISTO 7/A

тел. 06 581 5378

Това е римски еврейски ресторант. Обкръжението е учтиво, обслужването — приветливо. Ястията включват елегантни варианти на такива любими блюда като супа от скат, спагети и нахут, говежда опашка, печена риба и месо с картофи.

Места — 90, затв. — пон., нед. вечер и през август, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

SABATINI

$$$$

PIAZZA SANTA MARIA 13

тел. 06 581 2026

Туристите обожават изумителното местоположение и типично италианската атмосфера на този локал в „Трастевере“, допълнена от изпълнители на серенади. Добрата, понякога даже изключителна кухня със съвсем пресни съставки е предимно рибна. Заради нея тук идват и местни хора.

Места — 120, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

GLASS HOSTERIA

$$$

VICOLO DEL CINQUE 58

тел. 06 5833 5903

Този ресторант в центъра на „Трастевере“ предлага качествени оригинални ястия, както и добър избор на вина. В този толкова посещаван от туристите район обикновено не е лесно да се намери нещо вкусно. Интериорът е модерен, обслужването — приветливо и бързо.

Места — 70, само вечеря, климатик, затв. — пон., валидни всички основни карти за плащане.

 

BOTTICELLA

$$

VICOLO DEL LEOPARDO 39/А

тел. 06 581 4738

Сгушен в малка алея в „Трастевере“, тази характерна кръчма предлага типични римски и римски еврейски ястия като пържен артишок (carciofi alia giudia) и говежда опашка (coda alia vaccinara). Вечеря се сервира и навън.

Места — 40, климатик, затв. — сряда, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

DA LUCIA

$$

VICOLO DEL MATTONATO 2B

тел. 06 580 3601

Едно и също семейство управлява този прост, без излишни украси ресторант вече повече от 60 години. През лятото масите изпълват алеята пред заведението. Интериорът е облицован с дървена ламперия. Неизменното меню включва някои стандартни предястия, следвани от заек „по ловджийски“ и „сепия с грах“.

Места — 40, затв. — пон., 3 седмици през август и на Коледа. Плащане само в брой.

 

 

LE MANI IN PASTA

$$

VIA DE’GENOVESI 37

тел. 06 581 6017

Малка евтина кръчма с прост интериор и отворена кухня. Предлага голям избор от вкусна паста, риба и скара. Има отделно помещение за пушачи.

Места — 70, климатик, затв. — пон. и през август, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

RISTORANTE LA SCALA

$$

PIAZZA DELLA SCALA 60

тел. 06 580 3763

В миналото долнопробна бирария, този топло обзаведен ресторант предлага приветливо обслужване и добра изобилна храна на ниски до умерени цени. Работи без прекъсване и в малките часове на нощта. За тези, които искат само питие, вдясно има друг вход към уютен облицован с дърво бар. Сервира се и навън.

Места — 120, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

DAR POETA

$

VICOLO Dl BOLOGNA 45/46

тел. 06 588 0516

Хубава пицария в „Трастевере“. Предлага богат избор от пици и топли сандвичи (bruschette). Трябва да дойдете рано, за да намерите място. Има няколко маси и навън.

Места — 80, само вечеря, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

 

 

PANATTONI

$

VIALE TRASTEVERE 53/57

тел. 06 580 0919

Известна също като „моргата“ (obitorio) заради мраморните си маси, тази пицария е законодател както за пиците, така и за типичната атмосфера на „Трастевере“. Сервира се и навън.

Места — 100, само вечеря, затв. — сряда, плащане само в брой.

От „Бичия пазар“ до Аветин

Потъналият в зеленина хълм непосредствено до центъра на Рим е един от най-търсените жилищни райони още от Античността. Сега тук са построени няколко много добри спокойни хотела. Повечето близки ресторанти са в известния квартал „Тестачо“ или в Гетото. За обществения транспорт вижте отделните описания.

 

 

Хотели

 

 

RESIDENCE PALAZZO AL VELABRO

$$$ ★★★★

VIA DEL VELABRO 16, 00187

тел. 06 679 2758

факс 06 679 3790

www.velabro.it

Това е добро предложение, ако планирате да останете за седмица или за по-дълго. Хотелът е разположен централно, близо до хълма Палатин и предлага удобни апартаменти с кухненски бокс за 2 до 4 души. Някои от студиата имат чудесен изглед.

Брой на стаите — 35, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: СЗ, 81,95, 170, 715, 716, 628

 

 

FORTY SEVEN

$$$ ★★★★

VIA LUIGI PETROSELLI 47, 00187

тел. 06 678 7816

факс 06 6919 0726

www.fortysevenhotel.com

Всеки етаж от този нов хотел е посветен на някои от италианските артисти на XX в. — Мастрояни, Греко, Модиляни, Куалята, Гучоне. Сградата е разположена на централно място, стаите са големи и светли. Повечето от тях гледат към околните паметници. На покрива има тераса с хубава гледка.

Брой на стаите — 61, паркинг, асансьор, климатик, фитнес, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: СЗ, 81, 95, 170, 715, 716, 628

 

 

SANT’ANSELMO

$$$ ★★★★

PIAZZA Dl SANT’ANSELMO 2, 00153

тел. 06 570 057

факс 06 578 3604

www.aventinohotels.com

Пищната градина на „Сант’Анселмо“, скрита в сянката на портокаловите дървета на хълма Авентин, прави мястото идеално за почивка след разглеждане на забележителностите. Събуждате се от песента на птиците и в същото време сте на няколко минути от Римския форум, фоайетата и стаите за гости са обзаведени очарователно.

Брой на стаите — 46, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 175, 715

 

 

Ресторанти

 

GIGGETTO AL PORTICO D’OTTAVIA

$$$$

VIA DEL PORTICO D’OTTAVIA 21A

тел. 06 686 1105

Главната улица на еврейското гето е идеалното място да опитате традиционната кухня на римските евреи. Започнете с пържена треска, аншоа, цветове на тиквички, артишок и завършете със сладкиш с извара и сос от сини боровинки.

Места — 200, затв. — пон. и последните 2 седмици от юли, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 23, 46,62, 63, 64, 70, 87, 119, 280, 492, 780

 

 

PERILLI A TESTACCIO

$$$

VIA MARMORATA 39

тел. 06 574 2415

Класическа квартална кръчма в Тестачо. Бързо приветливо обслужване, истински добре приготвени типично римски ястия. Хората идват тук отдалеч, затова е желателно да си направите предварителна резервация.

Места — 90, затв. — сряда и през август, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 3, 23, 30, 75, 280

 

 

PIPERNO

$$$

MONTE DEI CENCI 9

тел. 06 6880 6629

Този отдавнашен фаворит в сърцето на еврейското гето почти не се е променил през годините. Тук пърженият артишок (carciofi alia guidia) е най-хубав. Опитайте също леко запържен артишок, крокети от кашкавал и ориз, моцарела и пълнени цветове на тиквички (fritto misto vegetariano). Сервира се и навън.

Места — 75, затв. — нед. вечер, пон. и през август, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 23, 46, 62, 63, 64, 70, 87, 119,492, 280, 780

 

 

IL SANPIETRINO

$$$

PIAZZA COSTAGUTI 15

тел. 06 6880 6471

Този стилен ресторант е наречен на калдъръмените камъни на Рим. Тук се предлагат храна и обслужване с високо качество. Добър избор на вина.

Места — 53, затв. — нед., пон. на обед, втор. и през август, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 23, 46, 62, 63, 64, 70, 87, 119, 492, 280, 780

 

 

SAN TEODORO

$$$

VIA DEI FIENILI 51

тел. 06 679 0849

Добро местоположение, хубава атмосфера както вътре, така и отвън, очарователно обслужване, богат избор на вина и накрая, но не на последно място, оригинална кухня въз основа на някои от най-изкусителните съставки и блюда от цяла Италия.

Места — 80, паркинг, затв. — нед. и 2 седмици през август, климатик, валидни карти за плащане — AE, MC, V.

Автобуси: 81,95, 170, 628, 715, 716

 

 

REMO

$

PIAZZA SANTA MARIA LIBERATRICE 44

тел. 06 574 6270

Тук можете да намерите традиционна римска пица, тънка и хрупкава. Ако не искате да чакате за маса, елате по-рано.

Места — 80, само вечеря, затв. — нед., климатик, плащане само в брой.

Автобуси: 23, 75, 95, 170, 280, 716

Извън крепостните стени

Италианците обичат разходките извън града, обичат района на Римските замъци, Тиволи и Палестрина. В тях има много непретенциозни, но приятни места за хранене. Извън стените на Рим, но все пак близо до града, можете да намерите разнообразни хотели и ресторанти. За обществения транспорт вижте отделните описания.

 

 

Хотели

 

 

CAVALIERI HILTON

$$$$$ ★★★★★

VIA A. CADLOLO 101,00136

тел. 06 35091

факс 06 3509 2241

www.cavalieri-hilton.it

Редовен транспорт доставя гостите в и от централната част на Рим, а в хотела можете да се насладите на извънградско спокойствие. Добре оборудваните стаи имат балкони. Тенис кортовете и пътеката за бягане са сред многото типични характеристики на тази първокласна хотелска верига. Закуската се заплаща допълнително.

Брой на стаите — 347 и 25 апартамента, паркинг, асансьор, климатик, фитнес, открит плувен басейн, валидни всички основни карти за плащане.

Автобус: 90

 

 

SHANGRI LA CORSETTI

$$$ ★★★★

VIALE ALGERIA 141, 00144

тел. 06 591 6441

факс 06 541 3813

www.shangrilacorsetti.it

Хотелът се намира в спокойния геометрично планиран по поръчка на Мусолини квартал EUR. Около сградата има много зеленина. Отлично обслужване и удобства.

Брой на стаите — 52, паркинг, климатик, открит плувен басейн, валидни всички основни карти за плащане.

Автобус: 714

 

 

HILTON ROME

AIRPORT

$$$ ★★★★

VIA ARTURO FERRARIN,

FIUMICINO, 00050

тел. 06 65258

факс 06 6525 6525

www.hilton.com

Стаите са функционални и са снабдени с всичко необходимо. Има ресторант и снекбар, както и транспорт до центъра на града осем пъти дневно. Закуската не е включена в цената на стаята.

Брой на стаите — 517, паркинг, асансьор, климатик, фитнес, открит плувен басейн, валидни всички основни карти за плащане.

Автобус — Фиумичино, летище „Леонардо да Винчи“.

 

 

TURNER

$$★★★

VIA NOMENTANA 29, 00161

тел. 06 4425 0077

факс 06 4425 0165

www.hotelturner.it

Великолепно съчетание на исторически чар и съвременни удобства. Хотелът е разположен в дворец от XIX в. обзавеждането е елегантно и приветливо, персоналът работи бързо и е много любезен.

Брой на стаите — 47 и 2 апартамента, паркинг, асансьор, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 60, 62, 84, 90

 

 

Ресторанти

Нещо специално

LA PERGOLA DE L’HOTEL

ROME CAVALIERI HILTON

„Ла Пергола“ е признат за най-добрия и най-оригиналния ресторант в Рим. Той става особено известен след идването на Хайнц Бек през 2005 г. Бек е единственият главен готвач с три звезди на „Мишлен“ в града. Ястията му са със силно римско и южноиталианско влияние. Внимателното обслужване е идеално, изборът на вина — фантастичен, а изгледът към Рим — почти безподобен.

$$$$$

VIA A. CADLOLO 101

тел. 06 3509 2211

Места — 75, паркинг, климатик, затв. — нед., пон. и на обяд, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси 990

 

 

ARCHEOLOGICA

$$$

APPIA ANTICA 139

тел. 06 788 0494

Идеална спирка за обяд, когато разглеждате забележителностите по Стария Апиев път. През зимата в залите за хранене има жив огън, през лятото има много приятни места за сядане отвън, сред римски статуи.

Места — 300 (общо навън и вътре), затв. — вторник, паркинг, климатик, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 118, 218

 

 

TRAM TRAM

$$

VIA DEI RETI 44

тел. 06 490 416

Тази известна кръчма често променя менюто си, но то винаги е ориентирано към апулийската кухня. Например спагети с октопод, аншоа и сладкиш с цикория, а също боб с пюре от цикория. Обслужването е добро, въпреки че е малко хаотично, когато заведението се напълни. Препоръчително е да си направите предварителна резервация.

Места — 50, паркинг, климатик, Затв. — пон. и 1 седмица през август, валидни всички основни карти за плащане.

Автобуси: 71, 492

Бележки

[1] Символите на легендата в пътеводителя, на много места, особено при информацията за хотели и ресторанти, са изписани като текст. — Бел.ел.кор.