Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

„Св. Павел извън стените“

Туристическа информация

Карта 17

ул. „Остиенсе“ 186

тел. 06 541 0178

Отв. — всеки ден.

Автобуси: С6, 23, 128, 761, 766.

Метро: Линия B (Basilica San Paolo)

Църквата „Св. Павел извън стените“ (San Paolo fuori le mura) изглежда малко затънтена. Но през VIII в. от най-южната градска порта до църквата се е стигало по дълъг покрит портик. Първоначално на мястото, където е погребан св. Павел, бил издигнат само олтар. Като римски гражданин светецът не можело да бъде разпнат на кръст, затова бил обезглавен в близкия манастир „Трите фонтана“. Казват, че при падането си главата му отскочила три пъти, преди да спре.

182_dvor_sv_pavel.jpgМнозина смятат двора на „Св. Павел“ за най-красивия в Рим.

Тук Константин построил малка базилика. Още същото столетие тя била заменена и разширена от следващите императори. От IX в. до построяването на новия „Св. Петър“, „Св. Павел извън стените“ била най-голямата и най-красивата църква в Рим. За съжаление през 1823 г. била почти напълно разрушена от пожар. Възстановена е още същия век и новата сграда е грандиозна, но й липсва топлота и едва ли ще ви трогне. Посещението в нея обаче ще ви даде чудесна представа какво е представлявала класическата римска базилика. Предполага се, че конструкцията й е била копие на величествената Улпиева базилика (посветена на Марк Улпий Траян) — най-голямата от имперските базилики.

„Св. Павел“ е огромна. От двете страни на дългия централен кораб има странични кораби, отделени с 80 грамадни колони. Бронзовата врата, оцеляла в пожара, е изработена в Константинопол през 1070 г. и е украсена със сцени от Стария и Новия завет.

От пожара оцеляват също мозайките от V в. вътре в Триумфалната арка, мозайката в апсидата от XIII в. и други мозайки от вътрешната страна на арката, приписвани на Пиетро Кавалини. Готическият балдахин над гроба на св. Павел датира от 1285 г. и е дело на Арнолфо ди Камбио. Не пропускайте свещника от XIII в. в стил „козматеско“.

Той е висок 5,5 м. и е украсен с фигури на животни, растения и сцени на Страстите Христови. Негови автори са майсторите Козмати, които са работили и в малкия, но учудващо хубав вътрешен двор.