Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Площад „Фарнезе“

Туристическа информация

Карта 9

Автобуси: СЗ, 23, 46, 62, 63,64,

70, 81, 87, 116, 280, 492, 628

Дворецът „Фарнезе“ (Palazzo Farnese) се смята за най-красивата ренесансова сграда в Рим, а може би и в цяла Италия. Но великолепната постройка не може да бъде разглеждана отделно от красивия площад, на който се намира. Строежът на величествения дворец започва през 1514 г. по поръчка на Алесандро Фарнезе, станал впоследствие папа Павел III, и по проект на едни от най-големите тогавашни архитекти — Антонио Сангало, Микеланджело и Джакомо дела Порта.

Отвътре дворецът е украсен от най-добрите художници на онова време — Анибале и Агостино Карачи, Доменикино и Ланфранко. За съжаление, по-голямата част от фреските не са достъпни, защото днес в сградата се намира френското посолство. Хералдическите лилии по фасадата и по фонтаните пред двореца обаче нямат нищо общо с Франция. Те са символ на римското благородническо семейство Фарнезе.

126_karachi.jpgГалерията „Карачи“, украсена с любовни сцени от митилогията като „Юпитер и Юнона“, оказва огромно влияние върху живописта на XVII в.
127_vani_karakala.jpgЗаедно с ваните папа Павел III Фарнезе извадил от Термите на Каракала и скулптурите.

По време на Ренесанса площадът бил смятан за неделима част от съответната благородническа резиденция. Този тук е украсен с гранитните вани от Термите на Каракала и е един от малкото в града, непроектирани от Джакомо дела Порта. Но пък на Дела Порта се приписва задната фасада на двореца, обърната към градината и реката. А на Микеланджело се приписва неосъществен проект за мост, който трябвало да свърже двореца с имението на семейството в „Трастевере“ от другата страна на реката. От този проект е изпълнена само очарователната арка, романтично прехвърлена над улица „Джулия“. църквата „Св. Бригита“ отляво на двореца е шведска. До нея се намира манастирът, където през 1373 г. умира св. Бригита.

Екстази

Туристическа информация

Домът на св. Бригита

Карта 9

пл. „Фарнезе“ 96

тел. 06 6889 2596 или 06 689 2497

Затв. 13:00 — 16:00 ч.,

позвънете, за да влезете.

Сравнително малкият мраморен стенен релеф в Дома на св. Бригита (Casa di Santa Brigida), изобразяващ екстаза по лицето на светицата след мистичен контакт с бог, вероятно е вдъхновен от Бернини, но не може да се сравнява с неговите творби. Пресъздаденото в мрамор видение на „Блажената Лудовика Албертони“ в „Св. Франциск край Рипа“ (San Francesco a Ripa, „Рипа Гранде“ е едно от речните пристанища, е наистина великолепно, а спиращият дъха „Екстаз на св. Тереза“ в „Богородица Победоносна“) накарал един пътешественик от XIX в. да възкликне: „Ако това е небесен захлас, аз току-що го преживях.“

128_ludovika.jpgПредпочитанието на Бернини към непрякото осветление особено ясно се вижда в „Блажената Лудовика Албертони“.