Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

Глава 19
За Паша Ангелина и трудовите резерви

Мобилизационна готовност трябва да имат не само военните заводи, а и цялата промишленост: във военно време цялата промишленост ще е военна.

Й. Сталин

1940 г.

1

Паша Ангелина била известна в цялата страна. Паша Ангелина се усмихвала от първите страници на вестниците и списанията. Не, тя не е актриса. Паша Ангелина е първата в страната трактористка и бригадирка на първата женска тракторна бригада. Тя била се прочула не само с трудолюбието си, а и с мъдростта си. Журналистите ходели на стада подир трактора й и много пъти нейните мисли се превръщали в ефектни заглавия на първите страници на централните вестници: „Трябва да работим по-добре!“, „По-добре трябва да работим“, „Да работим по-добре трябва!“ и т.н.

Но същинската слава кацнала на рамото на Паша Ангелина в навечерието на войната, когато номенклатурната трактористка издигнала нов лозунг: „Сто хиляди дружки — на трактора!“ Не знам лично Паша ли го е измислила или някой й го е подсказал, но съветската преса го подела, многократно усилила и призивът заехтял над страната от високи и ниски трибуни, от вестникарските страници, от милионите високоговорители. Призивът бил чут и ето че за кратко време в Съветския съюз били подготвени не сто, а ДВЕСТА хиляди трактористки (Великая Отечественная война. Энциклопедия, с. 49).

Тук съм длъжен специално да подчертая, че става дума за мирни трактори, които орат необятните нивя на нашата безкрайна родина: нека нашата велика родина цъфти като пролетна градина, нека по нейните мирни нивя кротко боботят трактори, покорни на нежните женски ръце.