Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

3

Ако преведем хилядата ТБ-7 на шахматен език, това е ситуация, когато можеш да дадеш шах на противниковия цар още преди започването на играта, а ако партньорът се престраши да започне играта, той може да бъде матирай след първия ход.

Ако петте хиляди тона бомби, които ТБ-7 можели да пренесат за един полет, се преведат на езика на съвременната стратегия, това са ПЕТ КИЛОТОНА. Това вече е терминологията на ядрения век. Ако петте килотона са недостатъчни, за два полета могат да се пренесат десет. А двайсет килотона е онова, което без особена точност било стоварено върху Хирошима.

Хилядата ТБ-7 са нещо като ядрена ракета, насочена към столицата на противника. Мощта е такава, че за потенциалния агресор войната загубва смисъл.

И тъй, с едно драсване на Сталиновата писалка под заповедта за серийното производство на ТБ-7 можело да се предотврати германското нахлуване в съветската територия. Ще кажа нещо повече: Сталин е можел да предотврати и цялата Втора световна война. Естествено, през август 1939 година той не можел да разполага чак с хиляда ТБ-7. Но двеста, триста, четиристотин и дори петстотин — можел да има. Един полет на двеста ТБ-7 прави килотон. Ако сме разполагали само с двеста ТБ-7, можело е да не подписваме пакта Молотов-Рибентроп. Ако сме разполагали само с двеста ТБ-7, можело е да не се интересуваме кой знае колко от становището на Великобритания и франция. Можело е просто да поканим Рибентроп (та дори и самия Хитлер), да му демонстрираме това, което вече имаме, да му разкажем какво ще стане, а после да изложим кратко и ясно позицията си: господин министре (или — господин канцлер), отношенията ни с Полша не са кой знае колко добри, но германското напредване на изток ни плаши. Разногласията на Германия с Полша не ни засягат, сами си решавайте вашите проблеми, но само не започвайте голяма война срещу Полша. Ако я започнете, ние ще хвърлим в Полша пет милиона съветски доброволци. Ще дадем на Полша всичко, което тя поиска, ще разгърнем в Полша партизанска война и ще започнем мобилизация на Червената армия. Е, и ТБ-7… Всеки ден. Засега няма как да осигурим по пет хиляди тона дневно, това ще стане след време, но хиляда тона на ден ви гарантираме.

Така можело да се разговаря с Германия през август 1939 година, ако Сталин навреме бил подписал заповедта за серийното производство…

Редно е да кажем, че Сталин подписал заповедта.

Но после я отменил.

И пак я подписал. И я отменил.

И пак…

Четири пъти започвало серийното производство и четири пъти било спирано (Г. Озеров. Туполевская шарага, с. 47). След всяка заповед промишлеността сколасвала да произведе три-четири ТБ-7 и заповедта се отменяла. Отново всичко започвало и отново се прекъсвало… В навечерието на 21 юни 1941 година ТБ-7 те се произвеждал серийно. По време на четирите си напъна авиационната промишленост могла да произведе и да предаде на стратегическата авиация не хиляда ТБ-7, а едва 11 (единайсет). Нещо повече, почти 1 всички от тези единайсет нямали най-важното — допълнителния пети двигател. Без него най-добрият най-стратегически бомбардировач на света се превърнал в обикновена посредственост.

След Хитлеровото нападение ТБ-7 бил пуснат в серийно производство. Но било късно.