Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

3

А после чистката приключила и започнал нов етап от нашата история: предмобилизационният период, тайната мобилизация, военните конфликти. Засега не съм могъл да установя името на летеца, който е прехвърлил Жуков до Халхин Гол. Не знам бил ли е това лично Голованов или някой друг. Но достоверно е известно, че Голованов се появил край Халхин Гол практически едновременно с Жуков, може би малко преди него. Това означавало, че Сталин лично наблюдава развоя на събитията. Голованов останал в Монголия чак до края на боевете. Вече е невъзможно да се установи разбирал ли е Жуков символиката на Головановото присъствие, но не подлежи на съмнение: в случай на неуспех Жуков е щял да бъде докаран в Москва със „Сталински маршрут“.

Присъствието на Голованов край Халхин Гол не се ограничавало с неофициалното контролиране на Жуков. Голованов много летял. За дейността му се говори много пестеливо: изпълнявал специални задачи… Докато се ровех в историята на Спецназ, намерих мъгляво споменаване за действията на съветски диверсионни групи в тила на японските войски. Прехвърлянето на диверсионни групи Спецназ се осъществявало от самолети на Специалната авиогрупа, в състава на която влизал и Голованов. По принцип задълженията му не се променили — той върши тъмни дела и появата на Сталиновия буревестник означава терор.

След Монголия — Финландия. Тук Голованов получил орден „Ленин“. И отново подробностите са забулени от мрака на тайната. А изглежда странно: Голованов не е военен, не е в армията и не носи военна униформа. Какво търси тогава по фронтовете?