Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

6

Нека съпоставим фактите.

1. Групата летища и забранени зони в района на Смоленск още от предвоенните години са традиционното място за подготовка на най-добрите диверсионни подразделения Спецназ.

2. Почивните домове на НКВД в района на гара Гнездово, Смоленска област, от 1939 година се използвали като летни лагери за подготовка на младите кадри на Коминтерна.

3. В района на Смоленск от февруари 1941 година се базира 212-и авиационен полк Спецназ, който е способен не само да бомбардира особено важни обекти по личната заповед на Сталин, но и да прехвърля диверсионни групи Спецназ в тила на противника.

4. От февруари 1941 година в района на гара Гнездово се строял команден пункт от стратегическо значение, команден пункт за Сталин. Между другото, това е същата онази гара Гнездово, където стоварвали полските офицери. Катин е наблизо.

Не знам как да свържа тези факти в едно. Командният пункт на Сталин, от който той се канел да ръководи „освобождаването“ на Европа, диверсионните отреди за изтребване на ръководители на съседни страни и самолетите за прехвърляне на тези диверсанти в чужбина, школата за млади комунистически вождове, на които им предстояло да ръководят сталинска Европа, и мястото на изтребването на елита на вече „освободените“ страни — всичкото това на едно място. Защо? Съвпадение или дяволска логика? Аз само посочвам възела на загадките, нека историците търсят отгадките.

Но в едно съм сигурен: през февруари 1941-ва още нямало никакви „предупреждения“ от Чърчил, Зорге, Рузвелт и останалите, но връхчето на Сталиновия нос вече се било обърнало срещу Германия.