Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

5

Но пилотите все едно не достигали. И тогава било решено да се скъсяват сроковете за подготовка. Официалната история казва: „по решение на партията и правителството“. Аз схващам това като „по решение на Сталин и Молотов“.

Дотогава летците и щурманите се подготвяли по тригодишна програма, без да се брои предварителната подготовка в Осоавиахим. Било решено да се оставят само четири авиаторски училища с пълен срок на обучение, но пълният срок да се съкрати на две години в мирно време и до една — във военно.

55 авиаторски училища — да се преобразуват в авиаторски школи със съкратена програма: в мирно време девет месеца, във военно — шест.

29 авиаторски школи — с пределно кратка програма: четири месеца в мирно време, три — във военно.

Всички тия тънкости постъпващият не ги знаел и нямал право на избор. Всичко зависело от чистата случайност: къде ще те изпратят. Вярно, имало заповеди: най-добрите — в авиаторските училища, второто качество — в авиаторските школи със съкратена програма, а останалите — в школите с пределно кратка програма. Но не ми се вярва кой знае колко, че тези заповеди са се спазвали строго: щом времето не стига за подготовка на летеца, надали някой ще си играе с подбора и сортирането.

В четирите авиаторски училища подготвяли летци, които в перспектива можели да станат командири на звена, на ескадрили, на полкове. В 55-те школи със съкратена програма подготвяли водими за изтребителната авиация, които в перспектива можели да станат водещи, и втори пилоти за бомбардировъчната авиация, които в перспектива можели да се превърнат в първи пилоти. А в 29-те школи с пределно кратка програма подготвяли водими за изтребителната авиация и втори пилоти за бомбардировъчната авиация, които в перспектива в нищо не можели да се превърнат. Прегледах учебните програми на тия училища и школи и се убедих: „соколетата“ са били подготвяни за трепане.