Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

5

На 13 март 1940 година Политбюро приело постановление „За военната подготовка, преатестирането на сътрудниците на партийните комитети и реда за мобилизирането им в РККА“. Естествено, по онова време постановлението било поверително. То бе публикувано частично едва през 1969 година (КПСС о Вооруженных силах. Документы, с. 296–297).

В съответствие с това постановление „отговорните работници от апарата на ЦК на ВКП (б) се намират на личен отчет в Наркомата на отбраната и Наркомата на военноморския флот и се мобилизират за работа в РККА и РККФ с решение на ЦК на ВКП (б) по искане от Наркомата на отбраната, Наркомата на военноморския флот и управлението на отдел «Кадри» на ЦК на ВКП (б)“… Точка четвърта от постановлението нареждала на Наркомата на отбраната „да проведе преатестиране и даване на военни звания на работниците от партийните комитети“. Армейски генерал Епишев съобщава, че за една година преподготовка преминали близо 40 000 партийни работници (Партия и армия, с. 163).

Това се вършело тихомълком. Резултатът: ЦЕЛИЯТ ръководен състав на партията минал през преподготовка, преатестиране с даване на военни звания, цялата номенклатура получила лични картони във военните окръжия. Всеки партиен ръководител, като се почне от „отговорните работници на ЦК“, по всяко време можел да бъде прибран в Червената армия, наистина, с разрешение на другаря Сталин.

Другарят Сталин не отказвал.