Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

3

Наркоматът на авиационната промишленост също теоретично произвеждал и военни, и граждански самолети. Но можем да си спомним десетки наименования на великолепни изтребители, бомбардировачи, щурмоваци, които промишлеността произвеждала с хиляди, а да си спомним наименованието на граждански самолет просто не сме в състояние.

Имало един самолет, който донякъде може да се смята за граждански, но и той е създаден не у нас, а в Америка. Това бил най-добрият в света транспортен самолет С-47. У нас той се строял по лиценз и като пътнически, и като транспортно-десантен. Тъкмо така го използвали: и във военния, и в гражданския вариант, но за удобство всички произведени самолети още в завода били боядисвани в зелен цвят, за да не ги пребоядисват после.

Наркоматът на въоръженията не се нуждае от коментари, но Наркоматът на боеприпасите е нещо оригинално. Оригинално поради това, че дори през войната и най, както сме свикнали да ги наричаме, агресивните държави нямали отделно министерство на боеприпасите. В Германия, да речем, дори след влизането й във Втората световна война за производството на въоръженията и боеприпасите отговарял един министър, а не двама различни. А Съветският съюз в мирно време създал министерство, което се занимавало изключително с един проблем, само с производството на боеприпаси.