Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

Глава 24
За Третия стратегически ешелон

Насилието е необходимо и полезно.

В. Ленин

Бъдете сигурни, ръката ни няма да трепне.

Й. Сталин

1

Първият стратегически ешелон на Червената армия са 16-те кадрови армии за нахлуване и няколкото десетки самостоятелни корпуси и дивизии. Задачата е да се нанесат едновременно няколко удара.

Вторият стратегически ешелон са 7-те новосформирани армии, комплектувани от запасняци, включително и от концлагеристи. Задачата е — да бъде развит успехът на Първия стратегически ешелон.

А зад Втория стратегически ешелон протичало разгръщането на Третия стратегически ешелон. Първоначално в състава му влизали 3 армии — 29-а, 30-а и 31-ва. На пръв поглед — обикновени армии за нахлуване. Но повзреш ли се — никак не са обикновени.

Официално Третият стратегически ешелон възникнал през последните дни на юни 1941 година като реакция на германското нападение. Но този Трети ешелон възникнал подозрително бързо. Дори в мирно време никак не е лесно да се сформират три армии, искат се много време, много оръжие, много войници и офицери, много автомобили, много боеприпаси, продоволствие и гориво, много ботуши, най-сетне. А тези армии възникнали за броени дни в края на юни 1941-ва в обстановката на паника и всеобща бъркотия, само че паниката не ги засегнала и бъркотията ги подминала. Работата е там, че трите армии от Третия стратегически ешелон се създавали по планове от мирното време — механизмът бил курдисан и пуснат преди германското нахлуване и действал безотказно независимо от хаоса и от отсъствието на Сталин на кормилото на държавната власт.