Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

5

Сега е време да изкажете съмненията си: не може Голованов да е знаел Сталиновите планове, не може да е знаел, че Сталин подготвя война. Голованов само е изказал предположението си, че се очертава война, и е помолил да го вземат като доброволец. Голованов може да е грешал: може пък Сталин да не е гласял никаква война.

Добре, нека се съгласим.

Да допуснем, че Голованов не е посветен в Сталиновите планове. Да допуснем, че Голованов само е споделил със Сталин догадката си: така и така, май войната наближава, не е ли време да облека военната униформа, другарю Сталин? Да приемем, че писмото на Голованов до Сталин е само предположение. Но това е било правилно предположение! Ако предчувствията на Голованов за голяма освободителна война били неправилни, Сталин би му отговорил: не, Голованов, никаква освободителна война не глася, ти засега си ми нужен за други работи. Но Сталин не казал такова нещо. А казал тъкмо противоположното. Сталин одобрил порива на своя буревестник: правилно, Голованов, схващаш обстановката, назряват големи събития, сега му е времето да облечеш униформата, браво на теб, че не чакаш заповеди, а сам загряваш кога трябва да поискаш да се прехвърлиш в армията.

Дори ако Голованов не е знаел сроковете и намеренията на Сталин, а само се е досещал за тях, Сталин пък ги е знаел! И ако писмото на Голованов е само догадка, Сталин я потвърдил.

Още един момент. Сталин би могъл да каже на Голованов: страхувам се, че Хитлер ще ни нападне, я вземи, Голованов (ти си човек енергичен и настойчив), най-добрите ни летци изтребители и подготви от тях някаква ударна група от асове, такава група, че ако я срещне в бой, нито един германец да не се измъкне жив, че на всяко избрано от мен място да можем да поддържаме, макар и локално, господство във въздуха. Нека германците имат господство по целия фронт, но на решаващия участък няма да им позволим това… Но Сталин не казал такива думи на Голованов, нито на който и да било друг човек. Образцов полк от най-опитни летци за изпълняване на личните Сталинови специални задачи дълбоко в територията на противника по инициатива на Голованов и по заповед на Сталин бил създаден, а подобен образцов полк за защита на родното небе не създали и не се сетили за такъв. Опит да се създаде образцов изтребителен полк за защита на родното небе бил направен едва след 22 юни 1941-ва (401-ви изтребителен авиационен полк Осназ). Но било късно.