Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

3

Но и 295-те нови дивизии не изчерпват тази история.

Веднъж ми се случи да вляза в музея на 8-а гвардейска Режицка, удостоена с ордена „Ленин“, Червенознаменна, удостоена с ордена „Суворов“ мотострелкова дивизия, носеща името на Героя на Съветския съюз генерал-майор И. В. Панфилов. Дивизията е една от най-прочутите. Историята й всеки от нас е изучавал още като дете: сформирана през юли 1941 година като 316-а пехотна, първи командир — генерал-майор И. В. Панфилов, през октомври прехвърлена край Москва, прочутият бой на 28-те герои панфиловци и т.н. Там, край Москва, дивизията се отличила и била преобразувана в 8-а гвардейска пехотна. Всичко това ми беше известно още преди да посетя музея, но моят инстинкт на ловно куче ме караше да подушвам всеки храст по два, по три, по четири пъти. И ми провървя.

Сред многото документи и реликви видях пожълтяло листче със ситни буквички — заповедта за формирането на дивизията. Преди мен тази заповед бяха я чели хиляди посетители на музея. А може и само да са я гледали, без да я четат. А може и да са я чели, но не са обърнали внимание на най-важното. На пръв поглед — заповед като заповед: да формира, да назначи и т.н., и т.н. Но датата!

Датата е 12 юни 1941 година. На другия ден — 13 юни — ТАСС ще излъчи в ефира „странното“ съобщение, че СССР не се кани да напада Германия, а в това време номерата на съветските дивизии вече са прескочили цифрата 300.

И не ми се вярваше, че преди това е била създадена дивизия с номер 252, и изведнъж веднага след нея 316. Тия работи не стават така. И затова започнах да проверявам другите номера и установих, че 261-ва, 272-ра, 289-а, 291-ва, 302-ра и много други заедно с тях са били сформирани през юли 1941 година, но заповедите за формирането им са били дадени ПРЕДИ ГЕРМАНСКОТО НАПАДЕНИЕ.

Затова трябва да се казва, че Сталин за непълни две години е сформирал 125 нови пехотни, 30 нови моторизирани, 61 танкови и 79 авиационни дивизии, а освен това преди германското нахлуване е пристъпил към формирането най-малко на още шейсет пехотни, мотопехотни и моторизирани дивизии.