Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

Глава 14
Кога е била сформирана 112-а танкова дивизия?

В навечерието на войната А. Л. Гетман бе назначен за командир на 112-а танкова дивизия.

Армейски генерал И. И. Гусаковски

„ВИЖ“. 1973, кн. 10, с. 117

1

Последният министър на отбраната на СССР и последен маршал на Съветския съюз Д. Т. Язов в своите книги, статии и устни изявления говореше, че за по-малко от две години преди започването на войната в Съветския съюз били сформирани 125 нови дивизии. За тези 125 нови дивизии той споменава например в книгата си „Верни Отчизне“ (с. 178).

Нека направим сравнение: в разгара на „студената война“ в армията на САЩ имаше 16 дивизии, в армията на Британия-4. Преди сформирането на една нова дивизия в демократична страна само парламентарните дебати ще отнемат цяла година време. А Сталин, според думите на маршал Язов, за по-малко от две години сформирал 125 дивизии в допълнение към онези, които вече имал.

Може ли да вярваме на това?

На това не бива да се вярва.

Всеки, който лично събира сведения за съветските дивизии, знае, че маршал Язов, меко казано, хитрува. И затова написах писмо до главния историк на Съветската армия генерал-полковник Дмитрий Волкогонов: храбростта на войника е в това да върви срещу противниковите щикове, храбростта на военния историк — публично да възрази на по-горния началник, ако той се отклонява от историческата истина. Не знам получил ли е генерал Волкогонов писмото ми или не, обаче той би могъл да протестира и без моето писмо. Но не протестира.

Декларациите на Язов бяха чути от всички съветски военни историци, но нито един от тях не събра кураж да му възрази. И тогава аз написах писмо лично на Язов: другарю маршал на Съветския съюз, вие или не казвате всичко, или… не знаете всичко.