Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

7

Мога да си представя 480 оръдия на едно поле. Генерал-полковник Л. М. Сандалов не уточнява за какви именно оръдия става дума. Но може да става дума само за 152-мм гаубица-оръдие МЛ-20 или за 152-мм оръдие Бр-2. Гаубицата-оръдие МЛ-20 тежала над 7 тона, а оръдието Бр-2 — над 18 тона. 480 оръдия — това е редица, която се губи зад хоризонта. Трудно ми е да си представя друго: в граничните райони за всяко оръдие били осигурени по 10 боекомплекта снаряди. Един боекомплект са 60 снаряда. 10 боекомплекта — 600. Един снаряд за МЛ-20 тежи 43,6 кг, за Бр-2 — 48,8 кг. Всеки снаряд е опакован в отделен сандък. За 480-те оръдия — 288 000 сандъка. Но оръдията с такъв калибър имат не унитарно зареждане, а разделено. Отначало зареждаме снаряда, а след това — гилзата със заряда. Гилзите със зарядите се опаковат в отделни сандъци. Това прави още толкова сандъка. Нека си ги представим.

Това са само десетте нови полка от РГК, те тайно се формират зад разположението на 4-та армия. Но 4-та армия не е на главно направление. На главните са 10-а армия от Западния фронт в Белостокската издатина, 6-а армия от Югозападния фронт в Лвовската издатина и 9-а армия от Южния фронт на румънската граница. Можем ли да си представим какво е ставало в техните тилове? Можем ли да си представим вече сформираните 900 полка и неизвестния брой тайно формирани? Можем ли да си представим планините от зелени сандъци със снаряди за всички тези полкове?

Само онзи, който сполучи да си представи всичко това (аз се опитвах, но не ми е по силите), ще може да разбере докрай смисъла на думите на маршал Б. М. Шапошников: МОБИЛИЗАЦИЯТА СИ Е ВОЙНА. Отначало Сталин създал Наркомата на боеприпасите, логична последица от това е експлозивният процес на формиране на артилерийски полкове, способни да погълнат тези планини от снаряди. А последица от формирането на артилерийските полкове можела да бъде само войната. И то още през 1941 година, защото нямало как съветските генерали да държат дълго под открито небе десетките боекомплекти за 900-те артилерийски полка.

НЯМАЛО КАК.