Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
День „М“, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 26 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Денят „М“

Книга втора от трилогията „Ледоразбивачът“

Второ издание

Превод: Борис Мисирков

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 19

Издателство Факел експрес, 2002 г.

ISBN: 954-9772-18-7

История

  1. — Добавяне

3

Ако тигър подгони елен, никога няма да го настигне: еленът е по-лек и по-бърз от тигъра. Ако тигърът се промъква предпазливо, пак нищо няма да излезе — еленът напрегнато се вслушва в тишината на гората, достатъчно е тигърът да изпращи с някое клонче… Затова тигърът използва двата метода съчетани. Нападението на тигъра ясно е разделено на два етапа: отначало той безшумно сантиметър по сантиметър се промъква, а после следва кратък яростен спринт.

Тъкмо такъв бил замисълът на мобилизацията на Червената армия и на целия Съветски съюз за водене на Втората световна война. Първо предпазливо, промъквайки се, да увеличим армията до пет милиона. После да се нахвърлим.

Пет милиона за нанасяне на внезапен съкрушителен удар стигат, останалите ще имат време да дойдат. Ето защо през периода на тайната мобилизация в Съветския съюз на военновременен режим били прехвърлени системите на правителствените, държавните и военните съобщения, държавният апарат, идеологическата машина, НКВД и концентрационните лагери, комсомолът, промишлеността и транспортът, били подготвени офицерски кадри и специалисти за армия, надхвърляща десет милиона души, но растежът на самата армия изкуствено се забавял. Когато числеността на армията достигнала пет милиона и ги прескочила, по-нататъшното движение крадешком станало невъзможно. След това Сталиновият инстинкт изисквал скок.